Червата и стомахът контролират стреса и психичното здраве. Бактерията Лактобацилус помага

Ваня Милева Последна промяна на 01 декември 2023 в 00:00 6423 1

Кредит Zachary Nelson / Free photo of dark room (CC0 1.0 DEED)

Лактобацилус (Lactobacillus), бактерия, намираща се в киселото мляко и ферментиралите храни, играе решаваща роля в управлението на стреса и потенциално предотвратяване на състояния на психичното здраве като депресия и тревожност.

Това значително откритие, подробно описано в списанието Brain, Behavior, and Immunity, може да доведе до иновативни лечения за психични разстройства, казват авторите - изследователи от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния.

Ролята на Лактобацилус

Изследването, ръководено от Албан Готие (Alban Gaultier) и колеги от Университета на Вирджиния, се фокусира върху изолирането на специфичната роля на Лактобацилус от безбройните микроорганизми, които изграждат микробиотата на нашето тяло.

Тази разнообразна общност от бактерии, гъбички и вируси е жизненоважна за нашата имунна система, общото и психично здраве. Нарушенията в микробиотата могат да доведат до различни заболявания, което подчертава значението на разбирането на отделните роли на микробите.

Потенциал за нови терапии за психично здраве

Екипът на Готие, използвайки усъвършенстван подход, се концентрира върху щамовете Лактобацилус в червата. Предишни изследвания от лабораторията на Готие предполагат, че тези бактерии могат да обърнат симптомите на депресия при лабораторни мишки.

Настоящото проучване се основава на това, като разкрива, че лактобацилите помагат за поддържане на нивата на имунен медиатор, наречен интерферон гама, който регулира реакцията на тялото към стрес и предпазва от депресия.

Последици за бъдещото лечение

Това изследване отваря пътища за разработване на нови методи за предотвратяване и лечение на депресия и тревожност. Например пациентите, изложени на риск или борещи се с депресия, могат да се възползват от пробиотични добавки, специално предназначени да оптимизират нивата на Лактобацилус.

Този подход би могъл да помогне за поддържането на здравословен баланс на интерферон гама, потенциално предотвратявайки проблеми с психичното здраве.

Андреа Мерчак (Andrea Merchak), член на изследователския екип, отбелязва значението на тези открития за разработването на пробиотици и ускоряване на откритията за нови терапии.

Това откритие предоставя ценни инструменти за изследване на поддържането на нивата на Lactobacillus и интерферон гама като превантивна и терапевтична стратегия за тревожност и депресия.

Иновативният подход на изследването и обещаващите резултати бележат значителна стъпка в разбирането и овладяването на силата на чревните бактерии за лечение на психичното здраве.

Справка: Lactobacillus from the Altered Schaedler Flora maintain IFNγ homeostasis to promote behavioral stress resilience
Andrea R. Merchak, Samuel Wachamo, Lucille C. Brown, Alisha Thakur, Brett Moreau, Ryan M. Brown, Courtney R. Rivet-Noor, Tula Raghavan, Alban Gaultier et al; Brain, Behavior, and Immunity 2023 https://doi.org/10.1016/j.bbi.2023.11.001

Източник: The gut holds the key to managing stress and mental health, Knowridge

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

01.12 2023 в 09:00

плюскането на антибиотици ежедневно, примерно през месо и яйца не помага.

а glyphosate в зърнените храни е антибиотик също.

докато не намалите тези, флората в червата е под постоянен стрес и пробиотици почти нямат ефект.