Жена роди бебе благодарение на замразен в детството й яйчник

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 декември 2016 в 09:00 13531 0

Кредит FERGUS WALSH/BBC

Моаза ал Матруши (Moaza Al Matrooshi) роди здраво момче след като фертилността й е възстановена с помощта на замразена тъкан.

24-годишна жена от Дубай стана първата, която има бебе с помощта на тъкан от яйчник, замразена преди да навлезе в пубертета.

На Моаза ал Матруши (Moaza Al Matrooshi), която роди здраво бебе момче в болницата Портланд в Лондон тази седмица, е отстранен десния й яйчник и криогенно замразен, когато тя е само на 9 години, за да го предпази от увреждане от химиотерапията, разказва IFLScience.

Ал Матруши е родена с болест, наречена бета-таласемия и е трябвало да се подложи на лечение като младо момиче. Но след като химиотерапията може да увреди репродуктивните й тъкани, лекарите решават да премахнат десния й яйчник предварително. След това го съхраняват в течен азот в продължение на следващите 15 години при температура от -196 ° С.

След като е подложена на химиотерапия, левият яйчник на Ал Матруши спира да работи и тя влиза в менопауза. Но когато лекарите по-късно трансплантират малки ленти тъкан от запазения й десен яйчник върху двата й яйчника и на матката й, нейните хормони се връщат към нормалното си ниво, което й позволява да има цикъл.

След това тя е подложена на оплождане ин витро като се използва сперма от съпруга й Ахмед, в резултат два ембриона се имплантират в утробата й преди девет месеца, единият от която се превръща в новия й син.

Сара Матюс, под чието ръководство се извършва ин витрото, заяви пред Би Би Си, че "това е огромна крачка напред. Ние знаем, че трансплантацията на тъкан на яйчници работи при по-възрастни жени, но не знаех, че може да се вземе тъкан от дете, да се замрази и да работи отново". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !