Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН чества 70 години

БАН Последна промяна на 27 ноември 2023 в 12:13 3823 0

Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с музей към Българска академия на науките (ИЕМПАМ-БАН) на 29 ноември навършва 70 години. 

По този случай ще се проведе тържествено събрание на 29 ноември 2023 г. от 14:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН.

Наследник на богата история, датираща от създаването на първите биомедицински звена към БАН, днес ИЕМПАМ е уникален по своята тематика институт, в който се провеждат комплексни фундаментални и научно-приложни иновативни изследвания в областта на хуманната и ветеринарната медицина. Националният антропологичен музей към ИЕМПАМ – единствен в страната, допринася за съхраняване на културно-историческото наследство и социалната памет и утвърждаване на музейното дело. Дейността и успехите на Института ще представи в тържественото си слово проф. д-р Светлозара Петкова – директор на ИЕМПАМ.

Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН, ул. „Акад. Георги Бончев“, бл. 25, София

В рамките на честването ще бъдат отбелязани 120 години от рождението на акад. Асен Иванов Хаджиолов и 125 години от рождението на акад. Ксенофонт Андреев Иванов – основоположници на биомедицинското направление и първи директори на институтите, чиито приемник днес е ИЕМПАМ. По повод юбилейните годишнини, чл.-кор. проф. Нина Атанасова ще изнесе доклад за научното дело на бележитите учени.

Институтът е профилиран в няколко научни области:

Експериментална морфология и патология

Изследват се патологични и клинични аспекти на актуални заболявания от заразно, незаразно и паразитно естество. Изясняват се регулаторните механизми на клетъчната диференциация и патогенезата на различни социално-значими заболявания. Разработват се диагностични методи и се идентифицират биомаркери за дегенеративни, ракови и автоимунни заболявания, инфекции и инфертилитет.

Влиянието на околната среда и начинът на живот на човека върху му се изследват в рамките на експериментални моделни системи. Извършват се изследвания на биотехнологичната промишленост и с цел диагностика на заболявания по животните.

Антропология

Изследват се антропологичната и антропогенетичната характеризация на българското население и се изучават процесите на акцелерация и децелерация. Разработват се антропометрични маркери за диагностика на различни заболявания в съответствие с европейските и национални приоритети „Здраве“ и „Околна среда“.

Музейна дейност

В Националния антропологичен музей се извършват и представят антропологични реконструкции и експонати с цел популяризиране на съвременните антропологични знания и съхраняване на националната идентичност.

Структура

В структурата на института влизат 4 секции, музей и две специализирани звена:

  1. Секция „Експериментална морфология“
  2. Секция „Патология“
  3. Секция „Експериментална паразитология“
  4. Секция „Антропология и анатомия“
  5. Национален антропологичен музей
  6. Специализирани звена
  7. Библиотека
  8. Вивариум

Оборудване

ИЕМПЕМ разполага със следното оборудване за провеждане на научни изследвания:

  1. Електронни микроскопи
  2. Светлинни и флуоресцентни микроскопи
  3. Оборудване за хистологични техники: микротоми и ултрамикротоми, криостати
  4. Оборудване за клетъчно и тъканно култивиране
  5. ELISA Reader
  6. Апаратура за електрофореза и блот-техники, HPLC апарат, лиофилизатор, спектрофотометър, центрофуги, ултрацентрофуги
  7. PCR апарат, Real time PCR апарат

Издателска дейност

ИЕМПАМ издава следните списания: Acta Morphologica et Anthropologica, Biological activity of metals, synthetic compounds and natural products, Experimental models and methods in biomedical research

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !