Първата снимка на космическия кораб SLIM на Луната показва какво се е случило след кацането

Заснета от Lander-eye Viewfinder-1 (LEV-1), снимката показва фаталното приближаване на спускаемия модул към Луната

Ваня Милева Последна промяна на 25 януари 2024 в 09:28 6543 0

Космическият кораб SLIM на снимки от LEV-2 на Луната след кацане

Кредит JAXA

Космическият кораб SLIM на снимки от LEV-2 на Луната след кацане

Япония успешно предаде първото изображение от лунната повърхност от своя интелигентен спускаем апарат за изследване на Луната или SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), след като не успя да получи никаква слънчева мощност след кацане.

Предадена от минилунохода LEV-1, снимката показва фаталното кацане на спускаемия модул към Луната.

На 20 януари 2024 г. Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) постигна това, което японците нарекоха "минимален" успех със своя космически кораб SLIM. Въпреки непредвидените трудности, възникнали по време на кацането, мисията предостави безценни данни и визуални изображения от нашия небесен съсед.

Изображението на спускаемия модул, който изглежда се накланя на предната си част, е направено от минилунохода LEV-2, който бе пуснат на повърхността на Луната заедно с LEV-1 моменти преди кацането на SLIM.

Картината разкрива неочакван сценарий: предната част на SLIM се вижда опряна на лунния терен, а слънчевите му панели за съжаление са блокирани, което означава, че няма да може да генерира слънчева енергия. Това непредвидено събитие накара спускаемия модул да разчита на ограничените си резерви от батерии, които вече са изчерпани.

Комуникацията между LEV-1 и LEV-2 е потвърдена, функционира нормално, нещо добро на фона на усложненията. Изображенията, заснети от LEV-2 и предадени обратно на Земята с помощта на комуникационните системи на LEV-1, предлагат ясен изглед на SLIM и непосредствената му околност.

Лунната повърхност, заснета от мисия SLIM. Кредит: JAXA

Успехът на мисията сега зависи от това дали спускаемият модул е ​​постигнал целевата 100-метрова прецизност на кацане - детайл, който ще изисква месеци на анализ, за ​​да се установи. Първоначалното спускане протече без инциденти, докато не настъпи внезапна загуба на тяга на приблизително 50 метра над лунната повърхност. Последвалите изображения разкриват, че една от дюзите на главния двигател се е отделила, неизправност, която може да е довела до катастрофа за мисията.

Въпреки това, благодарение на резервите в дизайна на космическия кораб, SLIM успя да продължи спускането си, използвайки само един основен двигател. Макар този инженерен подвиг да позволи на спускаемия модул да достигне повърхността на Луната, той не успя да противодейства напълно на страничното движение, което доведе до по-малко от оптималната ориентация на спускаемия модул при кацане.

Въпреки тези неуспехи, мисията все пак се смята за постижение. SLIM на JAXA се присъедини към малката компания изследователи на Луната, осигурявайки на Япония триумфален момент на гордост в изследването на космоса, превръщайки я в петата страна в света, кацнала на Луната.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !