Порочният кръг: Хронична болка и депресия

Ваня Милева Последна промяна на 08 август 2023 в 09:43 3121 0

Симптомите на тялото и ума са чести спътници

Кредит Public Domain Pictures

Симптомите на тялото и ума са чести спътници.

Хроничната болка често е придружена от депресия и тревожност.

В коментар, публикуван в JAMA Network Open, Кърт Кронке (Kurt Kroenke), професор по медицина от Regenstrief Institute и Indiana University School of Medicine, обсъжда връзката между болката, най-честият симптом, за който хората посещават лекар, и депресията и тревожността, двете най-често срещани преобладаващите психични заболявания в световен мащаб. Той подчертава колко е важно да не се пренебрегват психологическите симптоми при пациенти, изпитващи болка.

"Една от причините за двупосочната връзка между болката и депресията, както и тревожността, е наличието на обратна връзка. Хората с болка не спят добре и произтичащата от тях умора се отразява на настроението им, което ги прави уязвими към депресия и тревожност. Наличието на проблеми с депресия или тревожност може да увеличи податливостта към болка.

"Също така областите в мозъка, които влияят на болката, която хората изпитват, са свързани с области, които регулират настроението, правейки физическите и психическите симптоми тясно свързани", отбелязва д-р Крьонке.

Подчертавайки, че успешното справяне с депресията и тревожността е свързано с намаляване на болката, той отбелязва, че лечението на болката може да не подобри депресията и тревожността в същата степен, но не отрича ползата от идентифицирането и лечението както на физически, така и на психологически симптоми.

"Симптомите на тялото и ума са чести спътници", коментира д-р Крьонке. "Но пациентите, които се обръщат към своя личен лекар за главоболие, болки в гърба или мускулите, краката или стомаха, често пренебрегват да споменат симптомите, обикновено свързани с депресия и тревожност, които също изпитват, като умора, липса на мотивация, нервност и настроение. И лекарите не винаги питат за симптоми извън тези, които са довели пациента в кабинета.

"Нелекувани или недостатъчно лекувани, тези емоционални симптоми могат да причинят дълготрайно страдание и влошено качество на живот. Ако клиницистите измерват и наблюдават както физическите, така и психическите симптоми, те ще бъдат по-способни и вероятно да ги лекуват. Но няма лабораторен тест или рентгенова снимка за тези симптоми. Не разполагаме с друг начин да измерим симптомите освен това, което пациентът ни казва, но скринингът и диагнозата са от решаващо значение за подобряване на резултатите за пациентите.

Д-р Крьонке е един от бащите и лидерите на развиващата се област на симптомологията и разработчик на няколко валидирани и широко използвани скали, които позволяват на клиницистите да използват обратна връзка от пациентите, за да измерват вида и тежестта на болката (PEG), депресията (PHQ-9), тревожността (GAD-7) и други симптоми, включително умора от рак (FSI-3) и риск от самоубийство (P-4). Тези кратки инструменти за измерване са преведени на повече от 100 езика.

Хората с тазива симптоми представляват половината от всички амбулаторни посещения за първична медицинска помощ. В обзорна статия, публикувана през 2014 г., д-р Крьонке и колеги съобщават, че един от всеки трима често срещани симптома няма ясно обяснение, основано на болестта. Сега се смята, че този процент е повече от 1:2, казва професорът.

Необходимостта от справяне както с физическите, така и с психологическите симптоми отдавна е призната, посочва д-р Крьонке, чиито инструменти за измерване помагат на лекарите да направят това. Той завършва коментара си на JAMA Network Open с илюстративен цитат от Овидий, "Не съм по-добре с ума, отколкото с тялото; когато и двете са болни, аз страдам двойно."

Справка: Improvements in Pain or Physical Function and Changes in Depression and Anxiety Symptoms
Kurt Kroenke, JAMA Netw Open. 2023;6(6):e2320474. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.20474 

Източник: Symptoms of the body and the mind are frequent fellow travelers, Regenstrief Institute

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !