Нарастването на скоростта на глобалната фотосинтеза се е забавило заради увеличаването на CO2

Ваня Милева Последна промяна на 15 август 2023 в 00:01 2087 0

Екипът обучава множество приложения за машинно обучение с изображенията, за да открият трудно забележими промени, като цветове на листата, по които да се определи скоростта на фотосинтеза.

Кредит Pixabay

Екипът обучава множество приложения за машинно обучение с изображенията, за да открият трудно забележими промени, като цветове на листата, по които да се определи скоростта на фотосинтеза.

Екип от учени от Китайската академия на селскостопанските науки, работещ с колеги от няколко институции в САЩ, откри доказателства, че повишаването на скоростта на фотосинтезата по света, причинено от увеличаването на въглеродния диоксид, се е забавило драстично.

В своето изследване, публикувано в списание Science, групата измерва промените в глобалните нива на фотосинтеза през последните няколко десетилетия.

В процеса на фотосинтеза растенията превръщат CO2 и вода във въглехидрати и освобождават кислород. Предишни изследвания показват, че с нарастването на нивата на въглероден диоксид в атмосферата през последния век растенията са се възползвали от увеличаването на газа чрез ускоряване на фотосинтезата и са извличали повече въглерод от атмосферата.

Крайният ефект е забавяне на глобалното затопляне. В това ново проучване изследователският екип открива доказателства, че повишаването на атмосферния CO2 е забавило скоростта на увеличаване на глобалната фотосинтеза, тъй като атмосферата е станала и по-суха.

За да научат повече за глобалната скорост на фотосинтезата, изследователите са проучили данни, събрани от наземни монитори по целия свят през годините от 1982 до 2016 г. Такива монитори събират статистически данни за околната среда, като например количествата CO2 и влага във въздуха.

Тенденции в средната дневна ефективност на използването на вода от екосистемата и промени в движещия фактор - дефицит на водни пари, както и техните статистически корелации за различните региони през периодите 1982–2000 и 2001–2016. (A) Глобално, (B) Северното полукълбо (NH) и (C) Южното полукълбо (SH). Кредит: Science (2023). DOI: 10.1126/science.adf5041

Екипът събира и сателитни изображения на залесени региони. След това обучават множество приложения за машинно обучение с изображенията, за да открият трудно забележими промени, като цветове на листата, по които да се определи скоростта на фотосинтеза.

След това екипът създава модели с получените данни, за да илюстрира графично промените в глобалните нива на фотосинтеза от 2000 г. до днес. След това те използват моделите, за да предскажат бъдещите промени.

Изследователите установяват, че с нарастването на нивата на CO2 през миналия век, глобалните темпове на фотосинтеза се повишават съответно с тях. Но от 2000 г. нещата се променят. Увеличаването на скоростта на фотосинтезата започва да се забавя и може да спре да се покачва напълно в близко бъдеще, тъй като планетата става все по-топла и по-суха.

Справка: Fei Li et al, Global water use efficiency saturation due to increased vapor pressure deficit, Science (2023). DOI: 10.1126/science.adf5041

Източник: Study suggests rise in global photosynthesis rate due to increase in carbon dioxide has slowed, Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !