Свински бъбрек е трансплантиран за първи път на човек

Лекари в Бостън извършиха първата трансплантация на бъбрек на прасе на жив пациент

Ваня Милева Последна промяна на 22 март 2024 в 08:44 3728 0

Медицинска сестра изважда свински бъбрек от кутията му, за да се подготви за трансплантация

Кредит Massachusetts General Hospital

Медицинска сестра изважда свински бъбрек от кутията му, за да се подготви за трансплантация

Наскоро американец от Масачузетс стана първият човек, който получи трансплантация на свински бъбрек.

Учените разработват генетично модифицирани прасета като начин за справяне с критичната липса на налични човешки органи за операции по трансплантация. През последните години са направени няколко експеримента за доказване на концепцията с такива органи на прасета -  свързване на бъбрек към тялото на донор на орган в мозъчна смърт и извършване на трансплантация на двоен бъбрек на пациент в мозъчна смърт.

През 2022 г. мъж претърпя първата трансплантация на свинско сърце, но почина малко след това.

В този последен медицински етап хирурзите от Масачузетската обща болница за първи път трансплантират свински бъбрек на жив човек. 62-годишният пациент, Ричард Слейман, се възстановява добре след четиричасовата си операция на 16 март и се очаква скоро да бъде изписан според изявление на болницата.

"Видях това не само като начин да ми се помогне, но и като начин да осигуря надежда на хилядите хора, които се нуждаят от трансплантация, за да оцелеят", казва Слейман в изявление.

Слейман има диагноза диабет тип 2 и високо кръвно налягане и е бил на диализа в продължение на седем години, преди да се подложи на трансплантация на човешки бъбрек през 2018 г. Но пет години по-късно трансплантираният орган показа признаци на неуспех. Той подновява диализата през 2023 г., което му причинява сериозни усложнения, които изискват редовни посещения в болница.

"Той трябваше да чака пет до шест години за човешки бъбрек. Нямаше да успее да го преживее", обяснява пред The New York Times д-р Уинфред Уилямс, ръководител на нефрологичния отдел в болницата в Масачузетс и първичен лекуващ лекар нефролог на пациента. 

За Слейман се появява възможност да получи свински бъбрек и след като обсъжда потенциалните рискове от процедурата с лекарите си, той се съгласява на операцията.

Самият бъбрек идва от eGenesis, биотехнологична компания, която разработва инженерни органи, съвместими с човека. Компанията използва известната система за редактиране на гени CRISPR, за да промени гените на своите прасета.

Хирурзите извършват първата в света генетично модифицирана трансплантация на свински бъбрек в жив човек в болницата в Масачузетс. Кредит: Massachusetts General Hospital

За да направят органите подходящи за хора, учените изрязват три гена, участващи в производството на въглехидрати или захари, открити в прасетата, които човешката имунна система атакува. Освен това те добавят седем човешки гена, които помагат за предотвратяване на имуно-свързаните ефекти, които биха могли да доведат до отхвърляне на трансплантанта. И накрая, те деактивират фрагменти от вирусна ДНК - наречени ендогенни ретровируси - в геномите на прасетата, които не притесняват прасетата, но могат да увредят хората според eGenesis.

Общо учените правят 69 редакции в ДНК на прасетата, за да станат съвместими с човешката имунна система, съобщава CNN.

Като част от процедурата по трансплантация, Слейман получава две терапии, базирани на антитела, за да предотврати отхвърлянето на органи, както и имуносупресиращи лекарства. Очевидният успех на процедурата поражда надежда, че подобни трансплантации един ден могат да станат обичайни.

"Надеждата ни е, че диализата ще стане остаряла процедура", заявява д-р Леонардо Риела, отговарящ за бъбречните трансплантации Масачузетската обща болница, пред The ​​Washington Post.

Източник: Pig kidney transplanted into human patient for 1st time ever, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !