Странни следи пресичат леден фиорд, забелязани от сателит на НАСА

Пътеките, които пресичат все още замръзналия фиорд Тунулярфик в южната част на Гренландия, вероятно са направени от хора.

Ваня Милева Последна промяна на 26 април 2023 в 00:01 14321 0

Следи, пресичащи леден фиорд

Кредит NASA

Снимки в естествен цвят на фиорда Тунулярфик, заснети на 13 март 2023 г. от Operational Land Imager-2 (OLI-2) на Landsat 9

В Гренландия липсват очевидни човешки следи, когато се наблюдава от космоса. Вместо разрастващи се градове или правоъгълни земеделски парцели, огромна ледена покривка обхваща по-голямата част от острова. Но по южната периферия на острова има фиорд, където сезонният лед временно е разкрил присъствието на хора.

На 13 март 2023 г. Оперативната камера за изображения на земя-2 ("Operational Land Imager-2", OLI-2) на сателита Landsat 9 получава тези изображения на фиорда Тунулярфик в естествен цвят. Изображенията са изострени, за да се откроят повече детайли.

По това време водите на фиорда са покрити със слой морски лед. Върху леда има няколко дълги, прави линии, които свързват градовете Нарсарсуак и Касиарсук и минават по дължината на фиорда. Въпреки че пукнатините и хребетите могат да се образуват по естествен път в леда, има признаци, че вероятно хора са участвали в създаването на някои от изобразените тук следи.

Следи, пресичащи ледения фиорд Детайл

Следи, пресичащи ледения фиорд ДетайлСледи, пресичащи ледения фиорд. Детайли. 13 март 2023 г. Кредит: NASA

Нейтън Курц (Nathan Kurtz) и още няколко учени от Лабораторията за криосферни науки в Центъра за космически полети "Годард" на НАСА преглеждат изображенията. Те са единодушни, че много от следите, особено тези, които включват примки, вероятно са създадени от превозни средства, например снегомобили.

"Изглежда вероятно жителите на града или близките населени места да са излизали на леда, най-вероятно на лов или да са пътували", коментира Курц.

Преминаването през замръзналия фиорд с превозно средство би било логично, като се имат предвид размерите му. Пътеката, която свързва малките градове Касиарсук и Нарсарсуак, видима на първото подробно изображение по-горе, се простира на около 4 километра. Трасето, което минава по дължината на фиорда, е дълго поне 20 километра.

Разбъркани на фона на геометричните форми, някои от "линиите" показват повече вариации. Те са особено забележими на второто подробно изображение по-горе. "Те приличат на естествени деформационни характеристики на леда, най-вероятно пукнатини или хребети, дължащи се на приливното движение", уточнява Курц.

С преминаването на пролетта в лято, снегът и ледът ще отслабят хватката си в региона. Всъщност водите на фиорда са свободни от лед през по-голямата част от годината, с изключение на плаващите айсберги, които са се откъснали от ледника на север. И тъй като снегът се топи на сушата, бялото ще бъде заменено от зелени нюанси. Касиарсук се намира в рамките на обекта на световното културно наследство Куджатаа, който е признат за най-ранния арктически пейзаж, който е бил обработван земеделски.

Източник: Curious Tracks Criss-Cross an Icy Fjord – NASA Scientists Investigate
Earth Observatory, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !