Мощно слънчево изригване удря Земята, Луната и Марс за първи път в историята на наблюденията

Ваня Милева Последна промяна на 08 август 2023 в 00:01 25308 0

Последното събитие (GLE73) се случва на 28 октомври 2021 г. Това събитие, първото по рода си за 25-ия слънчев цикъл, е тясно свързано с изригване от клас X1.0.

Кредит University of Reading

Последното събитие (GLE73) се случва на 28 октомври 2021 г. Това събитие, първото по рода си за 25-ия слънчев цикъл, е тясно свързано с изригване от клас X1.0.

Инструменти, разположени на Земята, Луната и Марс, за първи път почти едновременно регистрират излъчването на едно и също изхвърляне на коронална маса. Анализите също така показват, че тези екстремни събития могат да причинят много по-високи дози радиация на Луната, отколкото на Марс.

Опасността от слънчевата радиация

Вероятно знаете, че няколко агенции обмислят изпращането на хора на Луната, проправяйки пътя за изследване на Марс през следващите няколко десетилетия. Но все още сме изправени пред голямо препятствие: космическата радиация.

На Земята нашето магнитно поле служи като защита срещу най-опасните слънчеви експлозии. Луната и Марс обаче нямат такава защита, което означава, че на повърхността им пада много повече радиация.

И ние знаем, че тази радиация представлява сериозен риск за здравето на екипажите, особено при дълги престои в орбита. Излагането на високи дози радиация може да доведе до дразнене на кожата, гадене, кръвни нарушения, отслабена имунна система и дори рак. В остри случаи може да причини изгаряния и неврологична дегенерация.

Слънчевото изригване, открито на три отделни обекта

На Земята, тези високоенергийни потоци частици могат да бъдат записани от специални неутронни монитори. Между февруари 1942 г. и октомври 2021 г. изследователи успяват да намерят 73 от тях. От няколко години детектори за частици и радиация работят и на Луната и Марс, както на повърхността, така и в орбита, което позволява на изследователите да проучат възможното въздействие на радиацията върху бъдещите лунни и марсиански мисии.

Последното събитие (GLE73) се случва на 28 октомври 2021 г. Това събитие, първото по рода си за 25-ия слънчев цикъл, е свързано с изригване от клас X1.0. Това означава, че рентгеновата емисия на Слънцето е достигнала пиков интензитет, еквивалентен на 0,1 нановата на квадратен метър, измерен на разстояние от Земята. Такива огнища се считат за умерено интензивни. Това изригване обаче бе достатъчно мощно, за да активира системи за откриване на повърхността на Земята, Луната и Марс почти едновременно.

Наблюдение на CME, записано от слънчевата обсерватория SOHO. Кредит: SOHO/ESA & NASA

На Марс потокът от частици от това слънчево изригване беше записан както от ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) на Европейската космическа агенция, така и от роувъра Curiosity на НАСА. На Луната тези частици са уловени от китайската сонда Chang'e-4 от обратната страна на Луната и Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) на НАСА. И накрая, европейският спътник CROPIS на Германския аерокосмически център регистрира радиация от ниска околоземна орбита.

Луната е по-засегната

Според анализа, подробно описан в списание Geophysical Research Letters, магнитосферата и атмосферата на Земята правят радиацията от това събитие незначителна до момента, в който то достигне повърхността на нашата планета. Повърхността на Марс получава около една тридесета от първоначалната доза, благодарение на буферния ефект на тънката атмосфера. От друга страна, малко повече от половината от първоначалната доза радиация от CME удря лунната повърхност.

Въпреки че това конкретно събитие не е достатъчно силно, за да причини заболяване при хората, половината радиация от по-голяма експлозия може да бъде смъртоносна, което прави този отчет много важен.

Справка: The First Ground Level Enhancement Seen on Three Planetary Surfaces: Earth, Moon, and Mars; Jingnan Guo, Xiaolei Li, Jian Zhang, Mikhail I. Dobynde, Yuming Wang, Zigong Xu, Thomas Berger, Jordanka Semkova, Robert F. Wimmer-Schweingruber, Donald M. Hassler et al; Geophysical Research Letters; 
First published: 02 August 2023 https://doi.org/10.1029/2023GL103069 

Източник: Violent Solar Outburst Hits Earth, Moon, And Mars in Scientific First, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !