Строго предупреждение за здравето на онези, които посягат към мазни храни, когато са под стрес

Ваня Милева Последна промяна на 08 декември 2023 в 00:00 4472 0

Ястията с високо съдържание на мазнини удължават стреса и могат да повишат риска от сърдечно-съдови заболявания

Кредит Flickr | Marco Verch (CC BY 2.0 DEED)

Ястията с високо съдържание на мазнини удължават стреса и могат да повишат риска от сърдечно-съдови заболявания

Отвъд опасенията за талията, посягането към мазните храни по време на стрес всъщност може да влоши способността на организма ни да се възстановява и да доведе до намалено насищане на мозъка с кислород и влошени функции на кръвоносните съдове.

В две нови проучвания на изследователи от Бирмингамския университет е установено, че консумацията на храни с високо съдържание на мазнини по време на периоди на психически стрес намалява мозъчното насищане с кислород в префронталния кортекс, което води до изчерпване на доставките на кислород (39% намаление на оксигенирания хемоглобин) в сравнение с консумацията на храна с ниско съдържание на мазнини.

"Когато сме подложени на стрес, в организма се случват различни неща: сърдечната честота и кръвното налягане се повишават, кръвоносните съдове се разширяват и притокът на кръв към мозъка се увеличава", обяснява Розалинд Бейнъм (Rosalind Baynham) от Университета в Бирмингам.

"Знаем също така, че еластичността на кръвоносните ни съдове - която е мярка за съдовата функция - намалява след психически стрес. Установихме, че консумирането на мазни храни при психически стрес намалява съдовата функция с 1,74% (измерена чрез дилатацията на брахиалния поток)."

Тази съдова функция е останала намалена до 90 минути след отшумяването на стреса. Добрата новина обаче е, че консумацията на храни с високо съдържание на полифеноли, като какао, горски плодове, грозде, ябълки и други плодове и зеленчуци, не оказва влияние върху съдовата функция.

За да преценят резултатите от изследването си върху хора, изследователите са подбрали млади, здрави възрастни хора и са им дали по два кроасана с масло за закуска.

"След това ги помолихме да се справят с ментална математика, увеличавайки скоростта в продължение на осем минути, като ги предупреждават, когато сгрешат отговора", казва Бейнъм. "Те можеха да видят себе си на екрана, докато правеха упражнението. Експериментът е замислен така, че да симулира ежедневния стрес, с който може да ни се наложи да се справяме на работа или у дома.

"Предишни проучвания показват, че 1% намаление на съдовата функция води до 13% увеличение на риска от сърдечносъдови заболявания", допълва изследователката. "Важното е, че ние показваме, че това влошаване на съдовата функция се запазва дори по-дълго, когато нашите участници са яли кроасани."

Не посягайте към мазни храни. Кредит: Needpix.com / DanaTentis

Добрата новина? Избирайки вместо това храна и напитки с ниско съдържание на мазнини, макар и все още да се отразяват зле на съдовата функция (1,18% намаление), не е било необходимо много време, за да се възстанови нормалното състояние на организма след отшумяването на стреса.

"Да се види такава значителна разлика в начина, по който организмът им се възстановява от стреса, когато ядат мазни храни, е поразително", коментира Джет Велдхуйзен ван Зантен (Jet Veldhuijzen van Zanten), професор по биологична психология в Бирмингамския университет. "За хората, които вече имат повишен риск от сърдечносъдови заболявания, въздействието може да бъде още по-сериозно."

По този начин изследователите предупреждават, че посягането към високомаслени закуски за справяне със стресови ситуации в работата или в живота всъщност може да представлява по-голяма опасност за здравето, отколкото се смяташе досега.

"Всички ние се справяме със стреса през цялото време, но особено за тези от нас, които работят на високостресови работни места и са изложени на риск от сърдечносъдови заболявания, тези открития трябва да се приемат сериозно", заявява Велдхуйзен ван Зантен. "Това изследване може да ни помогне да вземаме решения, които намаляват рисковете, а не ги влошават."

Това обаче не е всичко. Намаленото насищане с кислород може да доведе до лошо настроение или други проблеми с психичното здраве, което може да влоши още повече стреса, утежнявайки здравословните проблеми.

"Знаем, че когато хората са стресирани, те са склонни да се насочат към храни с по-високо съдържание на мазнини, защото това е по-удобният вариант, ако времето е в недостиг, или като удоволствие, за да се справят със стреса", отбелязва Катарина Рендейро (Catarina Rendeiro), професор по науки за храненето в Университета в Бирмингам. "Но по този начин те влошават своята физическа и психологическа реакция на стреса."

Посягането към храни с ниско съдържание на мазнини е най-доброто решение както за облекчаване на стреса, така и за намаляване на физиологичното му въздействие.

"В момента светът е изключително стресиращо място и дори без външни фактори като война или финансова криза, стресът е нещо, с което всички ние трябва да се справим", коментира Бейнъм. "Така че следващия път, когато сте на важна среща или участвате в интервю за работа, опитайте се да устоите на безплатните бисквити и вместо тях си вземете плодове. Може да откриете, че се чувствате по-спокойни и можете да се справите със стреса малко по-добре."

Справка: Fat intake impairs the recovery of endothelial function following mental stress in young healthy adults
Rosalind Baynham, Samuel R. C. Weaver, Catarina Rendeiro, Jet J. C. S. Veldhuijzen van Zanten; Front. Nutr., 09 November 2023; Sec. Nutrition, Psychology and Brain Health, Volume 10 - 2023 | https://doi.org/10.3389/fnut.2023.1275708 

Източник: Dire health warning for those reaching for fatty foods when stressed, Bronwyn Thompson, NewAtlas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !