2600 мълнии в минута - рекордът на вулкана Хунга в Тонга в най-голямата гръмотевична буря

През 2022 г. е наблюдавано кратко, но мощно изригване на вулкан в Тихия океан. Гръмотевична буря с такива мащаби не би могла да бъде предизвикана от нито едно метеорологично явление, като в минута са избухвали до 2600 мълнии.

Ваня Милева Последна промяна на 22 юни 2023 в 00:01 4674 0

 На сателитна снимка на изригването мълниите са отбелязани със сини точки.

Кредит Van Eaton et al., 2023

На сателитна снимка на изригването мълниите са отбелязани със сини точки.

Изригването на вулкана Хунга в Тонга на 15 януари 2022 г. продължава да чупи рекорди.

Облак от пепел, вода и газове се издига на височина почти 60 км и е обгърнат от хиляди мълнии.

Според ново проучване това изригване е създало „свръхзаредена“ гръмотевична буря, която е произвела най-интензивния поток от мълнии, регистриран някога - близо 200 000 светкавици са били във вулканичната струя по време на изригването, достигайки до повече от 2600 светкавици всяка минута, установяват изследователите.

Активният вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хапай се намира на необитаемия едноименен остров в тихоокеанския архипелаг Тонга. На 15 януари 2022 г. той отново изригва за няколко часа, предизвиквайки цунами, което причинява смърт и разрушения на други, вече населени, острови. Облакът, който се издига в атмосферата, предизвиква множество мълнии. Според нови оценки това е била най-мощната гръмотевична буря, регистрирана някога от учените. Според нова статия, публикувана в списание Geophysical Research Letters, всяка минута там са избухвали до 2600 разряда.

Изригването на Хунга-Тонга-Хунга-Хапай е издигнало облак от пепел, вода и газове на височина 58 км. Той покрива вътрешността на вулкана, което затруднява наблюдението на на активността му. Ето защо учените все още събират и анализират информация за него.

Алекса Ван Итън (Alexa Van Eaton) и нейните колеги от Геологическата служба на САЩ наскоро извършват тази задача. Въз основа на данните от наблюденията в диапазона от видими до радиовълни учените са преброили мълниите, тяхната височина и динамика.

По време на цялото изригване са регистрирани повече от 192 000 светкавици, като честотата им достига 2615 в минута. Досега експертите не са регистрирали подобно нещо. Освен това някои от мълниите са се издигнали на височина 20-30 км, което също е безпрецедентно в историята на наблюденията.

"Благодарение на това изригване открихме, че вулканичните емисии могат да създадат условия за такива мълнии, които се намират далеч отвъд всякакви метеорологични гръмотевични бури", заявява Ван Итън.

Освен това, след като проследили поведението на мълниите, авторите установили, че изригването е продължило цели 11 часа - много по-дълго, отколкото са предполагали досега. В някои моменти мълниите са образували концентрични пръстени с бързо променящи се размери около централната част на вулкана. Учените обясняват явлението с турбулентни потоци в издигащия се облак. Вулканът е издигал толкова големи маси и с такава скорост, че в облака са се разпространявали вълни, по чиито гребени са се движили и мълниите.

Справка: Lightning Rings and Gravity Waves: Insights Into the Giant Eruption Plume From Tonga's Hunga Volcano on 15 January 2022; Alexa R. Van Eaton, Jeff Lapierre, Sonja A. Behnke, Chris Vagasky, Christopher J. Schultz, Michael Pavolonis, Kristopher Bedka, Konstantin Khlopenkov
First published: 20 June 2023 https://doi.org/10.1029/2022GL102341 

Източник: TONGA’S HUNGA ERUPTION PRODUCED THE MOST INTENSE LIGHTNING EVER RECORDED,  American Geophysical Union 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !