Индийският луноход открива за първи път елементи, неоткривани досега на южния полюс на Луната

Ваня Милева Последна промяна на 30 август 2023 в 10:16 5235 0

Спускаемият апарат на повърхността на Луната

Кредит ISRO

Спускаемият апарат на повърхността на Луната.

Индия кацна на Луната едва миналата седмица, но нейната мисия Чандраян-3 вече направи първите си научни наблюдения на южния полюс на Луната.

Изстрелвайки лазери на повърхността, бордовият луноход е потвърдил наличието на сяра, обяви Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

Това е първият луноход, който някога е изследвал региона.

"Инструментът за лазерно индуцирана спектроскопия на пробив (LIBS) на борда на роувъра на мисията Чандраян-3 направи първите измервания на място на елементния състав на лунната повърхност близо до южния полюс", се казва в изявление на ISRO.

"Тези измервания на място потвърждават недвусмислено наличието на сяра (S) в региона, нещо, което не беше осъществимо от инструментите на борда на орбиталните апарати."


Предварителните анализи също така намекват за наличието на алуминий, желязо, калций, хром и титан.

"Допълнителни измервания разкриха наличието на манган (Mn), силиций (Si) и кислород (O)", добавя ISRO.

"В ход е задълбочено изследване относно наличието на водород."

Макар и Китай, и Русия, и САЩ да са кацали на Луната, предишните опити на Русия и Индия да достигнат южния полюс бяха неуспешни.

Смята се, че южният полюс е най-богатата на вода зона на Луната и луноходът Чандраян-3, известен като "Праджян", ще прекара следващите две седмици, използвайки своя лазер, за да търси признаци на замръзнала вода – както и да изучава атмосфера и определяне на състава на южния полюс.

Замръзналата вода може да бъде невероятно ценна, ако бъде открита на лунната повърхност, тъй като един ден може да се използва за производство на кислород за дишане за бъдещи лунни бази, а също така може да осигури съставки за ракетно гориво, което може да помогне за изпращане на мисии до Марс.

Името "Праджян" произлиза от индуистката дума pragya, което означава най-висшата и най-чиста форма на мъдрост, интелигентност и разбиране.

Малкият роувър тежи само 25,8 кг и е приблизително колкото малка немска овчарка. Той е оборудван с лазерно базиран инструмент LIBS, но също и с инструмент, излъчващ алфа частици.

LIBS може да открива елементи чрез изстрелване на интензивни лазери на лунната повърхност и генериране на гореща плазма. Чрез изучаване на светлината от тази плазма изследователите могат да идентифицират дължините на вълните на различни частици в тази конкретна част от Луната.

Нямаме търпение да видим какво още ще открие през следващите няколко седмици.

Източник: India's Lunar Rover Detects First Elements Ever Found at Moon's South Pole, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !