Какво се случва, ако хванем няколко вируса наведнъж?

Може да не е толкова лошо, колкото предполагате

Ваня Милева Последна промяна на 17 януари 2024 в 00:00 4853 0

Инфекцията с повече от един вирус може да влоши, подобри или изобщо да не повлияе на хода на дадено заболяване.

Кредит NIAID (CC BY 2.0 DEED)

Инфекцията с повече от един вирус може да влоши, подобри или изобщо да не повлияе на хода на дадено заболяване.

Инфекцията с повече от един вирус може да влоши, подобри или изобщо да не повлияе на хода на дадено заболяване.

Зимата е в разгара си, вирусите продължават да се разпространяват и може да се запитате: Мога ли да хвана два наведнъж? А три, четири или повече? И може би най-важното, какво ще стане, ако ми се случи?

Това е въпрос, който бе задаван често през 2022 г., когато се появиха страховете от вирусен "хеттрик" - COVID-19, грип и респираторен синцитиален вирус (RSV), които бяха широко разпространени тогава.

"Повечето от това, което знаем за вирусната инфекция, патогенезата на вируса и вирусната епидемиология се основава на подхода 'един вирус-една болест'", коментира по това врем за The Scientist Пабло Мурсия (Pablo Murcia), вирусолог в Университета на Глазгоу. "И това не отговаря на реалността."

Можете ли да се заразим с няколко вируса наведнъж?

За съжаление, да - може да се заразим с повече от един вирус наведнъж. Ние обаче знаем относително малко за това как си взаимодействат тези вируси, добавя Мурсия.

В едно проучване от 2019 г. Мурсия и колеги анализират случаи на респираторни заболявания в Шотландия между 2005 г. и 2013 г., като установяват, че от всички пациенти, които са имали при най-малко един вирус, 11% са имали и друг вирус, а някои "късметлии" са имали до пет вируса.

Какво ще стане, ако сме успели да хванем повече от един вирус?

Ако хванем повече от един вирус едновременно, е възможно симптомите на единия да усложнят симптомите на другия, което ни кара се чувстваме по-зле, отколкото ако просто сме имали един вирус. Въпреки че не е задължително.

"Най-добрите данни за съпътстващата инфекция идват от проучвания на по-сериозни вируси като ХИВ и хепатит", обяснява за The New York Times д-р Ричард Класко (Richard Klasco) в статия от 2018 г. "Тези проучвания показват, че съпътстващата инфекция може да влоши, подобри или да не повлияе на хода на заболяването. Резултатът зависи от включените вируси."

Например коинфекцията с ХИВ и вируса на хепатит С може да доведе до по-лош изход, добавя Класко.

Специалистите смятат, че хоспитализацията често е необходима за страдащите от съпътстващи инфекции поради техните по-сериозни случаи на заболяване.

Но не всички новини са лоши. Както Класко отбелязва, не всички съпътстващи инфекции ще имат отрицателен резултат. Двойната инфекция с грип А и В, изглежда не влошава симптомите. Същото вероятно важи и за обикновената настинка:

"Въпреки че може да получите две настинки наведнъж, вероятно няма да се почувствате по-зле, отколкото с една. Разликата, която може да изпитате, е да боледувате по-дълго, отколкото би се очаквало."

Вирусна интерференция

Понякога вирусите могат да се блокират един друг в това, което е известно като вирусна интерференция. Ето какво, според някои експерти, вероятно се е случило по време на пандемията: COVID може да е взел надмощие пред грипа и RSV, като ефективно ги е блокирал.

По същия начин, през есента на 2009 г. по време на пандемията от свински грип, риновирусът, който е отговорен за обикновената настинка, започна да доминира в някои части на Европа, преди свинският грип да я завладее отново. През същата година пандемията забавя появата на RSV с до два месеца и половина.

Този вид интерференция може да възникне по няколко начина. Например различни вируси могат да се насочват към едни и същи рецептори на клетки гостоприемници, което означава, че първият, който влезе, може да попречи на други вируси да получат достъп. Вирусите могат също така да се конкурират за ресурси, след като влязат в клетките гостоприемници, което води до тип ситуация "оцеляване на най-силните".

Най-добре разбраният механизъм на интерференцията включва интерфероните - защитни молекули, произвеждани от клетките на гръбначните животни, когато усетят наличието на вирус. Интерфероните задействат експресията на гени, които могат да предотвратят навлизането на повече от един вирус в клетка или да спрат вирусите, които присъстват, да се репликират или да напуснат клетката.

Въпреки че вирусната интерференция може да осигури краткотраен имунитет срещу други вируси, като се използват тези и други методи, това в никакъв случай не е даденост и е все още е много възможно да се хванат няколко вируса едновременно.

Източник: What Happens When You Catch Multiple Viruses At Once?, MADDY CHAPMAN, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !