Полярният вихър се "върти наобратно" над Арктика

Ваня Милева Последна промяна на 29 март 2024 в 00:00 4994 0

Схема на полярния вихър

Кредит NOAA Climate.gov

Промените в полярния вихър влияят на струйния поток, който от своя страна може да повлияе на времето в Северното полукълбо.

По-рано този месец внезапно атмосферно затопляне накара полярния вихър на Арктика да обърне траекторията си. Въртящият се пръстен от студен въздух сега се върти в грешна посока, което е предизвикало рекорден "озонов връх" (обратното на озонова дупка) и може да повлияе на глобалните климатични модели.

Полярният вихър, обикалящ Арктика, се върти в грешна посока, след като изненадващо затопляне в горните слоеве на атмосферата предизвика голямо обръщане по-рано този месец. Това е един от най-екстремните атмосферни обрати, наблюдавани в последно време.

В миналото прекъсванията на полярния вихър - въртяща се маса от студен въздух, която обикаля Арктика - са предизвиквали изключително студено време и бури далече на юг.

Сегашната промяна в посоката на вихъра вероятно няма да доведе до подобно голямо застудяване. Но внезапното превключване е причинило рекорден "озонов връх" над Северния полюс.

Полярният вихър е най-забележим през зимните месеци и се простира в стратосферата - втория слой на атмосферата до около 50 километра над повърхността. Вихърът се върти обратно на часовниковата стрелка със скорост на вятъра от около 250 км/ч, което е приблизително същата скорост като ураган от категория 5 според метеорологичната служба на Великобритания U.K. Met Office. Подобен вихър обгражда и Антарктика през южната зима.

Полярният вихър е ключов двигател на полярния струен поток. Кредит: NASA/Goddard Space Flight Center

Полярните вихри понякога се обръщат временно. Тези събития могат да продължат дни, седмици или месеци и са причинени от внезапно стратосферно затопляне (SSW), когато температурите в стратосферата се покачват с до 50 градуса по Целзий в рамките на няколко дни.

Внезапното затопляне се причинява от "планетарни вълни" в атмосферата - компресионни вълни, образувани, когато въздухът се издига в област с различна плътност и се избутва обратно надолу от силата на въртенето на Земята. Този процес нарушава или обръща струйния поток.

Настоящото събитие на обръщане в Арктика започна на 4 март. Ветровете обаче започват да се забавят, което е признак, че вихърът скоро ще се върне към нормалната си траектория, съобщава Spaceweather.com.

Скоростта на обратните ветрове поставя събитието в топ шест в историята.

Прекъсванията на полярния вихър могат да повлияят на времето в САЩ, като например през 2019 г., когато масивен студен фронт се спусна през Средния запад. Тези екстремни метеорологични явления възникват, когато полярният вихър деформира струйния поток - въздушно течение, което заобикаля полярния вихър - излагайки по-ниските географски ширини на големи области леден арктически въздух.

Смущението от този месец не промени формата на струйния поток, така че се очаква метеорологичните модели да останат до голяма степен незасегнати според Spaceweather.com.

Озонов връх: В момента има повече озон около Арктика, отколкото по това време през всяка друга година в историята. Кредит: Spaceweather.com

Въпреки това, промяната в температурата на въздуха е изсмукала големи количества озон от по-ниските географски ширини, създавайки временен озонов връх - обратното на озоновата дупка. В момента има повече озон около Арктика, отколкото по това време през всяка друга година в историята, съобщава Spaceweather.com. Този озонов връх обаче ще изчезне, когато полярният вихър се върне към нормалното си състояние.

Настоящото обръщане е второто по рода си тази година, след по-незначително събитие през януари, което наистина предизвика кратко застудяване.

В миналото подобни събития бе по-вероятно да се появят по време на Ел Ниньо или Ла Ниня, двете противоположни фази на естествения цикъл на затопляне и охлаждане в цялата планета. По време на тези фази глобалните метеорологични системи стават по-нестабилни, което поставя началото на по-чести събития на обръщане.

В момента сме в разгара на силно Ел Ниньо, което може да направи по-вероятни по-нататъшни обрати или смущения през следващата година.

Източник: Polar vortex is 'spinning backwards' above Arctic after major reversal event, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !