Тази уикенд: Грандиозен спектакъл на Персеидите (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 август 2023 в 00:01 7245 0

Метеорен дъжд Персеиди 2016 на 11 срещу 12 август

Кредит Flickr (CC BY-NC 2.0)

Метеорен дъжд Персеиди 2016 на 11 срещу 12 август.

Не забравяйте да излезете навън този уикенд, за да станете свидетели на едно от най-зрелищните космически събития на годината – метеорният поток Персеиди.

Ако останете в някой голям град, това до голяма степен ще съсипе гледката на този поток, а тази година Луната ще бъде безобидно тънка или ще отсъства изобщо по това време. Това не се случва често. Всъщност 2023 г. е най-добрата година от десетилетието за наблюдаване на метеори.

"Намаляващият полумесец, който е само 8%, изгрява в малките часове на сутринта на 13 август и няма да пречи на гледката", обяснява Даяна Ханикайнен (Diana Hannikainen), наблюдаващ редактор на Sky & Telescope в съобщение за медиите. "Условията тази година не биха могли да бъдат по-перфектни".

Този метеорен поток постепенно се усилва, след което бързо намалява. Метеорите на Персеидите са склонни да нарастват по брой с напредването на нощта, достигайки своя пик в малките часове на сутринта, често преди зазоряване.

Средно може да се очаква да видите до 100 метеора на час по време на пика на Персеидите, според НАСА.

Типичният метеороид на Персеидите (както се наричат, докато са в космоса) се движи със скорост 214 365 км/ч, когато се вреже в земната атмосфера (и тогава те се наричат ​​метеори). Повечето от Персеидите са малки, с размерите на пясъчно зърно. Почти нито един от фрагментите не достига земята, но ако някой успее, се нарича метеорит.

Персеидите са горещи, достигайки температури от 1650 градуса по Целзий, докато фрагментите преминават през атмосферата и едновременно компресира и загрява въздуха пред себе си. Повечето от метеорите се виждат, когато са на около 100 километра от земята.

Персеидите. Кредит: NASA

Радиант

Ако мислено продължим пътеките на метеори обратно, всички те се събират приблизително в една и съща точка на небето: недалеч от звездата Гама от съзвездието Персей.

Тази точка на метеорния дъжд се нарича радиант. Но за да видите Персеидите, не са ви необходими звездни карти - просто трябва да погледнете към хоризонта. Радиантът се издига в средата на нощта и е най-висок при зазоряване.

Радиантът на метеорния поток Персеиди е в съзвездието Персей. Но не е нужно да намерите радианта на потока, за да видите метеори - метеорите ще летят във всички части на небето. 

Кометата майка на Персеидите

Метеорният поток Персеиди е причинен от кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътъл).

Подобно на повечето метеорни потоци, Персеидите са образувани от остатъците от кометна "опашка". Приближавайки се до Слънцето, кометите се нагряват, разпръсквайки малки частици лед и прах в междупланетното пространство, които под влияние на слънчевия вятър се движат от центъра на Слънчевата система навън и достигат до нас. 

Диаграма, илюстрираща пътя на орбитата на кометата Суифт-Тътъл и пресичането на земната траектория, когато нашата плането преминава през най-прашната зона, виждаме метеорния поток Персеиди.Всяка година Земята преминава през пътя на кометата Суифт-Тътъл. С пика на метеорния поток Персеиди, настъпващ, когато Земята преминава през най-гъстата и прашна зона. Кредит: Future

Суифт-Тътъл е открита независимо от двама астрономи, Луис Суифт и Хорас Тътъл, през 1862 г. Когато за последен път минава покрай Земята през 1992 г., тя е била твърде слаба, за да се види с невъоръжено око. Следващото преминаване, през 2126 г., може да я превърне в комета с невъоръжено око, подобна по яркост на кометата Хейл-Боп от 1997 г. - при условие, че прогнозите са верни.

Кометата Суифт-Тътъл е най-големият обект, за който се знае, че многократно преминава покрай Земята ; ядрото ѝ е с размер около 26 километра. За последен път е преминала близо до Земята по време на обиколката си около слънцето през 1992 г., а следващият път ще бъде през 2126 г.

Суифт-Тътъл се приближава до Земята само веднъж на 133 години, но Земята минава през опашката си всяка година. Тя има силно ексцентрична - продълговата орбита, която извежда тази комета извън орбитата на Плутон, когато е най-отдалечена от Слънцето и вътре в орбитата на Земята, когато е най-близо до Слънцето. 

Когато гледаме метеорния поток, всъщност виждаме как парчетата кометни отломки се нагряват, докато навлизат в атмосферата и изгарят в нея, очертавайки ярка пътека в небето, изминавайки около 60 километра в секунда, присветвайки като звезди..

Oрбитите на кометата Суифт-Тътъл. Източник: spaceweather.com

Международна метеорна организация отбелязва, че за да видите добре Персеидите, трябва да се отдалечите от зоните на светлинно замърсяване - тоест от градове и пътища, както и от големи промишлени обекти.

Ако живеете в София, отидете на Витоша или в околностите й. Пристигайки там, където звездната светлина не се губи в светлините на големия град, трябва да оставите очите си да свикнат с тъмнината, да седнете удобно и да погледнете нагоре.

Древногръцки беотийски кратер, показващ как Зевс опложда Даная под формата на златен дъжд, около 450–425 г. пр.н.е. Кредит: Wikimedia Commons

Според древногръцките легенди за звездите Персей е син на бог Зевс и смъртната Даная. Метеорният поток Персеиди отбелязва времето, когато Зевс посетил Даная, майката на Персей, под формата на златен дъжд.

Така че помислете за ефимерната природа на метеорите в метеорните дъждове, а също и на златните.

Източници:

Perseid meteor shower 2023: All you need to know, Earth&Sky

One of The Most Spectacular Meteor Showers of The Year Peaks THIS WEEKEND, ScienceАlert

Perseid meteor shower 2023: When, where & how to see it, Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !