Ел Ниньо се завърна - не е ясно дали това е добра или лоша новина

Ваня Милева Последна промяна на 22 юни 2023 в 00:01 9849 0

Топлата вода по екватора край Южна Америка сигнализира за Ел Ниньо, като този през 2016 г.

Кредит Lauren Dauphin, using modified Copernicus Sentinel data (2023) processed by the European Space Agency and further processed by Josh Willis, Severin Fournier, and Kevin Marlis/NASA/JPL-Caltech

Топлата вода по екватора край Южна Америка сигнализира за Ел Ниньо, като този през 2016 г.

Ел Ниньо е официално тук и въпреки че е все още слаб в момента, но със сигурност силно ще повлияе на метеорологичните модели в световен мащаб като започне постепенно да се засилва.

След три последователни години на активност на Ел Ниня, тази пролет се появи Ел Ниньо, силното затопляне на обикновено хладна морска вода по екватора в източната част на Тихия океан.

Освен по-високите температури на морската вода, Ел Ниньо причинява и по-високи нива на морето, които са измерени и картографирани от космоса в периода между 1 и 10 юни.

Това беше направено от сателитите Sentinel-6 Michael Freilich и Sentinel-3B и анализирано от учени от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL).

На изображението по-горе може да видите резултатите: синьото е морското равнище, което е по-ниско от нормалното, червеното е по-високо от нормалното.

Може да видите Ел Ниньо като червена хоризонтална ивица в средата на земното кълбо до бреговете на Южна Америка.

В доклад, публикуван наскоро от Центъра за климатични прогнози на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), се съобщава, че през май 2023 г. температурите на морската повърхност в района са били с 0,8°C по-високи от нормалните.

Синоптиците очакват влиянието на Ел Ниньо постепенно да се засили през зимата на Северното полукълбо 2023–2024 г. и прогнозират, определяйки 60 % вероятност за развитие на Ел Ниньо с умерена сила и 56 % - за силен Ел Ниньо.

Към юни 2023 г. обаче Ел Ниньо не е толкова далеч, колкото миналите събития на Ел Ниньо по същото време на годината, според Джош Уилис (Josh Willis), океанограф и учен по проекта Sentinel-6 Michael Freilich в JPL.

„Все още е твърде рано да се каже дали ще бъде силен“, коментира Уилис. „Вероятно ще има някои глобални въздействия, но все още има време този Ел Ниньо да отслабне.“

Какво е Ел Ниньо?

Ел Ниньо е климатичен модел, който започва с натрупване на топла вода в тропическата част на Тихи океан на запад от Южна Америка. Това се случва на всеки 3 до 7 години. Може да продължи няколко месеца или няколко години.

Обикновено пасатите изтласкват топлата вода от брега, позволявайки на по-хладна вода да излезе на повърхността . Но когато пасатите отслабнат, водата близо до екватора може да се нагрее и това може да има всякакви ефекти. Океанът е толкова огромен, покрива приблизително една трета от планетата, така че тези топли води имат косвен ефект по целия свят.

Това затопляне на екватора по време на Ел Ниньо води до затопляне на стратосферата, започвайки на около 10 километра над повърхността. Учените все още изучават как точно се осъществява тази телевръзка.

Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) обяснява телевръзките и въздействието на Ел Ниньо

В същото време долната тропическа стратосфера се охлажда.

Тази комбинация може да измести ветровете от по-високо ниво, известни като струен поток, които духат от запад на изток. Промяната на струйната джет може да повлияе на всякакви метеорологични променливи, от температури до бури и ветрове, които могат да разкъсат ураганите.

По принцип това, което се случва в Тихия океан, не остава в Тихия океан.

И така, какво означава всичко това?

Средно годините на Ел Ниньо са по-топли в световен мащаб от годините на Ла Ниня – обратния на Ел Ниньо процес. В световен мащаб силното Ел Ниньо може да повиши температурите с около 0,4 по Целзий. 

Годините на Ел Ниньо обикновено са по-топли в северната част на САЩ и в Канада, а тихоокеанският северозапад и долината на Охайо често са по-сухи от обикновено през зимата и есента. Югозападът, от друга страна, обикновено е по-хладен и влажен от средното.

Типичните ефекти на Ел Ниньо през зимата. Кредит: NOAA

Ел Ниньо обикновено измества струйния поток по-на юг, така че той духа почти право от запад на изток над южната част на САЩ. Това изместване има тенденция да блокира влагата от Мексиканския залив, намалявайки горивото за гръмотевични бури в югоизточната част. Ла Ниня, обратно, се свързва с по-вълнообразен и изместен на север струен поток, който може да засили тежката метеорологична активност на юг и югоизток.

Ел Ниньо засяга и ураганите, но по различни начини в Атлантическия и Тихия океан.

Над Атлантическия океан Ел Ниньо има тенденция да увеличава срязването на вятъра (англ. Wind Shear) - промяната в скоростта на вятъра на късо разстояние във височина в атмосферата - което може да разкъса ураганите. Но Ел Ниньо има обратния ефект в източната част на Тихия океан, където може да означава повече бури. Океанската топлина може също да повиши риска от морски горещи вълни, които могат да опустошат коралите и екосистемите, на които рибите разчитат.

В средата на САЩ Ел Ниньо обикновено се свързва с по-топли и по-сухи условия.

За разлика от това Ел Ниньо може да причини проблеми за посевите в Южна Африка и Австралия и да увеличи риска от пожари в Австралия с опасно сухи условия. Бразилия и Северна Южна Америка също са по-сухи, докато части от Аржентина и Чили са по-влажни.

Разбира се, това, че това се случва често, не означава, че се случва всеки път. Калифорния бе залята с рекордни валежи в края на последната Ла Ниня, която обикновено означава суша.

Всяко метеорологично събитие е донякъде различно, така че влиянието на Ел Ниньо е въпрос на вероятност, а не на сигурност. Все още не е ясно как Ел Ниньо и Ла Ниня ще бъдат повлияни с времето от изменението на климата.

Развитието на Ел Ниньо в тропическата част на Тихи океан, от януари до юни 2023 г. Карето показва региона Niño3.4. Кредит: NOAA Climate.gov

Националната метеорологична служба обявява началото на Ел Ниньо, когато температурите на водата са поне с 0,5° C над нормалните за тримесечен период в региона Niño3.4. Това е голям въображаем правоъгълник на юг от Хавай по екватора.

За да се определи Ел Ниньо като силен, регионът Niño3.4 трябва да се затопли с 1,5° C за три месеца. Към момента не е ясно дали този Ел Ниньо ще достигне този праг през 2023 година.

Прогнозите могат да се променят и различните методи за прогнозиране предлагат различни прогнози за величината.

„Динамичните“ модели, подобни на моделите, използвани за типичните метеорологични прогнози, прогнозират много силен Ел Ниньо, докато „статичните“ или статистическите модели са далеч по-малко оптимистични.

Боб Лиймън (Bob Leamon), научен сътрудник от Университета на Мериленд и автор на статия по темата в The Conversation, специалист по статистически модели прогнозира силен Ел Ниньо през 2023 г.

Неговият модел, подобно на други статични модели, показва, че 2023 г. ще изчезне и след няколко тихи или неутрални години, ще има силен Ел Ниньо през 2026 г. 

Но нито един компютърен модел от всякакъв вид не е имал опит с глобалните свръхвисоки температури на океана, които се случват в момента. Атлантическият океан е необичайно топъл и това може да компенсира някои от обичайните сили, които идват с Ел Ниньо.

Източник:

El Niño Returns, The Earth Observatory

El Niño is back – that’s good news or bad news, depending on where you live, The Conversation под лиценз Creative Commons. The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !