Японският апарат на Луната SLIM си възвърна мощността девет дни след неуспешно кацане

SLIM бе поставен в хибернация след кацане на Луната с главата надолу, но се събуди, когато слънчевата светлина достигна до слънчевите му панели

Ваня Милева Последна промяна на 29 януари 2024 в 15:32 4164 0

Лунният спускаем апарат SLIM

Кредит JAXA

Лунният спускаем апарат SLIM

Японският спускаем апарат към Луната отново е в контакт със Земята, девет дни след като влезе в енергоспестяващ режим на хибернация, когато се приземи неправилно и загуби способността си да генерира енергия.

Интелигентният спускаем апарат за изследване на Луната (SLIM) кацна на 19 януари, превръщайки Япония в едва петата страна, която успешно е приземила лунен космически кораб. SLIM успя да се озове в рамките на 55 метра от целевото си местоположение, използвайки нова и прецизна система за кацане, но един от тласкачите му се повреди по време на спускането.

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) бързо получи информация, че корабът е кацнал с главата надолу, като слънчевите панели са обърнати в грешната посока за генериране на електричество.

За малко повече от 2 часа SLIM успя да събере и изпрати обратно данни и изображения на Земята, използвайки своята резервна мощност. Тази батерия обаче е проектирана да работи само няколко часа, така че инженерите на JAXA поставиха космическия кораб в хибернация, когато достигна 12 процента заряд, с надеждата, че слънчевите панели могат да започнат да работят отново в някакъв момент, когато слънцето се премести през небе.

Сега JAXA успя да се свърже отново със SLIM, получавайки съобщения от космическия кораб на 28 януари. Слънцето сега грее от запад в лунния следобед върху слънчевите панели на SLIM. Това е позволило на спускаемия модул да продължи научните си операции и вече е започнал да анализира скалния състав близо до мястото на кацане.

Източник: Japan's SLIM moon lander regains power nine days after botched landing, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !