На антидепресантите са необходими седмици, за да подействат. Сега проучване показва защо

Ваня Милева Последна промяна на 17 октомври 2023 в 00:00 3133 0

Пробив в действието на антидепресантите - защо им трябват седмици, за да започнат да действат

Кредит Unsplash/CC0 Public Domain

Пробив в действието на антидепресантите - защо им трябват седмици, за да започнат да действат

Проучване разкрива, че забавените ефекти за психичното здраве от антидепресантите може да се дължат на физическите промени в мозъка, водещи до засилена мозъчна пластичност през първите седмици от приема им.

С помощта на ПЕТ сканиране на доброволци изследователите установяват забележимо увеличаване на плътността на синапсите в мозъците на тези, които приемат антидепресанти, в сравнение с тези, които приемат плацебо.

Селективните инхибитори на реабсорбиране на серотонина (SSRI - Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) са клас лекарства, които често се предписват при депресия и други разстройства на настроението. Ето някои често срещани SSRIs:

Флуоксетин (често известен с търговското си наименование Prozac)
Циталопрам (търговско наименование Celexa)
Есциталопрам (търговско наименование Lexapro)
Пароксетин (търговските наименования включват Paxil, Pexeva)
Сертралин (търговско наименование Zoloft)
Флувоксамин (търговско наименование Luvox)

Подробности и методология на изследването

Обикновено при антидепресантите от типа на SSRI са необходими няколко седмици, преди да се появят каквито и да било видими положителни ефекти върху психичното здраве, но защо се налага да мине толкова дълго време?

Сега проучване, проведено от група клиницисти и учени, предоставя първите доказателства при хора, че това се дължи на физическите промени в мозъка, водещи до по-голяма пластичност на мозъка, които се развиват през първите няколко седмици от приема на SSRI. Това може да обясни и един от механизмите на действие на антидепресантите.

Тази работа е представена на конференцията на ECNP (Европейски колеж по невропсихофармакология) в Барселона на 9 октомври и е публикувана в рецензираното списание Мolecular Рsychiatry.

Изследователите от Копенхаген, Инсбрук и Университета в Кеймбридж са провели рандомизирано, двойно сляпо плацебо-контролирано проучване в група здрави доброволци, което показва постепенна разлика в броя на връзките между нервните клетки (синапси), които имат мозъчните клетки между приемащите антидепресанти и контролната група, в зависимост от това колко дълго продължава лечението.

На 17 доброволци е давана дневна доза от 20 мг SSRI есциталопрам, а на 15 доброволци - плацебо. Между 3 и 5 седмици след започване на изследването мозъците им са сканирани с ПЕТ скенер (позитронно-емисионна томография), който показва количеството на гликопротеин 2А на синаптичните везикули в мозъка: това е показател за наличието на синапси, така че колкото повече от протеина е открит в дадена област, толкова повече синапси има в тази област (т.е. по-голяма синаптична плътност). Тези сканирания показват значителни разлики между групите по отношение на това как плътността на синапсите се развива с течение на времето.

Местоположение на неокортекса и хипокампуса Местоположение на неокортекса и хипокампуса. Кредит: Marc Dingman, Neuroscientifically Challenged

Основни констатации и коментари на експерти

"Установихме, че при тези, които приемат SSRI, с течение на времето се наблюдава постепенно увеличаване на синапсите в неокортекса и хипокампуса на мозъка в сравнение с тези, които приемат плацебо. Не наблюдавахме никакъв ефект при тези, които приемаха плацебо", заявява изследователят професор Гитте Кнудсен (Gitte Knudsen)от Университетската болница в Копенхаген.

Неокортексът заема около половината от обема на мозъка; той е сложна мозъчна структура, която се занимава с висши функции, като например сетивно възприятие, емоции и познание. Хипокампусът, който се намира дълбоко в мозъка, функционира с паметта и ученето.

"Това насочва към два основни извода. Първо, то показва, че SSRI увеличават синаптичната плътност в областите на мозъка, които са от решаващо значение за депресията. Това донякъде показва, че синаптичната плътност в мозъка може да е свързана с начина, по който тези антидепресанти действат, което би ни дало цел за разработване на нови лекарства срещу депресия. Вторият момент е, че нашите данни предполагат, че синапсите се изграждат в продължение на седмици, което би обяснило защо действието на тези лекарства се проявява след време", продължава професор Кнудсен.

"Забавянето на терапевтичното действие на антидепресантите е загадка за психиатрите още от момента, в който те са били забелязани за първи път преди повече от 50 години. Така че тези нови данни при хора, които използват най-съвременни методи за изобразяване на мозъка, за да демонстрират увеличаване на мозъчните връзки, развиващи се през периода, в който депресията се премахва, са много интересни. Освен това те предоставят още доказателства, че подобряването на функцията на серотонина в мозъка може да има трайни ползи за здравето", коментира професор Дейвид Нът (David Nutt) от Имперския колеж, Лондон, който не е участвал в проучването.

Справка: Johansen, A., Armand, S., Plavén-Sigray, P. et al. Effects of escitalopram on synaptic density in the healthy human brain: a randomized controlled trial. Mol Psychiatry (2023). https://doi.org/10.1038/s41380-023-02285-8 

Източник: Brain Plasticity & SSRIs: Breakthrough on How Antidepressants Work – Why They Take Weeks To Kick-In, European College of Neuropsychopharmacology

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !