Ново геоложко изследване показва, че Скандинавия е родена в Гренландия

Ваня Милева Последна промяна на 25 март 2024 в 00:00 4044 0

Във Финландия, нейде между някои от най-старите планини в Северна Европа, в масив от оголени скали, изследователи са открили следи от скрита преди това част от земната кора, която е на повече от 3 милиарда години с произход доста на северозапад, към Гренл

Кредит Andreas Petersson

Във Финландия, нейде между някои от най-старите планини в Северна Европа, в масив от оголени скали, изследователи са открили следи от скрита преди това част от земната кора, която е на повече от 3 милиарда години с произход доста на северозапад, към Гренландия.

Най-старата скандинавска скала е "родена" в Гренландия според ново геоложко проучване от университета в Копенхаген. Проучването ни помага да разберем произхода на континентите и защо Земята е единствената планета в нашата слънчева система с живот.

Във Финландия, нейде между някои от най-старите планини в Северна Европа, в масив от оголени скали, изследователи са открили следи от скрита преди това част от земната кора, която е на повече от 3 милиарда години с произход доста на северозапад, към Гренландия.

Тези следи са открити в минерала циркон, който след химически анализи показа на изследователи от Департамента по геонауки и управление на природните ресурси на университета в Копенхаген, че "фундаментът", върху който почиват Дания и Скандинавия, вероятно е "роден" от Гренландия преди приблизително 3.75 милиарда години .

"Нашите данни предполагат, че най-старата част от земната кора под Скандинавия произхожда от Гренландия и е с около 250 милиона години по-стара, отколкото смятахме досега", съобщава професор Тод Уейт (Tod Waight), геолог от Департамента по геонауки и управление на природните ресурси.

Изследването на циркона показва, че по няколко начина неговият химически отпечатък съвпада с този на някои от най-старите скали на планетата, открити в Северноатлантическия кратон на Западна Гренландия.

Констатациите са публикувани в списание Geology.

"Цирконовите кристали, които открихме в речен пясък и скали от Финландия, имат признаци, които сочат, че са много по-стари от всичко, открито някога в Скандинавия, като същевременно съответстват на възрастта на скални проби от Гренландия. В същото време резултатите от три независими изотопни анализа потвърждават, че фундаментът на Скандинавия най-вероятно е бил свързан с Гренландия", коментира Андреас Петерсон (Andreas Petersson), изследовател от Отдела за геонауки и управление на природните ресурси.

Воден свят без кислород

Дания, Швеция, Норвегия и Финландия се намират на върха на част от земната кора, известна като Феноскандианския щит или Балтийския щит. Изследователите смятат, че този щит се е откъснал от Гренландия като "семенце", което се е носело по мантията в продължение на стотици милиони години, докато "пусне корени" там, където е Финландия днес.

Там плочата нараства с натрупването на нов геоложки материал около себе си, докато се превърне в Скандинавия. Когато се е отделяла земната кора от Гренландия, планетата е изглеждала много по-различно от днес.

Цирконовите кристали, открити в речен пясък и скали от Финландия, имат признаци, които сочат, че са много по-стари от всичко, открито някога в Скандинавия, като същевременно съответстват на възрастта на скални проби от Гренландия. Кредит: Andreas Petersson

"Земята вероятно е била водна планета, като във филма "Воден свят", но без никакъв кислород в атмосферата и без възникваща кора. Но тъй като това е толкова далече във времето, не можем да сме сигурни как всъщност е изглеждала", отбелязва Тод Уейт.

Кристалите на циркона, намерени във финландския речен пясък, първоначално са кристализирали в гранитни магми дълбоко в земната кора. След това тези гранити са се издигнали на повърхността и са ерозирали в крайна сметка, за да се появят в пясъка. Изследователите са използвали изотопни състави на олово, хафний и кислород, за да проследят химическия пръстов отпечатък от Феноскандианския щит обратно до Гренландия.

Според изследователите фактът, че Земята дори има континентална кора, съставена от гранит, е доста специален, когато погледнат в космоса и го сравнят с други планети в нашия галактически съсед.

"Това е уникално в нашата слънчева система. И доказателствата за течна вода и гранитна кора са ключови фактори, когато се опитваме да идентифицираме обитаеми екзопланети и възможността за живот извън Земята", обяснява Петерсон.

Континентите са ключът към живота

Новото проучване добавя парчета към пъзела на първите континенти, които са били много преди да разцъфти животът на Земята, но които до голяма степен са проправили пътя както за живота на хората, така и на животните.

"Познанието как са се образували континентите ни помага да разберем защо нашата е единствената планета в Слънчевата система с живот на нея. Защото без неподвижни континенти и вода между тях, ние нямаше да сме тук. Наистина, континентите влияят както на океанските течения, така и на климата, които са от решаващо значение за живота на Земята", обяснява Петерсон.

Освен това, новото изследване се добавя към нарастващия брой проучвания, които отхвърлят средствата, използвани досега за изчисляване на това как са нараснали континентите - особено през първите милиарди години от историята на Земята.

"Най-често използваните модели предполагат, че континенталната кора на Земята е започнала да се формира, веднага след като се е била формирала планетата, преди около 4,6 милиарда години. Но нашите и няколко други скорошни проучвания показват, че химическите сигнатури, показващи растежа на континенталната кора, могат да бъдат идентифицирани само около милиард години по-късно. Това означава, че може да се наложи да преразгледаме голяма част от това, което мислихме за това как са се развили ранните континенти", отбелязва Уейт.

В същото време резултатите от изследването допълват предишни изследвания, които са открили подобни "семена" от древни кори в други части на света.

"Нашето изследване ни предоставя друга важна следа в загадката как континентите са се формирали и са се  разполагали по Земята – особено в случая с Феноскандианския щит. Но все още има много неща, които не знаем. В Австралия, Южна Африка и Индия например са открити подобни семена, но не сме сигурни дали всички те идват от едно и също "месторождение" или са произлезли независимо едно от друго на няколко места на Земята.

"Това е нещо, което бихме искали да проучим повече, използвайки метода, който използвахме в това проучване", заключава Уейт.

Справка: Andreas Petersson et al, An Eoarchean continental nucleus for the Fennoscandian Shield and a link to the North Atlantic craton, Geology (2023). DOI: 10.1130/G51658.1

Източник: New geological study shows Scandinavia was born in Greenland, University of Copenhagen

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !