Защо слоновете имат мустаци на хоботите си (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 12 юни 2023 в 00:02 2035 0

Броят и гъстотата на мустаците на върха на хобота се различават при африканските и азиатските слонове

Кредит Communications Biology (2023). DOI: 10.1038/s42003-023-04945-5

Броят и гъстотата на мустаците на върха на хобота се различават при африканските и азиатските слонове. а Фронтален изглед на върха на хобота на възрастен африкански слон. Мустаците изпъкват от кожните гънки (вложка). b Фронтален изглед на връх на хобот на азиатски слон. Мустаците изпъкват от кожните гънки (вложка). c Страничен изглед на връх на хобот на африкански слон. d Страничен изглед на връх на хобот на азиатски слон.

Екип немски зоолози откри предназначението на мустаците по хоботите на слоновете.

По всичко личи, че хоботът на слона е един от най-уникалните придатъци сред животните по света. Той е едновременно чувствителен и силен, с приблизително 150 000 мускулни единици. Освен за дишане, слоновете го използват и за вдигане на предмети, за засмукване на вода и за разпръскване на вода в устата за пиене или за разпръскване по гърба за освобождаване от мухи.

Наблюдавани са дори слонове, които използват хоботите си като шнорхел, което им позволява да ходят по дъното на залив, докато пресичат. По-малко известно е предназначението на мустаците по дължината на хобота. В този нов опит изследователският екип се опита да открие тяхното предназначение.

Първата част от изследването включва правене на видеозаписи в близък план на хоботите на слоновете в действие - няколко слона доброволци са накарани да прокарат хобота си през дупка в кутия, за да вземат лакомство, например морков или ябълка. След това изследователите наблюдават отблизо каква е ролята на мустаците на хобота при вземането на лакомството, ако изобщо има такава. Те откриват, че мустаците не работят като тези на други бозайници, например плъхове - те не се движат, не трептят и не реагират на околната среда по никакъв забележим начин.

Кредит: Communications Biology (2023). DOI: 10.1038/s42003-023-04945-5

Във втората част от работата си екипът прави дисекция на хоботи от умрели слонове. Те установили, че мустаците са по-дебели от тези на други бозайници и са цилиндрични. Освен това не са имали фоликуларни нерви, които да им позволят да бъдат използвани за сензорни цели.

Те стигат до заключението, че целта на мустаците е да помагат на слона да прецени какъв натиск да използва, когато стиска даден предмет - важен признак, като се има предвид разнообразието от предмети, които слоновете вдигат.

Справка: Nora Deiringer et al, The functional anatomy of elephant trunk whiskers, Communications Biology (2023). DOI: 10.1038/s42003-023-04945-5

Източник: Why elephants have whiskers on their trunks
Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !