Най-интересните събития в нощното небе през 2024

Ваня Милева Последна промяна на 02 януари 2024 в 00:00 10397 0

Единствено астрономическите прогнози се сбъдват безотказно и точно.

Кредит Pexels

Единствено астрономическите прогнози се сбъдват безотказно и точно.

През 2024 г. ще видим няколко ярки комети, голям парад на планети, грандиозно слънчево затъмнение, обилни метеорни потоци и много други. 

Астрономическите прогнози винаги е смес от известни и неизвестни. Затъмненията и окултациите се случват с точност като часовников механизъм, докато ясното небе и дали ще видим следващата рекламирана "голяма комета" или изобилието на метеори са по-малко сигурни. 

В този астрономически календар за 2024 г. ще изброим най-интересните събития на нощното небе за годината, които всеки редовен звезден наблюдател може да види без специална екипировка - без бинокли или телескопи.

Да видим какво се случва в небето през Новата година.

Топ 10 на най-интересните астрономически събития 2024 г

  1. - Пълното слънчево затъмнение на 8 април
  2. - Метеорният поток Ета Аквариид на 6 май, със ZHR=50
  3. - Меркурий преминава на 7' от Юпитер на 4 юни
  4. - Частично лунно затъмнение на 18 септември за Северна и Южна Америка, Европа и Африка
  5. - Пръстеновидното слънчево затъмнение от 2 октомври за южния край на Южна Америка
  6. - Появата през 2024 г. на кометата 12P (която достига перихелия на 21 април)
  7. - Метеорен поток Персеиди на 12, 13 август. 
  8. - Слънчевата активност нараства преди пика на Слънчевия цикъл 25
  9. - Кометата C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS може да стане ярка към края на 2024 г.
  10. - Среща с много стари следи (изхвърлени преди около 1000 години) на 55P/Темпел-Тътъл на 14 ноември.

Слънцето, сезоните и слънчевият цикъл през 2024 г

Очаква се Слънцето да бъде активно през 2024 г. по отношение на космическото време и слънчевите петна, тъй като се насочваме към пика на слънчевия цикъл 25 през 2025 г. През 2023 г. имаше среден брой слънчеви петна от около 120 и нито един ден Слънцето не бе без петна, за първи път от 2015 г. насам. Всъщност слънчевата активност през 2023-2024 г. достига кулминацията си доста по-рано от очакванията, което води до по-силен от очаквания слънчев максимум през 2024 г. Това означава повече слънчеви петна, повече бурно космическо време и повече полярни сияния за хората, които гледат от средните до високите северни географски ширини.

Астрономическите сезони през 2024 г. започват на:

20 март - Мартенско равноденствие. Мартенското равноденствие настъпва в 05:01 българско време. Слънцето ще грее директно над екватора и ще има почти равни части ден и нощ по целия свят. Това е и първият ден на пролетта (пролетното равноденствие) в Северното полукълбо и първият ден на есента (есенното равноденствие) в Южното полукълбо.

21 юни - Юнско слънцестоене. Юнското слънцестоене настъпва в 22:46 българско време. Северният полюс на земята ще бъде наклонен към Слънцето, което ще е достигнало най-северната си позиция в небето и ще бъде точно над Тропика на Рака на 23,44 градуса северна ширина. Това е първият ден от лятото (лятното слънцестоене) в Северното полукълбо и първият ден от зимата (зимното слънцестоене) в Южното полукълбо.

23 септември - Септемврийско равноденствие. Септемврийското равноденствие настъпва в 14:39 българско време. Слънцето ще грее директно върху екватора и ще има равни ден и нощ по целия свят. Това е и първият ден на есента (есенно равноденствие) в Северното полукълбо и първият ден на пролетта (пролетното равноденствие) в Южното полукълбо.

22 декември - Декемврийско слънцестоене. Декемврийското слънцестоене настъпва в 11:17 българско време. Южният полюс на земята ще бъде наклонен към Слънцето, което ще е достигнало най-южната си позиция в небето и ще бъде точно над Тропика на Козирога на 23,44 градуса южна ширина. Това е първият ден от зимата (зимно слънцестоене) в Северното полукълбо и първият ден от лятото (лятното слънцестоене) в Южното полукълбо.

Полярните сияния най-вероятно ще се засилват около равноденствията поради феномен, известен като ефект на Ръсел-Макферон, а тъй като сателитите се отдалечават в геосинхрон /геостационарната орбита се осветяват до видимост с невъоръжено око, след което угасват, когато преминат в сянката на Земята.

По време пък на слънцестоенето Международната космическа станция става най-видима в Северното полукълбо през юни и Южното полукълбо през декември.

През 2024 г. Земята достига перихелий на 2 януари и афелий на 5 юли.

Затъмнения през 2024 г

4 затъмнения (2 лунни и 2 слънчеви) е минималният брой, който може да съдържа една календарна година.

2024 включва два сезона на затъмнения, включително:.

25 март - Пенумбрално лунно затъмнение. Пенумбралното лунно затъмнение настъпва, когато Луната преминава през полусянката на Земята, или пенумбра. По време на този вид затъмнение Луната ще потъмнее леко, но не напълно. Затъмнението ще бъде видимо в цяла Северна Америка, Мексико, Централна Америка и Южна Америка. 

8 април - Пълно слънчево затъмнение. Пълно слънчево затъмнение настъпва, когато Луната напълно закрива Слънцето, разкривайки красивата външна атмосфера на Слънцето, известна като корона. Пътят на пълното затъмнение ще започне в Тихия океан и ще премине през части от Мексико и източните Съединени щати и Нова Скотия. Пълното затъмнение ще бъде видимо в части от Тексас, Арканзас, Мисури, Илинойс, Индиана, Кентъки, Охайо, Пенсилвания, Ню Йорк, Върмонт, Ню Хемпшир и Мейн. 

Пълното слънчево затъмнение на 8 април. Кредит: Wikimedia Commons

18 септември - Частично лунно затъмнение. Частичното лунно затъмнение се случва, когато Луната преминава през частичната сянка на Земята, или полусянка, и само част от нея преминава през най-тъмната сянка, или чадър. По време на този вид затъмнение част от Луната ще потъмнее, докато преминава през земната сянка. Затъмнението ще бъде видимо в цяла Европа, в по-голямата част от Северна Америка, Мексико, Централна Америка, Южна Америка, Атлантическия океан и по-голямата част от Европа и Африка. 

Частичното лунно затъмнение на 18 септември. Кредит: Тime and date

2 октомври - Пръстенообразно слънчево затъмнение. Пръстеновидното слънчево затъмнение настъпва, когато Луната е твърде далеч от Земята, за да покрие напълно Слънцето. Това води до появата на светлинен пръстен около потъмнялата Луна. Короната на Слънцето не се вижда по време на пръстеновидно затъмнение. Траекторията на затъмнението ще започне от Тихия океан край бреговете на Южна Америка и ще премине през части от южно Чили и Аржентина. Частично затъмнение ще се наблюдава в по-голямата част от Южна Южна Америка. 

Метеорни потоци 2024

Има 112 метеорни потока, известни и признати от Международния астрономически съюз (IAU), около дузина от които са основните. Разбира се, най-доброто време за наблюдение ще бъде от тъмно място след полунощ, и съответно, когато Луната е близо до новолуние. През 2024 г. най-зрелищните метеорни потоци спрямо Луната са:

3-4 януари: пикът на Квадрантидите. Новата астрономическа година ще започне с Квадрантидите. С честота от 60 до 200 метеора на час в пика си, те се смятат за един от най-изобилните метеорни потоци за годината. Квадрантидите също са известни със своите ярки огнени топки. През 2024 г. нощта на техния пик съвпада с Луната в последната ѝ четвърт, която изгрява около полунощ, така че търсете "падащи звезди" преди луната да изгрее. Може също така да изчакате друга нощ, с по-малко лунна светлина - активността на Квадрантидите продължава до около 12 януари, а ярки огнени топки дори могат да се видят няколко дни след максимума им.

5 май: пикът на Ета Аквариди. През май, най-вече наблюдателите от тропиците и южното полукълбо ще могат да се насладят на интензивния метеорен поток Ета Аквариди. По време на пика си той произвежда 40-85 метеора на час. През 2024 г. пикът на Ета Акваридите почти съвпада с новолунието на 8 май, така че лунната светлина няма да пречи на наблюденията. Метеорите ще изглежда, че идват от съзвездието Водолей, но могат да се появят навсякъде в небето.

12, 13 август - Метеорен поток от Персеиди. Персеидите са един от най-популярните в Северното полукълбо и най-благоприятни за наблюдение метеорни потоци, произвеждащи до 60 метеора на час в своя пик. Произходът им е от кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г.  Отличава се с многоцветни метеорикоито често оставят устойчиви следи след себе си. Продължават ежегодно от 17 юли до 24 август. През 2024 г., по време на пика на Персеидите, Луната ще бъде във фаза на първата си четвърт и ще залезе около полунощ, оставяйки втората половина на нощта без лунна светлина.. Метеорите ще излъчват от съзвездието Персей, но могат да се появят навсякъде в небето.</p>

Внезапно увеличение на метеорния поток Леониди на 14 ноември.

Нови изчисления, извършени от Джереми Вобайон (Jérémie Vaubaillon) от Парижката обсерватория, прогнозират ново изригване на метеорите Леониди през 2024 г. и Календарът на Международната метеорна организация IMO за метеорния поток за 2024 г. е съответно актуализиран.

През 2024 г. "нормалният" максимум на метеорния поток Леониди се очаква да настъпи на 17 ноември, с ZHR ~ 15-20. Но сега се очакват някои допълнения. След проверка, се уточни, че на 14 ноември орбитата на Земята трябва да пресече прашната следа от 1633 г. на кометата 55P/Tempel-Tuttle (Темпел-Тътъл).

Комети, които може да видите през 2024 г

Със сигурност ни предстои следващата голяма комета на века. Това са кометите, които се очаква да се виждат и с просто око:

21 април: Кометата Понс-Брукс е най-ярка. Краткопериодичната комета 12P/Понс-Брукс ще бъде най-ярка около перихелия си на 21 април. Предвижда се да има магнитуд от +4.2 до +3.9, което е в обхвата на видимост без нужда от бинокъл или телескоп. Освен това кометата Понс-Брукс може да бъде видима и по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април. Когато небето потъмнее, кометата с магнитуд 5 може да изглежда на 27º от Слънцето, близо до яркостта на Юпитер.

12 октомври: Кометата Tsuchinshan-ATLAS е най-ярка. През октомври ще имаме шанса да видим изключително ярка комета — най-ярката от 2020 г. насам. На 12 октомври г. C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) ще се доближи най-близо до Земята, по това време кометата ще достигне максимална яркост и може да бъде видима с просто око. Астрономите прогнозират, че ще има магнитуд от -0,9 - светимостта на най-ярките звезди! 

Кометата C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS достига перихелий на 28 септември при величина +2,5 в съзвездието Херкулес, 83 градуса изток на Слънцето.

Кометата Tsuchinshan-ATLAS на зазоряване в края на септември. Кредит: Starry Night.

28 август: Голям парад на планетите

Винаги можем да намерим планетите, разположени по еклиптиката, която е равнината на нашата слънчева система. Но често някои от планетите са на сутрешното небе, докато други са на вечерното небе, а трети са твърде близо до слънцето, за да се видят изобщо. В края на август сутринта всички планети - с изключение на Венера - се появяват на сутрешното небе. Марс, Юпитер и Сатурн ще бъдат лесно откриваеми.

Кредит: John Jardine Goss/ EarthSky.

Подреждането на шест планети - Меркурий, Марс, Юпитер, Уран, Нептун и Сатурн - ще се случи сутринта на 28 август. Повечето от тези планети (с изключение на Уран и Нептун) ще бъдат лесно видими с невъоръжено око. Така че всичко, което трябва да направите, за да видите това събитие, е да излезете навън и да гледате нощното небе! И не се притеснявайте, ако пропуснете точния ден - подравняването ще бъде видимо за няколко дни преди и след дадената дата.

Източници: 

Top Astronomy Events for 2024, universetoday

Experts Pick the Top Stargazing Events for 2024, starwalk

Astronomy Calendar of Celestial Events for Calendar Year 2024, seasky

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !