10 храма, гробници и монументи по света, свързани с лятното слънцестоене

Ваня Милева Последна промяна на 20 юни 2023 в 18:28 3439 0

Слънцето залязва над дясното рамо на Сфинкса по време на пролетното равноденствие тази година.

Кредит Egypt Ministry of Antiquities

Слънцето залязва над дясното рамо на Сфинкса по време на пролетното равноденствие тази година.

От Средиземноморието до Северна Америка има много доказателства, че денят, в който "слънцето застава неподвижно", е бил важен за хората в продължение на хиляди години.

В сряда, 21 юни, в 17:57 ч. българско време (14:57 UTC) слънцето ще достигне най-високата си точка в Северното полукълбо, с което ще настъпи най-дългият ден в годината - лятното слънцестоене.

Изгревът и залезът на слънцето по време на лятното слънцестоене изглежда са очаровали хората в продължение на хиляди години. Докато по време на равноденствията - когато слънцето се появява директно над екватора - слънцето изгрява и залязва съответно на изток и на запад, по време на юнското слънцестоене то изгрява на североизток и залязва на северозапад. В целия свят има стотици паметници, храмове и други обекти, които са съобразени със слънцестоенето.

Ето 10 интересни примера.

1. Стоунхендж, Уилтшър, Великобритания

Залязващото слънце наднича през СтоунхенджЗалязващото слънце наднича през Стоунхендж. Кредит: Wikimedia Commons

Един от най-известните паметници, съобразени с лятното слънцестоене, е Стоунхендж. Камъкът "Петата" на този 5000-годишен неолитен паметник се осветява от изгряващото слънце непосредствено преди лятното слънцестоене и хиляди хора прекарват нощта около този загадъчен пръстен от изправени камъни, за да станат свидетели на събитието.

Предаването на живо на събитието от 06:00 ч. българско време на 21 юни 2023 г. на страницата English Heritage във Facebook, като слънцето за слънцестоенето ще изгрее в 06:49 ч. българско време.

2. Пирамидите Хефрен и Хеопс, Гиза, Египет


Слънцето залязва над дясното рамо на Сфинкса по време на пролетното равноденствие тази година.Слънцето залязва над дясното рамо на Сфинкса по време на пролетното равноденствие тази година. Кредит: © Egypt Ministry of Antiquities

4500-годишните пирамиди в Гиза са известни най-вече с това, че до 1311 г. са били най-високите човешки творения, но може би е по-малко известно, че те са подравнени с кардиналните точки. От предната част на Сфинкса залезът на слънцето по време на слънцестоенето се извършва между пирамидите Хафра и Хуфу. Около равноденствията залезът е на рамото на статуята на получовек, полулъв.

3. Каньонът Чако, Ню Мексико, САЩ

Стара каменна стена се извива под синьото небе в каньона Чако в Ню МексикоСтарата каменна стена се извива под синьото небе в каньона Чако в Ню Мексико. Кредит: Wikimedia Commons

Националният исторически парк "Култура Чако" в отдалечен каньон в северозападната част на щата Ню Мексико крие огромни постройки, наречени кива, построени от предците на индианците пуебло между 850 и 1250 г. сл. Ако сте в Каса Ринконада - "голямата кива" - за изгрева на слънцето в деня на лятното слънцестоене (и за няколко изгрева от двете страни), ще видите как правоъгълник от светлина проблясва през прозореца и се настанява в ниша.

4. Пиедрас Бланкас, Антекера, Испания

Гробницата е построена около 3600 г. пр.н.е. с проход, ориентиран към изгрева на слънцето по време на лятното слънцестоене, който хвърля светлина върху декоративните камъни по стените на камерата в нея.Гробницата е построена около 3600 г. пр.н.е. с проход, ориентиран към изгрева на слънцето по време на лятното слънцестоене, който хвърля светлина върху декоративните камъни по стените на камерата в нея. Кредит: ATLAS research group, University of Seville

Археолозите постоянно откриват паметници, които се подравняват със слънцето. През май 2023 г. археолози в Андалусия, Южна Испания, съобщават за откриването на гробница на 5400 години в регион, известен с мегалитите си. Изгревът на слънцестоенето осветява декоративни камъни по стените на дълбоко разположена камера. Мястото се намира в подножието на забележителна планина, наречена "Скалата на влюбените" (La Peña de los Enamorados), с която е изравнен близкият (и много по-известен) Долмен де Менга.

5. Слънчеви тунели, пустинята Грейт Бейсин, Юта, САЩ

Художествената инсталация "Слънчеви тунели" в Юта - слънчевите лъчи озаряват тръбата. Кредит: Sun Tunnels

Не всички паметници в една линия са на хиляди години. Слънчевите тунели (Sun Tunnels), творение на модерното изкуство, построено между 1973 и 1976 г. в пустинята Грейт Бейсин в северозападната част на Юта, е дело на художничката Нанси Холт. Инсталацията се състои от четири масивни бетонни цилиндъра, които поотделно са подредени в съответствие с изгрева и залеза на слънцето по време на лятното и зимното слънцестоене.

6. Пуерко Пуебло, Национален парк "Вкаменена гора", Аризона, САЩ

Слънчевата светлина осветява спираловиден праисторически петроглиф в парка "Вкаменена гора" в Аризона. Кредит: National Park Service

Праисторическите хора от югозападната част на САЩ изглежда са използвали слънцестоенето за създаване на древни календари. Един от най-известните от тях е петроглифът в Пуерко Пуебло, където върху спираловиден знак на слънцестоенето върху камък се проектира слънчева светлина, която докосва центъра му около 9 часа сутринта местно време. Това се случва всяка сутрин в продължение на около две седмици около лятното слънцестоене. Наблизо се намира държавният исторически паметник Newspaper Rock - скална стена с над 650 петроглифа.

7. Хагар Ким, Малта

Храмът Хагар Ким в Малта.Храмът Хагар Ким в Малта. Кредит: Wikimedia Commons

Впечатляващ мегалитен храм на средиземноморския остров Малта, Хагар Ким е една от най-старите свободно стоящи сгради в света. Построена е между около 3600 и 3200 г. пр. н. е. При изгрев слънце на лятното слънцестоене първите лъчи на изгряващото слънце навлизат в постройката през "оракулски отвор" в монументалните стени, който проектира диска на слънцето върху каменна плоча.

8. Стоящите камъни в Балокрой, Великобритания

Скалните стоящи камъни Балокрой се издигат в затревено зелено поле във Великобритания.Скалните стоящи камъни Балокрой се издигат в затревено зелено поле във Великобритания. Кредит: Dreamlucca/ Wikimedia Commons/ (CC-BY-SA-3.0)

Тези три вертикални стоящи камъка, ориентирани от североизток на югозапад, може и да не прилича, но се смята, че са древна обсерватория. Трите камъка се подреждат в съответствие със залеза на слънцето в деня на слънцестоенето, като слънцето залязва зад планините на остров Юра.

9. Градините Кенсингтън, Лондон, Великобритания

Карта на градините КенсингтънКарта на градините Кенсингтън. Кредит: Wikimedia Commons

Понякога слънцестоенето се скрива от погледа. Градините Кенсингтън, които се обитават от членове на британската монархия от 1689 г. насам, не правят изключение. През 2017 г. професор по физика изчислява, че една от основните алеи, излизащи от Кръглото езеро, е ориентирана по изгрева на слънцето по време на лятното слънцестоене.

10. Пароуански пролом, окръг Айрън, Юта, САЩ

Два пустинни хълма се срещат във V-образна форма в Пароуан Гап в ЮтаДва пустинни хълма се срещат във V-образна форма в Пароуан Гап в Юта. Кредит: An Errant Knight/ Wikimedia Commons/ CC-BY-SA-4.0)

На северозапад от Сидър Сити в южната част на Юта се намира V-образна пролука в планината с височина 180 м, по която слънцето сякаш се търкаля при залез, когато се гледа на изток. Феноменът може да се наблюдава всяка вечер в зависимост от мястото, на което се намира зрителят, но стълбове отбелязват точните места за заставане по време на лятното и зимното слънцестоене. Смята се, че керните са били поставени там преди около 10 000 години от индианците Фримонт и Пают. В самия Пароуански пролом има огромно пано от петроглифи, един от които е V-образен и се смята, че изобразява подреждането като слънчев календар.

Утробата

Понякога слънчев лъч прониква до дъното на пещерата "Утробата". Снимки: Ваня Милева

И у нас си имаме древно пещерно светилище, свързано с позицията на Слънцето. Това е пещерата "Утробата" представлява естествен хоризонтален процеп в скала, който е бил допълнително изсечен и оформен от човешка ръка, наподобяващ на матка (утроба). Височината на отвора е 3 м, ширината 2,5 м, а дълбочината – около 22 м. В дъното на пещерата има издълбан олтар, който е висок малко повече от метър. В горната част на пещерата има пукнатина, през която за няколко минути всеки ден в 12 часа прониква слънчев лъч. Това явление е тълкувано като оплождане, свещеният брак между скалата и Слънцето, възраждането на живота от някои български траколози. Ритуалът е частичен, защото само в определен ден в годината слънцето стига до олтара-матка.

Изследвайки астрономическите обстоятелства на тези кулминации, Алексей Стоев и Пенка Мъглова по-късно отбелязват факта, че проекциите на лятното Слънце са къси и се движат в при входната част на пещерата. Дългите проекции могат да се реализират само когато Слънцето е под отрицателен наклон, което се получава през зимния сезон. 

Източник

10 temples, tombs and monuments that align with the summer solstice, live science

Утробата, wikipedia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !