Най-голямото животно, съществувало някога, е открито наскоро (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 28 септември 2023 в 00:01 11211 0

Концепция на художник за Perucetus colossus, новооткрит древен вид кит, който сега може да е най-голямото животно, съществувало някога.

Кредит Alberto Gennari

Концепция на художник за Perucetus colossus, новооткрит древен вид кит, който сега може да е най-голямото животно, съществувало някога.

Синият кит отдавна е смятан за най-голямото животно, съществувало някога, дори по-голям от най-големите известни динозаври. Но сега нов вид заплашва да грабне титлата и преобръща това, което смятахме, че знаем за еволюцията на китовете.

В долината Ика в Южно Перу палеонтолози откриват 13 прешлена, четири ребра и тазобедрена кост, които определят като "абсолютно гигантски". Те са принадлежали на неизвестен досега вид древен кит, живял преди около 39 милиона години, и екипът нарича съществото Perucetus colossus (от лат. "Перуански колосален кит").

Сравнявайки костите с тези на съвременните видове, изследователите успяват да определят размера и масата на животното. Смята се, че е достигал до около 20 м дължина и може да е тежал до 340 тона – междувременно сините китове достигат до около 200 тона. Дори като се отчете някаква грешка, синият кит има много да наваксва, за да си върне титлата.

Илюстрация на Perucetus colossus, подчертаваща костите, които са били намерени, с човешка фигура за мащаб. Кредит: Giovanni Bianucci

Костите на P. colossus са по-тежки и по-плътни от тези на съвременните китове, което би действало като баласт за по-добър контрол на плаваемостта в плитки крайбрежни води. Екипът казва, че това показва напълно воден начин на живот, за разлика от някои ранни роднини на китове, които са можели да изпълзят на сушата за кратки периоди време. Това показва, че животното все още е имало чифт мънички рудиментарни крака - реликви от неговите предци, които са били сухоземни.

Самият размер на P. colossus всъщност преобръща нашето разбиране за еволюцията на китовете. Дълго време се е смятало, че китовете са нараснали до такива огромни размери сравнително наскоро – едва през последните около три милиона години. Но новото откритие показва, че максималната телесна маса е била достигната преди почти 40 милиона години.

Син кит в сравнение с човек и делфин. Кредит: T. Bjornstad

Без череп е трудно да се определи какво е ял P. colossus, коментира екипът. Може да се е хранел с риба и ракообразни или може да е бил пионер в стратегиите за хранене с филтър (балени), които по-късно баленовите китове са използвали, за да се натъпчат с крил с тонове.

Намирането на повече кости може да помогне да се отговори на тези въпроси, както и да даде по-добра оценка на размера му. Дотогава синият кит е под предизвестие.

Изследването е публикувано в списание Nature. Екипът описва работата във видеото по-долу.

Perucetus colossus

Справка: Bianucci, G., Lambert, O., Urbina, M. et al. A heavyweight early whale pushes the boundaries of vertebrate morphology. Nature 620, 824–829 (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06381-1 

Източник: Colossal new species may be largest animal that ever existed, Michael Irving, New Atlas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !