Супервулкани предизвикват катастрофални събития в Европа на всеки 10 000 до 15 000 години

Четири огромни находища от изригвания на супервулкан през последните 40 000 години са открити на дъното на Средиземно море

Ваня Милева Последна промяна на 17 ноември 2023 в 00:00 10187 0

Отложения пласт пепел в см от изригването преди около 40 000 години от района на Флегрейските полета.

Кредит Wikimedia Commons

Отложения пласт пепел в см от изригването преди около 40 000 години от района на Флегрейските полета.

Огромни "мегапластове" от изригвания на древни супервулкани се крият на дъното на Средиземно море, установяват изследователи. Тяхното откритие сочи към цикъл от катастрофални събития, които изглежда връхлитат региона на всеки 10 000 до 15 000 години.

Мегапластовете са огромни подводни находища, които се образуват в морски басейни в резултат на катастрофални събития като вулканични изригвания.

Изследователите са открили пластовете, докато са изследвали находища на дъното на Тиренско море, близо до бреговете на Италия, близо до голям подводен вулкан.

Предишни изследвания на геоложките опасности в района с използване на седиментни сондажни ядра и изображения показват, че нещо е скрито под океана, но точността не е достатъчно висока, за да се видят мегапластовете, разказва водещият автор на изследването Дерек Сойер (Derek Sawyer), доцент по науки за Земята в Държавния университет на Охайо.

За новото проучване, публикувано в списание Geology, Сойер и колегите му се връщат на мястото, за да създадат изображения с по-висока разделителна способност на слоевете седимент и откриват последователност от четири мегапластове, всяко между 10 до 25 метра с дебелина и всяка разделена от различни слоеве седименти. Ядра, пробити от обекта, показват, че мегапластовете са от вулканичен материал.

Най-старият слой е на около 40 000 години, следващият по възраст е на 32 000 години, третият на 18 000 години, докато най-младият е образуван преди около 8 000 години.

След това екипът разглежда известната вулканична дейност в региона, за да определи източника на мегапластовете. Районът, където са се образували пластовете, е изключително активен вулканично и включва супервулкана Кампи Флегреи (Campi Flegrei - "горящите полета"), област северозападно от Неапол вече е избухвал в миналото преди векове и който се вълнува напоследък.

Кампи Флегреи (Campi Flegrei - "горящите полета").

Най-старият мегапласт се е образувал след огромно изригване от Кампи Флегреи преди 39 000 години - едно от най-големите известни изригвания на Земята. Същото изригване може да е създало и вторияо мегапласт, тъй като слоят между двете е само 1 метър - което показва сравнително кратък интервал между двете събития.

Учените смятат, че 18 000-годишният мегапласт се е образувал в резултат на суперизригването на Кампи Флегреи преди около 15 000 години, докато най-младият мегапласт е бил отложен от друго, по-малко мощно изригване в Кампи Флегреи.

Мегапластове в басейна Марсили. Кредит:  doi: https://doi.org/10.1130/G51198.1 

Изригванията се случват приблизително на всеки 10 000 до 15 000 години. Те обаче прецизират датите на изригването, за да получат по-точна картина на цикъла и потенциалния риск за бъдещето.

"Не е толкова ограничено, колкото бихме искали да бъде", споделя Сойер.

Констатациите, заявява Сойер, ще помогнат на изследователите да разберат риска, породен от вулканите в региона.

"Цялото това поле все още е активно, все още има голяма загриженост за бъдещето на това, така че със сигурност е потенциално възможно да се случи отново".

Справка: Derek E. Sawyer, Roger Urgeles, Claudio Lo Iacono; 50,000 yr of recurrent volcaniclastic megabed deposition in the Marsili Basin, Tyrrhenian Sea. Geology 2023;; 51 (11): 1001–1006. doi: https://doi.org/10.1130/G51198.1 

Източник: Supervolcano 'megabeds' discovered at bottom of sea point to catastrophic events in Europe every 10,000 to 15,000 years, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !