Starship на SpaceX достигна космоса за първи път, но загуби връзка, а ракетата Super Heavy се взриви

Ваня Милева Последна промяна на 18 ноември 2023 в 18:34 4659 0

Стартът на Starship

Кредит Spaceflight Now

Стартът на Starship. Дотук добре.

Космическият кораб Starship без екипаж на SpaceX, разработен да превозва астронавти до Луната и отвъд нея, достигна космоса за първи път в събота, но се загуби връзка минути по-късно.

Това бе вторият тест на Starship, след като първият му опит да достигне космоса завърши с експлозия по-рано тази година.

Двустепенната ракета-кораб излетя от стартовата площадка на Starbase, близо до Бока Чика в Тексас, малко след 7 часа сутринта местно време за планиран 90-минутен полет без екипаж в космоса.

Планът бе да кацне в Тихия океан близо до Хавай, като Starship в крайна сметка да обиколи Земята за около час и половина.

Но около две минути и половина след полета двете степени на космическия кораб се разпаднаха. SpaceX  обяви, че не може да намери сигнал от втората степен, която обяви за "изгубена".

Компанията смята, че механизмът за самоунищожение на ракетата чрез повторно навлизане в атмосферата е бил задействан, след като е изгубила сигнала.

Вторият полет на SpaceX е успех в сравнение с първото му тестово изстрелване през април, когато и двете степени в крайна сметка експлодираха четири минути след полета.

Този път 33-те двигателя на Super Heavy успяха да запалят и да издигнат собственото си тегло и втората степен, система Starship, в космоса.

Това не бе правено преди. Дори по време на наземни тестове SpaceX имаше трудности да накара всички тези двигатели, групирани заедно в основата на ракетата, да се включват постоянно по едно и също време.

Но изглежда, че всички двигатели този път функционираха по предназначение, работейки заедно през цялото времетраене на полета на Super Heavy, който продължи около две минути и половина, или докато изчерпи по-голямата част от горивото си.

След това Super Heavy избухна, но SpaceX вече бе постигнал нещо - SpaceX тества ново средство за отделяне на ракетния ускорител от космическия кораб Starship и този път успешно.

Starship успешно се отдели от Super Heavy, както бе планирано.

"Засега смятаме, че автоматизираната система за прекратяване на полета на втората степен изглежда се е задействала, докато се насочвахме надолу над Мексиканския залив“, заявява инженерът на SpaceX Джон Инспрукър, цитиран от Тhe Guardian, но не съобщава какво може да е активирало системата за самоунищожение.

Скоро се появиха снимки от Пуерто Рико на космическия кораб Starship:

От компанията заявяват, че "днешният тест ще ни помогне да подобрим надеждността на Starship, тъй като SpaceX се стреми да направи живота мултипланетарен".

SpaceX бе подложена на критика след първото си изстрелване заради количеството отломки, които изсипа над Тексас след първата си експлозия.

Компанията има договор за 4 милиарда долара с американската космическа агенция НАСА, която се надява партньорството да доведе до първия успешен полет до Луната след повече от пет десетилетия. Мъск има по-амбициозни планове за ракетите на компанията, обявявайки преди време, че иска в крайна сметка да изпрати хора на Марс с ракети за многократна употреба.

Мъск също предложи идеята за използване на ракета за търговски пътувания, като например едночасов полет от Лондон до Токио.

Мъск твърди, че тестовете, дори ако водят до експлозии, са важни за компанията, за да подобри своя космически кораб. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !