Невиждан досега вид медуза с три пипала е открит в отдалечено място в Тихи океан

Необяснимото оранжево тяло на Bathykorus е уникално в дълбоководната среда, която обитава

Ваня Милева Последна промяна на 15 юни 2023 в 00:01 3070 0

Яркооранжева медуза, която има само три дълги пипала, плува в океана

Кредит Ocean Exploration Trust

Смята се, че това странно на вид същество е неописан досега вид медуза.

Новооткрит вид "желеобразен хищник" е забелязан в лишените от светлина дълбини на Тихия океан. Специалистите вече смятат, че този все още неописан вид медуза може да даде възможност да се научи нещо за загадъчния воден свят, в който се е появил.

Учените са заснели желеобразния оранжев организъм на дълбочина над 1400 метра в морския резерват "Национален морски паметник на отдалечените острови в Тихия океан (Pacific Remote Islands Marine National Monument) - една от най-девствените, но неизследвани екосистеми на Тихия океан, намираща се по средата на океана.

Все още не е изяснено с какво точно се храни тази мистериозна медуза, живееща на голяма дълбочина, която вероятно е неописан вид в рамките на рода Bathykorus.

Един странен обитател на морските дълбини - пигментирана медуза с три пипала се носи като балерина сред падащия на дъното морски сняг. Кредит: Ocean Exploration Trust

Светлината не прониква в океанските дълбочини, на които е наблюдавана Bathykorus. За да компенсират това, много морски организми излъчват биолуминесценция чрез светлинна химическа реакция в тялото си - и всеки организъм, който Bathykorus консумира, вероятно също излъчва такава светлина.

Използвайки разперените пипала на върха на камбаната си Bathykorus се храни с други желеобразни животни като медузи и морски краставици, както и с друга биолуминесцентна плячка, смятат специалистите.

Морският резерват "Национален морски паметник на отдалечените острови в Тихия океан (Pacific Remote Islands Marine National Monument) е една от най-девствените, но неизследвани екосистеми на Тихия океан, намираща се по средата на океана. Кредит: Google maps

За разлика от прозрачните си братовчеди, този Bathykorus е развил кафяво-червената си пигментация, за да блокира външната видимост на биолуминесцентната светлина от биолуминесцентната плячка в стомаха си, което му позволява уникална защита от потенциални хищници, обяснява пред IFLScience Дхугал Линдзи (Dhugal Lindsay), изследовател от Японската агенция за морски и земни науки и технологии.

"Там долу трябва да има храна. Много храна", разказва Линдзи, който изучава този род в Арктика и водите около Япония.

"Червено-кафявият пигмент е вероятно протопорфирин, който когато реагира със слънчевата светлина, става токсичен за животното. Това означава, че можем спокойно да предположим, че видът не мигрира към повърхността през светлата част на денонощието".

Със своите само три пипала тази медуза е "изключително рядка" и изглежда като възрастен индивид, за който са характерни три стомашни торбички. Нейният най-близък родственик е наблюдаван за първи и единствен път преди почти десет години от кораба Okeanos Explorer на NOAA Ocean Exploration в същия регион.

Този Bathykorus не само разказва началните глави на собствената си житейска история, но и представя един неизвестен досега разказ за веригата от хищничество, което се случва в тази уникална, недостатъчно проучена област.

Кредит: Ocean Exploration Trust

"Доскоро се смяташе, че медузите са трофична задънена улица. Никой не яде медузи, тъй като те са предимно вода и при ядене ужилват устата на животните. Но този Bathykorus има кафявата пигментация, за да се защити - за да спре биолуминесценцията да се показва през стомаха му. Някой се опитва да ги яде, отбелязва Линдзи, добавяйки, че морфологията на екземпляра е толкова уникална, че със сигурност представлява нов вид.

Всъщност този Bathykorus може да представлява цяла група пигментирани медузи, които чакат да бъдат открити.

"От всичко, което знаем, Bathykorus може да има и биолуминесценция. Възможно е това да е различна дължина на вълната или различен начин на биолуминесценция, който хищниците просто не могат да видят. Кой знае?", коментира пред IFLScience Линдзи.

E/V Nautilus е изследователски кораб, управляван от Ocean Exploration Trust (OET). Учените на борда на кораба изследват дълбоководната геология и биология чрез дистанционно управляеми апарати (ROV), оборудвани с камери с висока разделителна способност и светодиодно осветление за проучване на области, в които иначе не прониква светлина.

Все още по-голямата част от океаните "остава некартографирана и неизследвана", се посочва в изявление на OET.

Източник: Never-Before-Seen Species of “Gelatinous Predator” Discovered in Remote Pacific Ocean, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !