Хроничният запек е свързан с когнитивен спад

Обширно проучване установи, че редките движения на червата са свързани със 73% повишен риск от когнитивен спад, включително дефицит на паметта и вниманието

Ваня Милева Последна промяна на 20 юли 2023 в 00:01 7542 0

Движенията на червата, които са твърде чести или твърде редки, са свързани с намаляване на когнитивните способности

Кредит Creazilla (CC0 1.0)

Движенията на червата, които са твърде чести или твърде редки, са свързани с намаляване на когнитивните способности

Хроничният запек е свързан с повишен риск от когнитивен спад. Откритието допълва нарастващия набор от доказателства, които предполагат, че здравето на червата играе роля в деменцията и свързаните с нея заболявания, като болестта на Алцхаймер.

За да разберат как запекът е свързан със здравето на мозъка, Чаоран Ма (Chaoran Ma) от Университета на Масачузетс Амхърст и нейните колеги анализират данни от повече от 110 000 възрастни. Всички съобщават за честотата на изхожданията си между 2012 и 2013 г. Те също така оценяват промените в собствената си памет, внимание и други аспекти на когнитивните си функции за период от две до четири години.

Изследователите откриват, че тези с хроничен запек – изхождания на всеки три дни или повече – имат по-лоши когнитивни функции в сравнение с участниците, които са имали ежедневни изхождания, еквивалентно на три допълнителни години когнитивно стареене.

Хроничният запек се свързва със 73% повишен риск от когнитивен спад, а повече от едно изхождане на ден се свързва с 37% повишен риск.

Генетичният анализ на проби от изпражнения, събрани от 515 участници, разкрива, че тези с по-лоши когнитивни способности и хроничен запек имат по-малко чревни бактерии за храносмилането на фибрите. Те също така имат повече чревни бактерии, за които е известно, че причиняват възпаление в сравнение с други участници.

Тези разлики в чревните бактерии може да обясни защо хроничният запек е свързан с влошено здраве на мозъка, отбелязва Ма, която представя тези открития на Международната конференция на Асоциацията на Алцхаймер в Холандия на 19 юли. Например известно е, че постоянното възпаление уврежда невроните при хора с болестта на Алцхаймер.

"Нашето проучване обаче не е предназначено да проверява причинно-следствените връзки между движенията на червата, микробиома на червата и когнитивните способности“, подчертава тя. Въпреки това, тези открития допълнително подкрепят идеята, че здравето на червата е тясно свързано със здравето на мозъка.

"Всички системи на нашето тяло са взаимосвързани. Когато една система не функционира правилно, това се отразява на други системи", коментира в изявление Хедър Снайдер (Heather Snyder) от Асоциацията на Алцхаймер в Чикаго. "Доброто хранене и грижата за червата може да бъде начин за намаляване на риска от деменция", заявява тя.

Източник: Chronic constipation is associated with cognitive decline, Grace Wade, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !