Приемът на витамин D може да предотврати сърдечни пристъпи при по-възрастните хора, показва проучване

Ваня Милева Последна промяна на 03 юли 2023 в 00:02 3508 0

Thompson et al. изследват дали допълнителното приемане на месечни дози витамин D при възрастни хора променя честотата на основните сърдечносъдови събития.

Кредит Pixabay

Thompson et al. изследват дали допълнителното приемане на месечни дози витамин D при възрастни хора променя честотата на основните сърдечносъдови събития.

Ново изследване показва, че приемът на витамин D може да намали честотата на сериозни сърдечносъдови инциденти, особено на инфаркта на миокарда и коронарната реваскуларизация, сред хората на възраст над 60 години.

Този защитен ефект би могъл да бъде по-силно изразен при тези, които в началото приемат статини или други сърдечносъдови лекарства. Резултатите могат да подтикнат към по-нататъшна оценка на ролята на добавките с витамин D, особено при хора, приемащи лекарства за профилактика или лечение на сърдечносъдови заболявания.

Коронарната болест на сърцето и инсултът са водещите причини за смърт в световен мащаб. Рискът от тези събития се увеличава с възрастта и те са по-разпространени при мъжете, отколкото при жените.

Броят на събитията, свързани със сърдечносъдови заболявания, вероятно ще продължи да се увеличава в развитите страни със застаряването на населението и в страните с ниски и средни доходи, тъй като незаразните болести вече са доминиращи.

Наблюдателните проучвания последователно показват връзка между нивата на витамин D и риска от сърдечносъдови заболявания, но рандомизираните контролирани проучвания не са открили доказателства, че добавките с витамин D предотвратяват сърдечносъдовите събития, вероятно поради различия в дизайна на проучванията, които могат да повлияят на резултатите.

За да се справят с тази несигурност, професор Рейчъл Нийл (Rachel Neale) от Института за медицински изследвания Berghofer и колегите ѝ се заемат да проучат дали допълнителното приемане на месечни дози витамин D при възрастни хора променя честотата на големите сърдечносъдови събития.

Тяхното проучване D-Health Trial е проведено от 2014 до 2020 г. и в него участват 21 315 австралийци на възраст 60-84 години, които на случаен принцип получават по една капсула от 60 000 IU витамин D (10 662 участници) или плацебо (10 653 участници), приемани перорално в началото на всеки месец в продължение на до 5 години.

Изключени са участници с анамнеза за високи нива на калций (хиперкалциемия), свръхактивна щитовидна жлеза (хиперпаратиреоидизъм), камъни в бъбреците, меки кости (остеомалация), саркоидоза, възпалително заболяване или такива, които вече са приемали повече от 500 IU/ден витамин D.

След това данните за хоспитализациите и смъртните случаи са използвани за идентифициране на основните сърдечносъдови събития, включително инфаркти, инсулти и коронарна реваскуларизация (лечение за възстановяване на нормалния кръвоток към сърцето).

Средната продължителност на лечението е била 5 години и повече от 80% от участниците са съобщили, че са приемали поне 80% от изследваните таблетки.

По време на проучването 1336 участници са преживели голямо сърдечносъдово събитие (6,6% в групата на плацебо и 6% в групата на витамин D).

Честотата на големите сърдечносъдови събития е с 9% по-ниска в групата с витамин D в сравнение с плацебо групата (еквивалентно на 5,8 събития по-малко на 1000 участници).

Честотата на инфаркта е с 19% по-ниска, а честотата на коронарната реваскуларизация е с 11% по-ниска в групата с витамин D, но няма разлика в честотата на инсулта между двете групи.

Има известни индикации за по-силен ефект при тези, които са използвали статини или други сърдечносъдови лекарства в началото на проучването, но изследователите казват, че тези резултати не са статистически значими.

Като цяло изследователите изчисляват, че 172 души ще трябва да приемат месечни добавки с витамин D, за да предотвратят един голям сърдечносъдов инцидент.

Изследователите признават, че е възможно да има малко подценяване на събитията и казват, че резултатите може да не се отнасят за други популации, особено за такива, при които по-голяма част от хората страдат от недостиг на витамин D. Но все пак това е голямо проучване с изключително високо ниво на ретензия (натрупване на ефекта) и изпълнение и почти пълни данни за сърдечносъдовите събития и смъртността.

"Нашите открития показват, че добавката на витамин D може да намали риска от големи сърдечносъдови събития", казват учените.

"Този защитен ефект би могъл да бъде по-изразен при тези, които в началото приемат статини или други сърдечносъдови лекарства. Необходима е допълнителна оценка, която да помогне за изясняването на този въпрос."

"Междувременно тези резултати предполагат, че заключенията, че добавките с витамин D не променят риска от сърдечносъдови заболявания, са преждевременни."

Справка: 

Bridie Thompson et al. 2023. Vitamin D supplementation and major cardiovascular events: D-Health randomised controlled trial. BMJ 381: e075230; doi: 10.1136/bmj-2023-075230

Източник: Monthly Vitamin D May Prevent Heart Attacks in Older People, Study Shows, Sci.News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !