Необичайно зелено огнено кълбо избухва над Австралия с ярка светлина, видима на сто километра

Избухналият метеор, определен като болид, е предизвикал и силен гръм, разтърсил близкия град

Ваня Милева Последна промяна на 25 май 2023 в 07:21 20230 0

Снимка на първоначалната зелена светлина, предизвикана от метеора

Кредит Cairns Airport

Снимка на първоначалната зелена светлина, предизвикана от метеора.

Наскоро се взриви необичаен зелен метеор, който се спусна в небето над Австралия, предизвиквайки ярка светлина, видима на километри, и силен гръм, който оглуши местните жители.

Камерите на летище Кернс в Куинсланд заснемат видео на експлодиращия метеор от типа болид, в 21:22 ч. местно време на 20 май. На видеоматериала, качен на страницата на летището във Facebook, се вижда как в началото нощното небе се осветява от зелена светлина, а после следва вторична бяла светлина.

Допълнителни кадри, заснети със смартфони, автомобилни камери и охранителни камери, показват, че светлината е била видима чак до Нормантън, който се намира на около 600 км западно от Кернс, съобщава The Guardian. Звукът от експлозията се е чул най-ясно над град Кройдън, който се намира на около 100 км източно от Нормантън, което означава, че метеорът е експлодирал някъде горе.

Вероятно космическата скала е била малка, с диаметър между 0,5 и 1 метър, и се е движила със скорост до 150 000 км/ч, разказва пред The Guardian Брад Тъкър (Brad Tucker), астрофизик от Австралийския национален университет в Канбера. Всички фрагменти, които са се разбили на Земята, вероятно са били много малки и вероятно са били все още замръзнали, добавя Тъкър

Видеозапис на експлозията на метеорита.Видеозапис на светлината, която осветява нощното небе над пистата на летището. Кредит: Cairns Airport

Според Американското метеорно общество болидите са метеори, които се взривяват в земната атмосфера поради натрупване на триене, което в крайна сметка кара космическите скали да се разпаднат мигновено с достатъчна сила, за да предизвикат шумен взрив.

"Триенето се натрупва и предизвиква това светене, а след това достига точката на пречупване, което предизвиква ярка светлина и силен тътен", обяснява Тъкър.

Повечето болиди излъчват бяла или жълта светлина, когато експлодират. Необичайната зелена светлина на метеора, който се взриви над Кройдън, е причинена от високата концентрация на метали като желязо и никел в метеора, пояснява Тъкър.

Подобна зелена светлина могат да излъчват и метеорите "огнено кълбо", които са изключително ярки метеори, които се разпадат в земната атмосфера, но не експлодират със същата интензивност. През август 2022 г. зелено огнено кълбо е забелязано над Нова Зеландия, а през ноември 2022 г. друго такова се разбива в езерото Онтарио.

Болидите се появяват в земната атмосфера сравнително често. Между юли 2017 г. и януари 2022 г. астрономите са засекли около 3000 болида, според данни на Обсерваторията на Земята на НАСА. Но наблюдателите на земята стават свидетели само на няколко от тези взривове всяка година, тъй като повечето от експлозиите се случват далеч от населени места или над океана.

Източник: Rare green fireball explodes over Australia, creating bright flash visible for hundreds of miles
Harry Baker, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !