Най-големият пробив в лечението на рак на шийката на матката от 20 години

Клиничните изпитвания потвърждават ефективността на новата терапия

Ваня Милева Последна промяна на 26 октомври 2023 в 00:00 2584 0

Кредит Pexels, Public Domain Certification

Учени съобщават за най-големия пробив от две десетилетия в търсенето на лек за рак на маточната шийка. Освен често предписаната лъчева терапия, която има много неприятни странични ефекти, се препоръчва използването на набор от сравнително евтини лекарства, които значително повишават ефективността на лечението.

Данните от клиничните изпитвания, представени на срещата на Европейското дружество на медиците онколози (ESMO), ясно показват ефективността на предложената терапия: лечението увеличава шансовете на пациента за възстановяване с повече от една трета (35%).

Парите за изследването са отпуснати от британската благотворителна организация Cancer Research UK, чиито представители вече описват резултатите от теста с думата "забележителни".

Организацията изразява надежда, че онкологичните клиники по света ще възприемат новата техника възможно най-скоро и ще започнат да съветват пациентите да приемат курс от добре познати лекарства дори преди лъчетерапията на тумора.

Ракът на маточната шийка е един от най-често срещаните онкологични заболявания в света. С други думи, при много пациенти злокачественият тумор е локализиран точно на това място. Приблизително всяка 15-та онкологична диагноза на жените е рак на маточната шийка.

Пациентите включват жени от всички възрасти: много от тях научават за диагнозата си малко след 30-ия си рожден ден.

И въпреки че ефективността на лъчевата терапия се е увеличила значително през последния половин век, след нея заболяването се връща при почти една трета от пациентите.

Това означава, че изтощителното лечение (а лъчетерапията всъщност е опит да се убие туморът с радиация, причинявайки възможно най-малко увреждане на останалите органи на пациента) трябва да започне отначало.

Сега тази трета може да се намали още три пъти - и то само с приемането на няколко евтини лекарства преди лъчевата терапия.

"Най-важният фактор при лечението на всеки рак е времето", напомня главният изпълнителен директор на Cancer Research UK Иън Фоукс (Iain Foulkes).

"Увеличаващите се доказателства сочат, че за някои други видове рак може да е полезно да се вземе допълнителен курс от [лекарства], преди да се прилагат лечения като лъчетерапията или операция", продължи Фоукс. "Този ​​подход не само може значително да намали вероятността за повторна поява на рака, но всъщност е готов за употреба, тъй като тези лекарства вече са налични по целия свят."

Иън Фоукс се надява, че онкологичните клиники по света ще възприемат новата техника възможно най-бързо. Тези заявления са впечатляващи, защото обикновено авторитетните учени говорят много внимателно за определени методи на лечение и не препоръчват често терапия с такъв ентусиазъм.

Как са проведени тестовете?

Обявените резултати от клиничните изпитвания обобщават резултатите от дългосрочен експеримент с участието на 500 жени.

На половината от тях - 250 пациентки с диагноза рак на маточната шийка - е препоръчан "обичаен" курс на лечение. Това е така наречената хеморадиотерапия: първо курс на лъчетерапия (брахитерапия), а след това - седмична доза цисплатин, открит през 1965 г.

На другата половина първоначално е предписан интензивен шестседмичен курс на две други лекарства: карбоплатин и паклитаксел (и двете също са широко използвани в онкологията от десетилетия).

Пет години по-късно лекарите обобщават предварителните резултати.

От пациентите, които са получили стандартно лечение, повече от една четвърт (28%) са починали от рак и най-малко един на всеки трима (36%) е получил рецидив - тоест болестта не е била напълно победена.

От жените, които преди това са преминали допълнителен курс на лечение с лекарства, само една на всеки пет (20%) не е доживяла до петата година от поставянето на диагнозата. Нещо повече, почти три четвърти от пациентите (73%) са имали стабилна ремисия - тоест туморът не се е върнал (или поне не е нараснал) в рамките на пет години.

Проучването "показва, че кратък курс на допълнително лечение с лекарства, приложен непосредствено преди стандартната химиолъчетерапия, може да намали риска от рецидив на рака или смърт на пациента с 35%", съобщава Мери Маккормак (Mary McCormack), водещ изследовател в Cancer Institute към University College London.

"Това е най-голямото подобрение в резултатите от лечението на това заболяване през последните 20 години", отбелязва Маккормак.

Справка: LBA8 A randomised phase III trial of induction chemotherapy followed by chemoradiation compared with chemoradiation alone in locally advanced cervical cancer: The GCIG INTERLACE trial
M. McCormack, D. Gallardo Rincón, G. Eminowicz, A.M. Hacker, A. Hackshaw, J.A. Ledermann еt al;
Annals of Oncology 2023; DOI: https://doi.org/10.1016/j.annonc.2023.10.028 

Източник: Biggest cervical cancer drug advance in 20 years hailed, BBC 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !