Доклад на МАЕ: С по-малко от 2% от печалбата от въглищата могат да се намалят със 75% емисиите метан

Най-голямата енергийна агенция в света предупреждава, че изкопаемите горива трябва да бъдат съкратени незабавно

Ваня Милева Последна промяна на 13 октомври 2023 в 09:12 3508 0

Визуализация на емисиите на метан от НАСА.

Кредит NASA Scientific Visualization Studio

Визуализация на емисиите на метан от НАСА. 

Емисиите на метан от изкопаеми горива трябва да бъдат намалени незабавно, за да се ограничи затоплянето на климата, а големи намаления са възможни със съществуващите технологии на ниска цена, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ) в сряда.

Метанът е в много по-малки количества в атмосферата от въглеродния диоксид, но е отговорен за около 30% от глобалното повишаване на температурите до момента.

Той се задържа в атмосферата само около десетилетие, но абсорбира енергия много по-бързо от въглеродния диоксид и намаляването на емисиите на парниковия газ се разглежда като бърз начин за ограничаване на глобалното затопляне в краткосрочен план и бързо подобряване на качеството на въздуха.

Енергийният сектор произвежда близо 40% от метана, произведен от човешката дейност, но е постигнал малък напредък в ограничаването на емисиите.

"Необходими са незабавни намаления на емисиите на метан, за да се ограничи затоплянето до 1,5 по Целзий", посочва МАЕ.

"Без целенасочени действия по отношение на метана, дори при голямо намаляване на използването на изкопаеми горива, увеличението на глобалната средна повърхностна температура вероятно ще надхвърли 1,6C до 2050 г.", се добавя в нов доклад.

Агенцията отбелязва, че 75 % от емисиите на метан от нефтени и газови операции и половината от тези, произведени от въглища, могат да бъдат намалени със съществуващата технология.

А разходите за използване на всички съществуващи стратегии за смекчаване в нефтения и газовия сектор до 2030 г. възлизат на "по-малко от 2% от нетния доход, спечелен от тази индустрия през 2022 г.", добавя МАЕ.

Визуализация на глобалния метан на 26 януари 2018 г. Червеното показва области с по-високи концентрации на метан в атмосферата. Кредит: NASA Scientific Visualization Studio

Очаква се емисиите на метан да намалеят, ако светът се придвижи към заявените цели за нетни нулеви емисии, но дори постигането на тези – което остава много несигурно – няма да е достатъчно, за да се постигнат необходимите намаления на емисиите на метан, предупреждава докладът.

"Допълнителните, целенасочени действия за справяне с емисиите на метан от производството и използването на изкопаеми горива са от съществено значение за ограничаване на риска от преминаване на необратими климатични повратни точки", се казва в доклада.

Ползите от това ще се простират отвъд контрола на изменението на климата, включително предотвратяване на почти един милион преждевременни смъртни случаи поради излагане на озон и загуба на 90 милиона тона реколта до 2050 г., добавя МАЕ.

Графика на тенденцията на увеличаване на емисиите метан от НАСА. Кредит: NASA Scientific Visualization Studio

Тенденцията обаче не е положителна.

Последният глобален инструмент за проследяване на метан на МАЕ изчислява, че енергийният сектор е произвел 135 милиона тона емисии на метан през 2022 г., което е леко увеличение спрямо предходната година.

Повечето от тях идват от въглища, нефт и природен газ, с по-малки количества от течове в оборудване за крайна употреба и непълно изгаряне на биогорива.

Източник: World's Biggest Energy Agency Warns 1 Fossil Fuel Must Be Cut Immediately, AFP

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !