Защо няма да угася лампите довечера

Светлина, повече светлина...

Ваня Милева Последна промяна на 28 март 2015 в 10:54 22171 17

И днес, за девета поредна година всички сме  приканени да отбележим “Часът на Земята” като изгасим лампите в къщите си за един час и така не само спестим енергия, но и покажем съпричастност към съдбата на Земята, солидарност към зелената идея, устойчивото развитие и пр. клишета.

Аз няма да го направя.

Има ли полза за енергопроизводството

Идеята на инициативата “Часът на Земята” е да си загасим лампите и електроуредите за един час, че да спестим ток и така да се замърсява по-малко нашата изстрадала планета.

Електропроизводствената и електропреносната мрежа са изключително сложни системи. Те са проектирани така, че винаги да са под напрежение. Електричеството не може да го складира, за да се ползва по-късно.

Електроцентралите ще произвеждат ток независимо дали хората ще си загасят лампите. Те не са като ключът на лампата вкъщи, която ни призовават да изключим в 20:30.

Включването в националната енергопреносна мрежа и извеждането от мрежата на електроцентралите е сложна операция, която се планира с месеци и става бавно. Тези мощности ще продължават да произвеждат електричество, независимо дали всички ще си изгасят лампите. 

Електрическата мощност трябва да бъде консумирана или разсеяна, след като вече е произведена. А като се появи излишък, енергопреносната мрежа го компенсира като включва допълнителни товари. 

Просто това не е начинът да помогнем на природата.

Символът

Да се абстрахираме от хипотетичните ползи и реалните вреди от "Часът на Земята". Да речем, че изгасването на лампите е символ. 

Това да управляват огъня (светлината) е била първата победа в очовечаването на нашите прадеди. А електричеството направи възможна индустриалната революция. Да разполагаш с достъпно, изкуствено осветление е символ на напредъка на човешката цивилизация.

Аз не желая да се връщам нито в пещерите, нито в Средновековието за да чета на свещи. И то точно през 2015, обявена от ЮНЕСКО за Година на светлината.

А призивите и дебатите, които водят някои "зелени" за връщане към "естествения" начин на живот приемам като чисто лицемерие, особено водени през смартфоните им. Да, хубаво е край огъня на плажа на Карадере, но само през отпуската.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2016 в 08:57

До Z.M. Да ти писне от хейтъри, като си много начетен обясни за аудиторията, моля те, защо си изключи лампите? Аз дори и символика не виждам тук, ами ако реши някой да не се къпеш една седмица? Бизнеса ще се включи ли? Един завод замърсява колкото хиляди домакинства и хаби също толкова енергия. Да не мислиш че в Китай въздуха е мръсен понеже са с над милиард население... Ако зависеше от нас чистотата на планетата отдавна да сме минали на свещи... Но какво ти обяснявам, ясни са ти всички тези неща, само че трябва да си излееш бълвоча някъде, нали!

20.03 2016 в 17:54

Ние сме и единствения вид, който има способността да симулира в ума си какво би се случило в нови ситуации. Затова и сме постигнали този напредък.

За съжаление обаче, индивиди като автора на тази статия са изостанали в еволюционно отношение и не могат да си представят какво би се случило в бъдещето, ако не се грижим за околната среда сега. Също така историята съвсем не е пълна с примери как от малки и простички идеи се раждат революции???

Ето една проста и логична верига:

авторът на статията не му се занимава с идеи по-големи от дивана му => авторът на статията пише глупости => авторът на статията е тъп като дървена лъжица

20.03 2016 в 06:55

Огньовете, които се размахвет на едни такива инициативи са по полезни за природата ,така ли? Огънят при палатките кислород ли произвежда.

31.03 2015 в 20:15

Ето затова се вижда как интелигентните хора, в страни със суров и екстремен климат, и бедни на природни ресурси измислят решения, инициативи, асоциации, хем при тях чисто и подредено, но само у нас всеки се перчи със собственото си невежество и нихилизъм.
Ами, мило другарче, като не искаш да си изгасиш едната тъпа крушка, щото не верваш, че това ще "помогне" на природата, ама верваш на спасителя от екрана, как да повярвам, че утре няма да продадеш родината на първия "освободител", и няма да се изплюеш върху националния флаг,ако се видиш натесно, щото какво толкова нали, не че не сте правили през живота си, и по-недойстойни неща от това да си изхвърлите торбичките през терасата.
Честно казано, свалям шапка на чичо от село, дето ще рече ама мача ми е тогава, аз и без това не харча много, вместо на тия програмни плювки - защо не вярвам и защо няма и тн. Ами да, и аз не го направих, имах си работа и ток ми трябваше, ама не искам медал за гражданска заслуга, нито мисля, че това е достойно, та чак да се хваля с него.
Е, да ви утеша, та да не се храчите толкова - на "природата" хич не и пука за вас и такива като вас, както на вас хич не ви дреме за бактериите, върху изхвърления фас на улицата.
Майката природа е кучка, намирала е колая досега на всеки грешен запъртък в хода на еволюцията, и ще намери начин отново. Амнистия за тези простъпки не се предвижда.

29.03 2015 в 20:27

Човечеството има уникалната способност да си въобразява, че решава някакви проблеми чрез безсмислени актове. Символът бил важен, като загасим всички лампите си и хоп, този символ ще ни реши проблема. А на другия ден всички вече сме забравили за символа - Wвсе едно сме се изповядали и господ ни е простил :-)

29.03 2015 в 17:33

каква простотияяя!

29.03 2015 в 13:40

https://www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c

28.03 2015 в 19:41

Възможните състояния, на въпросната списувателка са две,...или е някое тъпо момиченце с претенция за изяви, което не разбира символиката на това събитие, или е длъжна (по служба):), да бъде опонент на всичко с положителен знак !

28.03 2015 в 17:50

Авторът на статията има право дотолкова, доколкото не трябва да се отрича постигнатия напредък на човечеството, включително индустриалната революция. Но както развитието ни е доведе до нея, така продължаването на историята трябва да е към ясно съзнание как, какво и колко консумираме и промяна на моделите на консумация. Не е нужно да се "връщаме в пещерите", но е необходимо да продължим по един по-устойчив модел. smile emoticon А самото събитие днес - за мен то е акт на осъзнаване и съпричастност към промяна.

28.03 2015 в 15:58

OFFNews, е те тука не познахте изобщо. Българите не са тъпаци от каменната ера за каквито явно ни смятате. И коментарите и тук, и във ФБ под статията го доказват. Да, явно има неразбрали - като авторът на статията или такива, като вас, които гордо публикувате това журналистическо недоразумение, но се радвам, че сте малко...