Изследване показва, че въздушните пречистватели не предпазват от разболяване

Системите за филтриране на въздуха не намаляват риска от заразяване с вирусни инфекции според ново изследване, проведено от Университета на Източна Англия

Ваня Милева Последна промяна на 21 ноември 2023 в 00:00 4126 0

Пречиствателите на въздух не предпазват от заразяване.

Кредит Trusted Reviews (CC BY-NC-ND 4.0 DEED)

Пречиствателите на въздух не предпазват от заразяване.

Технологиите, предназначени да направят безопасно пребиваването на хората в затворени помещения, не са ефективни на практика, разкрива ново проучване.

Екипът е изследвал няколко технологии, сред които филтриране на въздуха, бактерицидни лампи и йонизатори.

Изследователите са разгледали всички налични данни, но са открили малко доказателства в подкрепа на надеждите, че тези технологии могат да предпазят въздуха от респираторни или стомашно-чревни инфекции.

"Пречиствателите на въздуха са предназначени да филтрират замърсителите или примесите от въздуха, който преминава през тях", заявява професор Пол Хънтър (Paul Hunter) от Медицинския факултет на Университета на Източна Англия, Норич.

"Когато избухна пандемията от COVID-19, много големи компании и правителства - включително Националната здравна служба (NHS), британската армия, Ню Йорк и регионалните германски правителства - проучиха възможността за инсталиране на този тип технологии в опит да намалят пренасяните по въздуха вирусни частици в сградите и малките помещения."

"Но технологиите за пречистване на въздуха са скъпи. Затова е разумно да се преценят ползите спрямо разходите и да се разберат настоящите възможности на такива технологии."

Изследователският екип си поставя за цел да разбере дали технологиите за пречистване на въздуха предпазват хората от заразяване с респираторни или стомашно-чревни инфекции, предавани по въздушно-капков път.

Те анализират данни за микробни инфекции или симптоми при хора, изложени или не на технологии за пречистване на въздуха, в 32 проучвания, всички проведени в реални условия като училища или домове за социални грижи. Досега не е публикувано нито едно от проучванията на пречистването на въздуха, започнати по времето на COVID-19.

"Видовете технологии, които разгледахме, включваха филтриране, бактерицидни светлини, йонизатори и всякакви други начини за безопасно отстраняване на вируси или деактивирането им във въздуха за дишане", съобщава водещият изследовател д-р Джули Брейнард (Julii Brainard), също от Медицинския факултет на Университета на Източна Англия в Норич.

"Накратко, не открихме убедителни доказателства, че технологиите за обработка на въздуха могат да защитят хората в реални условия."

"Има много съществени доказателства, че замърсяването на околната среда и повърхността може да бъде намалено чрез няколко стратегии за обработка на въздуха, особено чрез бактерицидни светлини и високоефективна филтрация на въздуха с частици (HEPA). Но комбинираните доказателства сочат, че тези технологии не спират или намаляват заболяванията."

"Имаше някои слаби доказателства, че методите за третиране на въздуха намаляват вероятността от инфекция, но тези доказателства изглеждат пристрастни и небалансирани."

"Силно подозираме, че е имало някои подходящи проучвания с много слаб или никакъв ефект, но те никога не са били публикувани."

"Нашите констатации са разочароващи - но е жизненоважно вземащите решения в областта на общественото здраве да разполагат с пълната картина."

"Надяваме се, че тези проучвания, които са направени по време на COVID-19, ще бъдат публикувани скоро и ще можем да направим по-информирана преценка за това каква е евентуалната ефективност на обработката на въздуха по време на пандемията."

Справка: Brainard, Julii, Jones, Natalia , Swindells, Isabel Catalina, Archer, Elizabeth , Kolyva, Anastasia, Letley, Charlotte, Pond, Katharine, Lake, Iain and Hunter, Paul (2023) Effectiveness of filtering or decontaminating air to reduce or prevent respiratory infections: A systematic review. Preventive Medicine. ISSN 0091-7435 (In Press)

Източник: Air cleaners don’t stop you getting sick, research shows, University of East Anglia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !