Чандраян 3 направи първото си откритие на Луната

Ваня Милева Последна промяна на 28 август 2023 в 11:02 41000 0

Луноходът Праджян напуска спускаемия модул Викрам

Кредит ISRO

Луноходът Праджян напуска спускаемия модул Викрам

Спускаемият модул Викрам измери температурата в субполярния регион на Луната и установи, че почвата близо до повърхността там е значително по-гореща от предполагемото досега, което може да има последици за евентуалното наличие на подповърхностна течна вода и микроорганизми на естествения спътник на Земята.

Индийската космическа агенция (ISRO) получи първите в историята научни данни от южния полюс на Луната. Спускаемият модул Викрам научи как се променя температурата на лунната повърхност, близо до нея и на дълбочина. Устройството измерва колебанията в реголита от самата повърхност до дълбочина от осем сантиметра.

"Сред научните инструменти на спускаемия модул има инструмент (ChaSTE), който ви позволява да се измерва температурата на близкия до повърхността лунен слой на мястото на кацане. Това устройство е оборудвано с десет термични сензора и представлява сонда, която се потапя в реголита на дълбочина от десет сантиметра и след това измерва топлопроводимостта на почвата", разказва ISRO в прессъобщение.

Индийските учени са публикували графиката на температурния профил на реголитния слой, който е бил съставен от устройството ChaSTE за първия лунен ден от работата на Викрам. Записаната температура е изненадващо по-висока от очакваната.

"Приехме, че температурата близо до повърхността на мястото на кацане е 20-30 градуса по Целзий, но всъщност е много по-висока – 70 градуса“, ​​обясняват от ISRO .

Температурен профил на лунния реголитен слой. Кредит: ISRO

По време на лунния ден и нощ повърхността на Луната претърпява висока температурна разлика. Близо до нощта може да падне под 100 градуса, а до обяд може да се повиши до плюс 100. Учените смятат, че рехав слой лунен реголит с дебелина 5-20 метра може да действа като топлоизолатор, което вероятно е причината да има значителна температурна разлика между повърхността и дълбочината.

Данните за това как температурата на лунната почва в полярните региони варира с дълбочина са важни, тъй като според съвременните концепции под определена точка в лунната почва температурата може да бъде над нулата, а налягането може да бъде близко до земното. Ако е така, тогава водният лед в такива слоеве лунна почва може да се стопи, образувайки течна водна среда. Водата, която е в контакт със скалите, е в състояние да осигури среда, подходяща за храненето и размножаването на определени микроорганизми. Но въпреки че промените в температурата с дълбочината могат да показват потенциалната подземна обитаемост на Луната, в момента няма достатъчно точни данни за такива температурни промени.

Както се вижда от първите научни данни за Чандраян-3, реалността в този смисъл може да се различава значително от резултатите от симулациите. Възможно е зоните на периодично "размразяване" на лунната вечна замръзналост да са много по-близо до лунната повърхност и следователно по-достъпни за бъдещи изследвания.

Във всеки случай по-нататъшните изследвания ще помогнат не само да се обяснят температурните разлики в южния околополярен регион на Луната, но и да се научи повече за състава и структурата на реголита в този регион.

Кредит: ISRO

Чандраян-3 е индийска космическа мисия за изследване на Южния полюс на естествения спътник на Земята, която включва трансферна станция, модула за кацане Викрам и лунохода Праджян.

"Викрам" кацна на лунната повърхност на 23 август в южната субполярна област, където преди това космически апарати на хора никога не са кацали на Луната. Индийските учени наричат мястото за кацане Шива-Шакти - според тях почвата в този район е богата на воден лед.

Мисията Чандраян-3 изпълни две от трите задачи: меко кацане на спускаемия модул с шестколесен луноход на борда и успешно спускане на лунохода от модула. Третият - научни експерименти на площадката за кацане - сега е в процес на изпълнение.

По план спускаемият модул Викрам и луноходът Праджян ще работят на Луната 14 земни дни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !