Какво е GX_P2V? Мутантен коронавирусен щам, убиващ хуманизирани мишки за 8 дни

Ваня Милева Последна промяна на 22 януари 2024 в 08:08 6106 1

Коронавирус

Кредит Wikimedia Commons/CDC/Dr. Fred Murphy

Коронавируси

Мутирала версия на щам на коронавирус показа 100% смъртоносен потенциал за "хуманизирани" мишки. Съобщава се, че смъртоносният вирус може да убие заразена мишка в рамките на седмица или осем дни.

Коронавирусният щам GX_P2V вирус е смъртоносен, казват специалистите

В ново проучване, 100% смъртоносен мутант на вируса, причиняващ COVID-19, се тества от китайски учени върху "хуманизирани" мишки. Фаталният вирус, наречен GX_P2V, е насочен към мозъците на мишките, чийто генетичен състав е проектиран да наподобява този на хората.

"Това подчертава риска от разпространение на GX_P2V върху хората и предоставя уникален модел за разбиране на патогенните механизми на свързаните с вирусите SARS-CoV-2", съобщават авторите.

Три години преди пандемията, през 2017 г., се установи, че малайзийските панголини носят модифициран щам на GX/2017, роднина на коронавируса.

В рамките на осем дни, всички заразени мишки загиват от вируса, изненадващо бърза смъртност според изследователите.

Мъртвите мишки са имали заразени с GX_P2V бели дробове, кости, очи, трахеи и мозъци, като инфекцията на мозъка е толкова тежка, че в крайна сметка е довела до смъртта на животните.

Мишките бързо са отслабнали, заели са прегърбена поза и са ходели невероятно бавно в дните преди смъртта им.

Най-зловещото е, че в деня преди смъртта им очите им са побелели напълно.

Изследването, макар и ужасяващо, е първото по рода си, което документира смъртност от 100% при мишки, заразени с вируса, свързан с COVID-19, което много надхвърля публикуваните преди това констатации от друго проучване, заявяват авторите.

По-важното е, че не е ясно от резултатите от проучването как може това да повлияе на хората.

Еволюционно дърво на панголиновия коронавирус. Кредит: Wikimedia Commons

Реакцията на експертите на текущото проучване

Някои експерти обаче изразяват опасения относно проучването. Не е ясно какъв е смисълът на "насилственото заразяване на странна порода хуманизирани мишки със случаен вирус".

Франсоа Балу (Francois Balloux), експерт по епидемиология в Генетичния институт на Лондонския университетски колеж, недвусмислено критикува проучването, наричайки го "опасно“ и "от научна гледна точка напълно безсмислено".

"В препринта не се уточнява нивото на биобезопасност и предпазните мерки за биобезопасност, използвани за изследването", добавя Франсоа Балу.

"Липсата на тази информация поражда обезпокоителната възможност, че част или цялото това проучване е извършено като изследването в Ухан през 2016-2019 г., което вероятно е причинило пандемията Covid-19 - безразсъдно, без минимални мерки за биобезопасност и без практиките, които са от съществено значение за изследвания с потенциални пандемични патогени."

Професорът по химия и химическа биология в Университета "Ругер" Ричард Ибрайт (Richard Ebright) споделя мнението на Балу.

Д-р Генади Глински (Gennadi Glinsky), пенсиониран професор по медицина от Станфорд, реагира на същия проблем в X, бивш Twitter.

Според Глински това безумие трябва да бъде спряно, преди да е станало твърде късно. Той добавя, че сродният на SARS-CoV-2 панголинов коронавирус GX_P2V(short_3UTR) може на 100% да убие човешки ACE2-трансгенни мишки поради мозъчна инфекция в късен стадий.

Проучването от 2024 г. не изглежда да е свързано с Института по вирусология в Ухан в Китай, епицентърът на теориите за изтичане на лабораторни данни относно пандемията COVID-19.

През лятото американските разузнавателни служби не изключиха възможността вирусът да произхожда от различен източник, но не намериха конкретни доказателства, че лабораторията е разпространила коронавируса.

Все още не е ясно, откъде дойде COVID-19.

Справка: Lethal Infection of Human ACE2-Transgenic Mice Caused by SARS-CoV-2-related Pangolin Coronavirus GX_P2V(short_3UTR); Lai Wei, Shuiqing Liu, Shanshan Lu, Shengdong Luo, Xiaoping An, Huahao Fan, Weiwei Chen, Erguang Li, Yigang Tong, Lihua Song; doi: https://doi.org/10.1101/2024.01.03.574008 

ИзточникWhat Is GX_P2V? Mutant Coronavirus Strain Kills Humanized Mice Within 8 Days [Study], Caleb White, Science Тimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

24.01 2024 в 09:45

да не го изпуснат ся?