Коремните преси няма да стопят коремните мазнини. Експерт обяснява защо

Ваня Милева Последна промяна на 02 ноември 2023 в 12:18 8734 0

Кредит Tyler Read (CC BY 2.0 DEED)

Упражненията за коремни мускули няма да стопят коремните мазнини.

Въпреки многобройните реклами на диети, хапчета и добавки, както и упражнения, които обещават да стопят мазнините в определени области на тялото, например корема, за съжаление, това е още един мит на тема отслабване.

Всъщност е невъзможно да се насочи отслабването към определено място, твърди в статия на The Conversation Ник Фулър (Nick Fuller), от медицински център "Чарлз Пъркинс" към Университета на Сидни и обяснява защо.

1. Организмът е способен да има достъп и да изгаря всичките мастни запаси за енергия

За да стане ясно защо намаляването на мазнините в желани области на тялото е мит, важно е да разберем как телесните мазнини се съхраняват и използват.

Мазнините, съхранявани в телата ни, са под формата на триглицериди, които са вид липиди или мастни молекули, които можем да използваме за енергия. Около 95 процента от мазнините, които консумираме, са триглицериди и когато ядем, телата ни също преобразуват всяка неизползвана консумирана енергия в триглицериди.

Триглицеридите се съхраняват в специални мастни клетки, наречени адипоцити, и те се освобождават в кръвния поток и се транспортират до мастната тъкан – тъкан, която по-често наричаме телесна мазнина.

Тази телесна мазнина се намира навсякъде в телата ни, но се съхранява предимно като подкожна мазнина и като висцерална мазнина около вътрешните ни органи.

Тези мастни запаси служат като жизненоважен енергиен резерв, а организмът задейства достъпа до складираните триглицериди, за да осигури енергия по време на периоди на продължително натоварване. Ние също така черпим от тези резерви, когато сме на диета и гладуваме.

Противно на това, което много реклами за намаляване на мазнините в определени области ни карат да мислим, нашите мускули чрез тренировки не могат директно да достигнат и да изгорят определени мастни запаси.

Вместо това те използват процес, наречен липолиза, за да превърнат триглицеридите в свободни мастни киселини и съединение, наречено глицерол, което след това се придвижва до нашите мускули чрез кръвния поток.

В резултат на това запасите от мазнини, които използваме за енергия, когато тренираме, идват отвсякъде в телата ни – не само от областите, към които се насочваме за загуба на мазнини.

Изследванията потвърждават как телата ни изгарят мазнини, когато тренираме, установявайки, че намаляването на мазнините в определени области е мит за загуба на тегло. Това включва рандомизирано 12-седмично клинично изпитване, което не открива по-голямо подобрение в намаляването на коремните мазнини между хора, които са предприели програма за упражнения за корема в допълнение към промените в диетата, в сравнение с тези в групата само на диета.

Освен това, мета-анализ от 2021 г. на 13 проучвания, включващи повече от 1100 участници, установява, че локализираното въздействие на мускулите няма ефект върху локализираните мастни натрупвания. Тоест, упражняването на определена част от тялото не намалява мазнините в тази част на тялото.

Проучванията, които претендират да покажат реално отслабване на отделни области на тялото, имат малък брой участници с резултати, които не са клинично значими.

2. Организмът решава къде да съхранява мазнини и откъде първо ги губи

Фактори извън нашия контрол влияят на областите и реда, в който тялото ни съхранява и губи мазнини, а именно:

  • нашите гени. Точно както ДНК предписва дали сме ниски или високи, генетиката играе важна роля в това как се управляват нашите мастни запаси. Изследванията показват, че нашите гени могат да отговарят за 60% за мястото, където се разпределят мазнините. Така че, ако майка ви е склонна да съхранява и отслабва първо от лицето си, има голям шанс и вие да го направите
  • нашия пол. Организмът ни по природа има различни характеристики за съхранение на мазнини, зобосновани от нашия пол, включително жените имат повече мастна маса от мъжете. Това е основно защото женското тяло е проектирано да съхранява мастни резерви за поддържане на бременността и кърменето, като жените имат тенденция да отслабват първо от лицето, прасците и ръцете си, тъй като те влияят най-малко върху раждането, като същевременно задържат мазнините, натрупани около бедрата и задните части
  • нашата възраст. Процесът на стареене предизвиква промени в мускулната маса, метаболизма и нивата на хормоните, които могат да повлияят къде и колко бързо се губят мазнините. Жените след менопауза и мъжете на средна възраст са склонни да съхраняват висцерална мазнина около талията и това за тях е трудно място за намналяване на мазнините.

3. Хапчетата и добавките без рецепта не могат ефективно да насочат загубата на мазнини

Повечето реклами на тези хапчета и хранителни добавки – включително продукти, които твърдят, че са "най-добрият начин за загуба на коремни мазнини" – също понякога твърдят гордо, че резултатите от техните продукти са подкрепени от "„клинични изпитвания" и "научни доказателства".

Но реалността е, че многобройни независими проучвания не подкрепят тези твърдения.

Сред тях са две скорошни проучвания на Университета в Сидни, които изследват данни от повече от 120 плацебо-контролирани проучвания на билкови и хранителни добавки. Нито една от изследваните добавки не осигурява клинично значимо намаляване на телесното тегло сред хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Изводи

Намаляването на мазнините в определени области е мит – не можем да контролираме къде телата ни да губят мазнини. Но можем да постигнем резултатите, които търсим в определени области, като се насочим към цялостна загуба на мазнини.

Въпреки че може да не отслабнете на определено място, когато тренирате, всяка физическа активност помага за изгарянето на телесните мазнини и запазването на мускулната маса. Това ще доведе до промяна във формата на тялото ви с течение на времето и също така ще ви помогне с дългосрочно управление на теглото.

Това е така, защото скоростта на метаболизма – колко енергия да се изгаря в покой – се определя от това колко  са мускулите и мазнините в тялото. Тъй като мускулите са по-метаболитно активни от мазнините (което означава, че изгарят повече енергия от мазнините), човек с по-висока мускулна маса ще има по-бърз метаболизъм от някой със същото телесно тегло и по-висока мастна маса.

Успешната загуба на мазнини в дългосрочен план се свежда до загуба на тегло на малки, управляеми части, които можете да поддържате – периоди на загуба на тегло, последвани от периоди на поддържане на теглото и така нататък, докато постигнете целевото си тегло.

Освен това изисква постепенни промени в начина ви на живот (диета, упражнения и сън), за да сте сигурни, че ще създадете навици, които остават за цял живот.

Авторът Ник Фулър (Nick Fuller) е ръководител на изследователската програма на центъра на Чарлз Пъркинс, Университет на Сидни.

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !