Лавините убиват. Какво трябва да знаете за тях

Как и защо се образуват лавините

Ваня Милева Последна промяна на 14 февруари 2024 в 00:00 2338 0

Лавината са най-опасното природно явление в планините

Кредит Imaggeo - Slush avalanche (CC BY-NC-SA 3.0 DEED)

Лавината са най-опасното природно явление в планините

Инцидентът със затрупаните в Боровец гръцки туристи ни напомня, че лавините са най-опасното природно явление в планините.

Какви са знаците за лавинна опасност, какво провокира движението на снега, защо и кога лавината е смъртоносна?

Лавината е огромна снежна маса, с включени камъни, лед, почва и друга материали, която се плъзга бързо надолу по склона на планината, причинявайки жертви и щети на планинската инфраструктура. Снежните лавини най-често се появяват на стръмни снежни склонове през зимата и пролетта. Но както винаги, има изключения от правилата.

Снежна лавина започва, когато нестабилна снежна маса се откъсне от склона. Снегът набира скорост, докато се движи надолу, създавайки река от сняг и облак от ледени частици , които се издигат високо във въздуха. Докато се втурва надолу, движещата се маса увлича все повече сняг. Голяма, напълно развита лавина може да тежи до един милион тона. Тя може да се движи по-бързо от 300-400 км/час - по-бързо и от най-бързия скиор.

Видове лавини

Сухите прахообразни лавини възникват от сняг, паднал при виелица или натрупал при мразовито време. Понякога те са придружени от много голям облак от малки частици сняг, който може да задуши човек, попаднал в него. Опасна е и ударната вълна от въздуха, увлечен от лавината.

Мокрите лавини се образуват при снеговалеж в по-меко време, при намокряне на снега на склона от топене или дъжд и се причиняват от претоварване в самия снежен слой, удари на камъни и хора, движещи се по склона. Слизайки, снегът от такава лавина бързо се уплътнява и замръзва.

Прахообразна снежна лавина в Хималаите близо до връх Еверест. Кредит: Wikimedia Commons

Лавините се срещат в две общи форми или комбинации от тях: плочести лавини и рохкави снежни лавини, съставени от по-пухкав сняг.

Плочестите лавини възникват, когато слабият слой лежи по-ниско в снежна покривка. Този слой е покрит с други слоеве уплътнен сняг. Когато се задейства лавината, слабият слой се откъсва, издърпвайки всички слоеве отгоре му по склона надолу. Тези слоеве се срутват и падат в гигантски блок или плоча.

След като започне плочеста лавина, плочата се разбива на много отделни блокове. Тези снежни блокове се разпадат на все по-малки парчета. Някои от парчетата се издигат във въздуха като движещ се облак от ледени частици. Облакът се спуска надолу с много високи скорости.

Рохкава снежна лавина. Кредит: cs.wikipedia.org/wiki/Lavina

Плочеста лавина. Кредит: Adrenalinic Silence

Къде най-често падат лавини? Лавинната опасност се определя от характера на склона. Опасни са:

  • подкорнизни склонове (възникват на хребети от подветрената страна на склона, където се изхвърлят големи маси сняг),
  • клисури с тераси, наклонени по склона,
  • фуниевидни водосбори на потоци (коритото на река Бутаковка или Котирбулак),
  • ледникови циркуси,
  • "просеки" или улеи, направени в горите от предишни лавини.

Централните части на широките долини са по-малко опасни.

Причините за лавините 

Лавините се причиняват от механично разрушаване на снежните масиви - по същество, когато теглото на снега над определена точка превишава способността на снега да издържи собственото тегло на снега над това място.

Това може да се случи основно по две причини:

  1. защото е паднал повече сняг по-нагоре по склона, което е довело до увеличаване на теглото, или
  2. защото снегът започва да се топи по-ниско по склона, което е довело до намаляване на носещата му способност.

Лавините могат да бъдат предизвикани и от други събития, като земетресения или скални срутвания.

Противно на това, което често се вижда във филмите и по телевизията, лавините обикновено не се предизвикват от силен шум.

През зимата многократните снеговалежи образуват снежна покривка с голяма дебелина. Слоевете се различават по дебелина и текстура.

Връзките между слоевете на снежната покривка може да са слаби. Разтопеният сняг, който замръзва отново, може да причини образуване на хлъзгаво покритие от лед върху повърхността на даден слой. Нов снеговалеж може да не залепне за този хлъзгав слой и той да се свлече. По време на пролетното размразяване разтопеният сняг може да проникне през снежната покривка, което прави повърхността на долния слой хлъзгава. Добавеното тегло или вибрациите могат лесно да изпратят надолу горните слоеве на снежна покривка.

Причините за лавините се крият в естеството на снежната покривка. Ако под слой пресен сняг има слой с ледена, замръзнала повърхност или, обратно, слой от по-рохкав сняг или състоящ се от ронещи се замръзнали зърна сняг, лавина от такъв склон е много вероятна.

Схема на лавина, показваща как наслояването на снега допринася за тези събития. Кредит: Expedition Earth

Снегът, замръзнал през нощта, е по-малко опасен за лавини. В същото време на сенчести склонове, денем и нощем, снегът често остава рохкав и следователно опасността от лавини на такива склонове остава по всяко време на деня.

Предвестници на снежни лавини

  • Предстоящ обилен снеговалеж. След приключването му трябва да се въздържате от походи в планината в следващите 2-3 дни, понякога до 5 дни.
  • Силно или продължително топене. Обикновено това се случва към края на зимата и през първите пролетни месеци: март и април.
  • Вятърът е силен или продължителен. Най-трудният за прогнозиране фактор. Опасността може да се определи само на място, като се видят големи корнизи по планинските била от подветрената страна.
  • Дълго отсъствие на пресен сняг. Звучи парадоксално, но е истина. Може да определите опасността, ако редовно ходите в планините във вашия район и постоянно наблюдавате снежната покривка.

Някои от условията за образуване на лавина. Кредит: cs.wikipedia.org/wiki/Lavina

Знаци за лавинна опасност

• Наклон 30-45 градуса. Повечето, но не всички, лавини се случват на терени между 30 и 45 градуса. При всеки по-полегат гравитацията ще задържи снега на място, при всеки по-стръмен - снегът ще се свлича, преди да се натрупа. Огледайте терена и около вас - дори да сте на полегато място, стръмният терен над вас може да ви изпрати лавина. 

• Стар сняг и повърхността под него. Гладките повърхности, особено тревата, са благоприятни за лавини. За това са достатъчни дори само 15-20 см сняг. На скалисти или покрити с храсти склонове снегът може да лежи стабилно, стига височината му да е под 1 метър. На други настилки са достатъчни средно 30-50 см сняг.

• Опасна е повторната кристализацията на снега, която често се случва в долните слоеве на снежната покривка. Ако изкопавате снежни ями при всяко излизане в планината, обърнете внимание дали дълбокият слой сняг се превръща в ледени кристали и дали този слой става все по-обширен всеки път. Прекристализацията се случва по време на дълги периоди на ясно време, със силен студ и без значително падане на пресен сняг. Такъв сняг лесно се плъзга от стръмни склонове с лек товар върху него, понякога и без никакъв товар. Когато падне пресен сняг, има вероятност да се образува лавина.

• Дебелина и интензитет на прясно навалялия сняг. Критичната точка за лавини е около 30 см пресен сняг, рядко по-малко. Въпреки това, ако 30 см паднат за няколко дни, тогава такова покритие може да остане стабилно. Но интензивното нарастване дори с 10-15 см за няколко часа може да доведе до лавини.

• Вид на падналия сняг. Пухкавият сняг при ниски температури на въздуха предизвиква сухи прахообразни лавини по време на снеговалеж или в следващите часове след него. Мокрият сняг при температури близки до 0, напротив, предотвратява лавините и стимулира сцеплението.

• Снежни навявания. Снегът е нестабилен и силно навеян от вятъра. Оформя се вятърна дъска. Под него има рохкави слоеве. Вятърната дъска има склонност да хлътва под краката. Обикновено се откъсва на голяма площ под билото, образувайки големи пукнатини в снега. През следващите 2-3 дни снегът ще се утаи и стабилизира. Лавините от снежни навявания са характерни за високопланинските зони. Продължителността на снежните бури, които могат да предизвикат лавини, е 18-24 часа, а скоростта на вятъра е над 15-18 м/сек.

Върхът на планината Уиндзор, Британска Колумбия, показващ корниз (надвес) от сняг, който е на път да се срути. Оригиналната снимка е анотирана по следния начин: 1) "Пукнатини, точно преди да поддаде" 2) "Новият ръб след падането на корниза" 3) "Тази област падна веднага след като направих тази снимка". Кредит: Wikimedia Commons / Tim Gage – originally posted to Flickr as Hidden dangers

• Температура на въздуха. Продължителността на размразяването, след което започват лавини, е от около 36 часа. Ако снегът лежи достатъчно здраво на склона, тогава ще са необходими повече време и топлина. Това се отнася главно за първата половина на пролетта, когато снегът е активно наситен с вода, поради което снежната маса започва лесно да се плъзга по склоновете. Максималната вероятност от подобни лавини е между 12 и 16 часа на денонощието. През зимата размразяването често има обратен ефект върху опасността от лавини. Температурите близки до 0 допринасят за стабилизирането и залепването на снега, намалявайки опасността от лавини.

• Открит терен. Силно залесените райони са по-безопасни от откритите склонове или хълмовете, но ако дърветата са достатъчно разредени, за да карате ски, могат и да се приплъзна. Ако сте на поход и внезапно наоколо изчезнат дърветата и не сте над линията на горите, вероятно сте попаднали на лавинна пътека. Преразгледайте маршрута си.

Кога ще се стабилизира снежната покривка?

След падане на сняг в слой от 30-50 см има сериозна опасност от лавини и едва след 2-3 дни е възможно да се навлезе във високопланинска или обезлесена зона. При по-дълбока снежна покривка, особено ако снеговалежът е бил при ниски температури и с вятър, периодът на изчакване се увеличава до 4-5 дни. Това обаче не означава, че опасността е отминала напълно. Винаги трябва да имате предвид възможността от лавини и да вземете предпазни мерки, когато се движите през лавиноопасни терени.

Всяка година лавини убиват повече от 150 души по света. Повечето са с моторни шейни, скиори и сноубордисти.

Източници:

Avalanches Kill. Here’s What Every Backpacker Needs to Know., backpacker

Avalanche, education.nationalgeographic

ЛАВИННАЯ ОПАСНОСТЬ В ГОРАХ,  Adrenalinic Silence

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !