Дефицитът на витамин В12 и връзката му с множествената склероза

Ваня Милева Последна промяна на 13 декември 2023 в 00:00 8260 0

Както дефицитът на витамин В12 (известен също като кобаламин), така и МС предизвикват сходни неврологични симптоми, включително изтръпване на ръцете и краката, загуба на зрение, затруднено ходене или нормално говорене и когнитивна дисфункция, като проблем

Кредит Adobe Stock Images (свободен лиценз)

Както дефицитът на витамин В12 (известен също като кобаламин), така и МС предизвикват сходни неврологични симптоми, включително изтръпване на ръцете и краката, загуба на зрение, затруднено ходене или нормално говорене и когнитивна дисфункция, като проблеми с паметта.

Революционно проучване разкрива нова молекулярна връзка между витамин В12 и множествената склероза (МС), като се фокусира върху астроцитите в мозъка. Изследването показва, че финголимод, одобрено от FDA лекарство за МС, може да регулира комуникационните пътища на B12, подчертавайки потенциала да се добавя B12 при лечение на МС

В продължение на десетилетия учените отбелязват интригуващото сходство между дефицита на витамин B12 – основно хранително вещество, което поддържа здравословното развитие и функциониране на централната нервна система – и множествената склероза (МС), хронично заболяване, при което имунната система на организма атакува централната нервна система и което може да доведе до невродегенерация.

Както дефицитът на витамин В12 (известен също като кобаламин), така и МС предизвикват сходни неврологични симптоми, включително изтръпване на ръцете и краката, загуба на зрение, затруднено ходене или нормално говорене и когнитивна дисфункция, като проблеми с паметта.

Ново проучване разкрива молекулярната връзка

В ново проучване, публикувано онлайн наскоро в Cell Reports, изследователи от Sanford Burnham Prebys, със сътрудници другаде, описват нова молекулярна връзка между витамин B12 и МС, която се осъществява в астроцитите – важни неневронални глиални клетки в мозъка.

Констатациите на главния автор на изследването Джеролд Чун (Jerold Chun), доктор по медицина, професор и старши вицепрезидент по откриването на лекарства в неврологията, и Ясуюки Кихара (Yasuyuki Kihara), доктор по философия, научен сътрудник професор и съавтор, и колегите предлагат нови начини за подобряване на лечението на МС с добавки B12.

"Споделеното молекулярно свързване на протеина-носител на витамин B12 в мозъка, известен като транскобаламин 2 или TCN2, с одобрения от FDA медикамент за множествена склероза финголимод осигурява механична връзка между B12 сигнализирането и множествената склероза, кoето спомага за намаляването на невровъзпалението и евентуално невродегенерацията", коментира Чун.

“Увеличаването на B12 в мозъка с финголимод или потенциално свързани молекули може да подобри както настоящите, така и бъдещите терапии за множествената склероза.”

Подробности и последици от изследването

В своята статия екипът от Sanford Burnham Prebys, със сътрудници от Университета на Южна Калифорния, Университета Джунтендо в Япония, Токийския университет по фармация и науки за живота и Държавния университет в Ню Йорк, се фокусира върху молекулярното функциониране на FTY720 или финголимод (Gilenya®), модулатор на сфингозин 1-фосфат (S1P) рецептор, който потиска разпределението на Т и В имунните клетки, които погрешно атакуват мозъците на пациенти с множествената склероза.

Работейки с животински модел на множествената склероза, както и с човешки мозъци след смъртта, изследователите установяват, че финголимод потиска невровъзпалението чрез функционално и физическо регулиране на B12 пътища, по-специално повишаването на нивото на B12 рецептора, наречен CD320, необходим за поемане и използване на необходимия B12, когато е свързан с TCN2, който разпределя B12 в целия организъм, включително централната нервна система. Този процес бе идентифициран наскоро за неговите взаимодействия с финголимод в астроцитите. Важно е, че връзката е наблюдавана и в мозъка на хора с множествена склероза.

Изследователите съобщават, че по-ниските нива на CD320 или диетичните ограничения на B12 влошават хода на заболяването при моделни животни с МС и намалена терапевтична ефикасност на финголимод. Последното се получава чрез механизъм, при който финголимодът се движи "на автостоп" чрез свързване към комплекса TCN2-B12 до астроцитите чрез взаимодействия с CD320, като загубите на компоненти нарушават процеса и влошават заболяването.

Тези нови открития допълнително подкрепят използването на добавки с B12 – особено по отношение на доставянето на витамина до астроцитите в мозъка – а финголимодът може да коригира увредения път астроцит-B12 при хора с МС.

Учените съобщават, че е възможно други модулатори на S1P рецептори на пазара, като Mayzent®, Zeposia® и Ponvory®, да имат достъп поне до части от този механизъм на централната нервна система. Проучването подкрепя добавянето на B12 с S1P рецепторни модулатори с цел подобряване на лекарствената ефикасност за този клас лекарства.

Проучването също така открива нови възможности за това как пътят B12-TCN2-CD320 се регулира от сфинголипиди, по-специално сфингозин, естествено срещащ се и ендогенен структурен аналог на финголимод, към подобряване на бъдещите терапии за МС, отбелязва Чун.

"Подпомага създаването на насочени към мозъка B12 формули. В бъдеще този механизъм може да се разшири и до нови лечения на други невровъзпалителни и невродегенеративни състояния".

Справка: „FTY720 изисква сигнализиране на витамин B12-TCN2-CD320 в астроцитите, за да намали заболяването при животински модел на множествена склероза“ от Deepa Jonnalagadda, Yasuyuki Kihara, Aran Groves, Manisha Ray, Arjun Saha, Clayton Ellington, Hyeon -Чеол Лий-Окада, Томоми Фурихата, Такехико Йокомизо, Едуард В. Куадрос, Ричард Ривера и Джеролд Чун, 7 декември 2023 г., Cell Reports. DOI: 10.1016/j.celrep.2023.113545

Източник: Unveiling the Link: Vitamin B12 Deficiency and Its Connection to Multiple Sclerosis, Sanford Burnham Prebys

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !