Квантовата гравитация може да е в състояние да забави неутрино

Стъпка към доказването на квантовата гравитация с помощта на обсерваторията за неутрино IceCube и космическия телескоп Ферми

Ваня Милева Последна промяна на 14 юни 2023 в 00:01 10016 0

Илюстрация на космическия телескоп за гама-лъчи

Кредит NASA/Fermi and Aurore Simonnet, Sonoma State University

Нови изследвания предоставят предварителни доказателства в подкрепа на модела на квантовата гравитация, който предполага, че скоростта на свръхрелативистичните частици намалява с увеличаване на енергията. В изследването са използвани данни от телескопа Ферми и обсерваторията за неутрино IceCube, за да се потвърди теорията. Откритията бележат значителен напредък в областта на квантовата гравитация.

Изследователи са осъществили важен етап в областта на изследванията на квантовата гравитация, откривайки статистическа подкрепа за квантовата гравитация.

Изследван е квантово-гравитационен модел на разпространение на частици, при който скоростта на ултрарелативистичните частици намалява с нарастването на енергията. Очаква се този ефект да бъде изключително малък, пропорционален на съотношението между енергията на частиците и скалата на Планк, но при наблюдение на много отдалечени астрофизични източници той може да се натрупа до наблюдаеми нива.

В изследването, публикувано наскоро в Nature Astronomy, са използвани гама-изригвания, наблюдавани от телескопа Ферми, и свръхвисокоенергийни неутрино, засечени от обсерваторията за неутрино IceCube, като е проверена хипотезата, съгласно която някои неутрино и някои гама-изригвания може да имат общ произход, но да се наблюдават по различно време в резултат на зависимото от енергията намаляване на скоростта.

"Комбинирайки данни от IceCube и Ферми, открихме предварителни доказателства в подкрепа на моделите на квантовата гравитация, които предсказват този ефект. Това бележи значителен етап в областта на изследванията на квантовата гравитация, тъй като за първи път се открива такова ниво на статистически доказателства в подкрепа на квантовата гравитация", заявява от името на екипа съответният автор, професор Джовани Амелино-Камелия () от Университета в Неапол.

"Макар че тези открития са предварителни, те осигуряват здрава основа за по-нататъшни подробни изследвания, тъй като продължаваме да събираме данни от нашите телескопи за гама-лъчи и неутрино. Дори ако бъдещите данни не потвърдят този ефект, нашите открития все пак ще осигурят строги граници за параметрите на съответните модели, което вече ще представлява рядка и забележителна стъпка за изследванията на квантовата гравитация", добавя Амелино-Камелия.

Справка: “Could quantum gravity slow down neutrinos?” by Giovanni Amelino-Camelia, Maria Grazia Di Luca, Giulia Gubitosi, Giacomo Rosati and Giacomo D’Amico, 12 June 2023, Nature Astronomy.
DOI: 10.1038/s41550-023-01993-z

Източник: Unveiling Quantum Gravity: New Results From IceCube Neutrino Observatory and Fermi Space Telescope, University of Bergen

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !