Учени установяват, че човешкият мозък става все по-голям и по-голям

Голямата глава може да е полезна за възрастните хора. Ако някой ви каже, че имате голяма глава, приемете това като комплимент.

Ваня Милева Последна промяна на 28 март 2024 в 00:00 4014 0

Голямата глава може да е полезна за възрастните хора

Кредит PICRYL - Public Domain

Голямата глава може да е полезна за възрастните хора

Човешките мозъци са ставали все по-големи и по-големи през годините според екип от учени, които предполагат, че по-големите мозъци могат да предотвратят деменцията с напредване на възрастта.

Международен екип изследователи, ръководен от Калифорнийския университет Дейвис Халт (Davis Health), стига до това откритие след изучаване на ЯМР на хора, като се започне от тези, родени през 30-те години на миналия век, до 70-те години на миналия век.

В полученото проучване, публикувано в JAMA Neurology, изследователите установяват, че бебетата от 1970 г. имат близо 15% повече мозъчна повърхност и 6,6% повече мозъчен обем от бебетата от 1930 г.

Учените са взели данни от ядрено-магнитен резонанс от Framingham Heart Study, дългосрочно проучване на здравето, започнало през 1948 г. Те специално са разгледали мозъчни сканирания от 3226 субекта.

Освен увеличаването на обема и повърхността на мозъка, изследователите също така са видели, че части от мозъка, свързани с паметта и ученето, също са се увеличили по размер.

И така, какви са последиците от по-големите ни мозъци?

Не е ясно дали по-големите мозъци ни правят по-интелигентни, съдейки по почти всичко, което четете в заглавията.

Но изследователите смятат, че наличието на големи мозъци може да е плюс, защото те може да са свързани с по-добро мозъчно здраве. Въпреки че има увеличение на общия брой пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер, тъй като повече хора остаряват, процентът на новодиагностицираните хора намалява на десетилетие според проучване, публикувано през 2016 г. в The New England Journal of Medicine, което също изследва данни от Framingham Heart Study.

"По-големите мозъчни структури като тези, наблюдавани в нашето проучване, могат да отразяват подобрено развитие и подобрено здраве на мозъка", казва в изявление Чарлз ДеКарли (Charles DeCarli), професор по неврология в Калифорнийски университет, Дейвис и първи автор на изследването. "По-голямата мозъчна структура представлява по-голям мозъчен резерв и може да буферира ефектите в края на живота на мозъчни заболявания, свързани с възрастта, като Алцхаймер и свързаните с нея деменции."

Справка: Trends in Intracranial and Cerebral Volumes of Framingham Heart Study Participants Born 1930 to 1970; Charles DeCarli, Pauline Maillard, Matthew P. Pase,  et al; JAMA Neurol. Published online March 25, 2024. doi: 10.1001/jamaneurol.2024.0469

Източник: Scientists Find Human Brains Are Getting Larger and Larger, Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !