За да има розови диаманти, е разрушен суперконтинент

Ваня Милева Последна промяна на 21 септември 2023 в 00:01 10214 0

Мината "Аргайл" произвежда над 90% от розовите диаманти в света. Тази колекция от цветни скъпоценни камъни е излязла на повърхността в Австралия преди около 1,3 милиарда години, благодарение на разпада на суперконтинент, се установява в ново изследване. Това може да помогне да се открият скрити находища другаде по света.

Образуването на скъпоценни камъни

Диамантите обикновено се образуват от въглерод, уловен дълбоко в мантията на Земята. При свръхвисока топлина и налягане, този въглерод кристализира в блестящ и много ценен скъпоценен камък.

Дълбоките вулканични изригвания изваждат диамантите близо до повърхността във вертикални тръби от вулканична скала, наречени кимберлитови тръби. 

Диамантите могат да се образуват и по други начини, например при удари на големи астероиди с повърхността, но обикновено търговските диаманти идват от мантията.

Кимбърлитова тръба. Схема: Asbestos~commonswiki.

Защо диамантите в мината "Аргайл" са розови?

Розовото оцветяване на някои диаманти в мината "Аргайл" не е резултат от химически примеси, които придават цветовата вариация на повечето диаманти. Розовият цвят изглежда е свързан с предизвикан от високо налягане  метаморфизъм, микроразломи или приплъзване на въглеродни атоми в диамантените кристали.

В мината "Аргайл" скалите не са кимбърлити, а лампроити, които почти не се различават едни от други, но последните са се образували в плитки зони. Плиткият произход на лампроитите може да обясни защо кимбърлитите не са много богати на диаманти - средно от 0,05 до 1 карат на тон руда, докато Аргайл дава 7 карата на тон от своите лампроити.

Странностите при образуването на Аргайл са дългогодишна загадка за геолозите. В скорошното проучване изследователите датират апатитните и цирконовите зърна, попаднали в лампроита, когато той все още е бил в разтопена форма. Специалистите са изследвали и титанит, който е с малко по-късна кристализация в сравнение с лампроита.

Кредит: Rio Tinto Group

Според анализа скалите в мината, съдържащи диаманти, може да са се образували преди приблизително 1,3 милиарда години по протежение на разлома, разделил суперконтинента Нуна.

Розовите диаманти са изключително редки и ценени. Повече от 90 процента от намерените досега са дошли от диамантената мина "Аргайл" в района на Кимбърли, Западна Австралия.

Подобно на други диаманти, розовите диаманти първоначално са се образували най-малко на 150 километра под повърхността на земята в далечното минало на нашата планета и в началото са били безцветни.

След това, преди около 1.85 милиарда години, са станали розови, когато два бивши континента – които сега образуват северната и западната част на Австралия – се сблъскват, за да станат част от суперконтинент, наречен "Нуна", който някога е включвал 90% от земната маса.

Сблъсъкът деформира кристалните структури на диамантите така, че започват да отразяват светлината по различен начин, в розово, разказва Хюго Олирук (Hugo Olierook) от Университета Къртин в Западна Австралия.

За да разберат как и кога розовите диаманти по-късно са излезли на повърхността, Олирук и колегите му анализират проби от съдържащи диаманти скали от диамантената мина "Аргайл".

Те установяват, че диамантите са излезли на повърхността преди между 1,31 и 1,25 милиарда години чрез датиране на околната скала с помощта на радиометрични методи. Това съвпада с времето, когато Нуна започва да се разделя на по-малки континенти, което предполага, че двете събития са свързани, отбелязва Олирук.

Северната и западната част на Австралия са заедно по това време, но са били достатъчно раздалечени, за да може магмата, съдържаща диаманти, да извира между бившите континенти.

"Подобно на това да се опитате да отворите зашита рана на кожата, шевовете да издържат, но да изтече малко кръв“, обяснява Олирук.

В момента повечето диаманти се откриват в средата на древните континенти, където са се образували в основата на дебелата кора и по-късно са били избутани от вулкани. Но необичайното разположение на находището "Аргайл" предполага, че може да има повече богатства, които могат да бъдат открити по краищата на древните континенти, посочва Олирук, които традиционно са били пренебрегвани.

Кредит: Rio Tinto Group

Диамантената мина "Аргайл" бе затворена през 2020 г., след като в продължение на 37 години са извличани розови и други диаманти, което означава, че сега търсенето на нови находища е в ход.

Проучването също така предполага, че въз основа на веригата от събития, кръстовището на древни континенти може да бъде от решаващо значение за откриването на розови диаманти и може да насочи бъдещите изследвания.

Наскоро друго проучване установи, че някога в суперконтинента Нуна Австралия и Канада са били съседни области. Произходът на нашата планета, датиращ отпреди стотици милиони години, все още е неясен на много места и продължаващите изследвания в тази област ще помогнат да се нарисува по-добра картина на нашия свят преди известната Пангея.

Справка: Olierook, H.K.H., Fougerouse, D., Doucet, L.S. et al. Emplacement of the Argyle diamond deposit into an ancient rift zone triggered by supercontinent breakup. Nat Commun 14, 5274 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-40904-8 

Източници: 

Rare Australian pink diamonds emerged when a supercontinent broke up, New Scientist

Ultra Rare Pink Diamonds May Have Emerged as a Result of Supercontinent 'Nuna' Breakup, Researchers Reveal, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !