НАСА оцвети облаците, за да проучи йоносферата (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 29 юни 2017 в 15:00 5065 0

Снимка: НАСА/Twitter

След неколкократни отлагания НАСА най-сетне осъществи изстрелването на ракетата, предназначена да оцвети облаците. Това се прави като част от експеримент, чрез който от космическата агенция се надяват да проучат по-добре движението на частиците в йоносферата на Земята.

Изстрелването на метеорологичната ракета Terrier Malemute се осъществи от изпитателния център на НАСА на остров Уолъпс, Вирджиния, в 4:25 EDT или 11:25 ч. българско време. Стартът беше отлаган от 31 май до днес поради различни метеорологични причини като силни ветрове, плътни облаци и "лоши научни условия".

Около 10 мин след изстрелването бяха активирани 10 контейнера с оцветители - приблизително на 10-20 км от ракетата. От тях бяха изпуснати оцветители в синьо-зелено и червено, които да създадат изкуствени облаци и това да позволи на учените да проследят движенята на частиците. Оцветителите са се състояли от меден оксид, барий и стронций.

Изкуствените облаци са наблюдавани от Ню Йорк до Северна Каролина. Потребители на социалните мрежи споделиха видяното в Twitter и Facebook. Химикалите обаче не са лесни за наблюдение - те реагират на слънчевата светлина. Затова за да увеличи тяхната видимост, НАСА заложи изстрелването за час, в който е най-тъмно на Земята, а Слънцето все още е видимо от космоса.

Този експеримент е един от многото част от международната инициатива Grand Challenge, насочена към изследването на две отворени дупки в магнитния щит на Земята, наречени cusps. Тези две дупки изпускат близо 100 тона въздух на ден, обяснява Astronomy Now.

Магнитната защита около нашата планета е отсъществено значение за живота на нея, тъй като отклонява непрекъснатия вятър с високоенергийни частици от Слънцето и ни защитава от слънчевите бури. Без този невидим щит Земята ще последва съдбата на Марс, която е загубила своя преди милиарди години. Това е позволило на Слънцето да издуха почти цялата марсианска атмосфера в дълбокия космос и е превърнало някога влажния и потенциално обитаем свят в суха и почти без въздух пустиня.

Това скоро няма да се случи със Земята, но учените се опитват да разберат как действат тези дупки, обяснява изданието Business insider. По-специално те искат да ги направят видими - именно тук идва експеримента с цветните облаци.

Изстрелването на химикали като барий (зелено), меден оксид (синьо-зелено) и стронций (черено) в йоносферата на Земята, където заредени въздушни частици си взаимодействат със слънчевите ветрове, ще покаже по какъв начин облаците се придвижват през региона. Тези данни след това могат да помогнат да се потвърдят и обновят компютърните модели на земната атмосфера.

От своя страна тези модели могат да помогнат на учените да разберат по-добре всички видове феномени в атмосферата като сиянията, геомагнитните бури и защо планети като Марс са загубили своя въздух, докато нашата успява да задържи своята атмосфера.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !