Новородена голяма бяла акула е заснета за първи път в дивата природа (видео)

Кадри от дрон, заснети край бреговете на Калифорния, показват 1,5-метрово, изцяло бяло новородено на голяма бяла акула, вероятно само на няколко часа - нещо, което не е виждано досега

Ваня Милева Последна промяна на 30 януари 2024 в 06:30 2092 0

Новородената бяла акула

Кредит Скрийншот от видеото в статията.

Новородената бяла акула.

За първи път в дивата природа може да е забелязана новородена голяма бяла акула. Въпреки че големите бели акули се срещат в морета и океани по целия свят, много малко се знае за това къде и как раждат.

Режисьорът на филми за дивата природа Карлос Гауна (Carlos Gauna) и Филип Стърнс (Phillip Sternes) от Калифорнийския университет в Ривърсайд снимали с дрон край Санта Барбара на калифорнийския бряг, когато видели изцяло бяла акула с дължина 1,5 м. Тя привлякла вниманието им не само защото била много по-малка от възрастните големи бели акули (Carcharodon carcharias), които са до три пъти по-дълги, но и защото тези акули обикновено са сиви отгоре, въпреки името си, а отдолу са бели.

Гауна и Стърнс вече са виждали големи, вероятно бременни големи бели акули в района, които потъват в дълбините за дълги периоди от време, и забелязват, че тази млада акула отделя нещо от кожата си, докато плува. Те разбрали, че вероятно става дума за родено наблизо малко, което все още отделя ембрионалния си слой - нещо, което не е наблюдавано досега.

Гауна се надява, че наблюдението ще ни разкаже повече за жизнения цикъл на голямата бяла акула. Обикновено се смята, че те раждат в по-дълбоки води, но това наблюдение поставя това под съмнение.

"Тъй като по-голямата част от научната общност смяташе, че заснемането на новородено толкова близо до брега е малко вероятно, не очаквах да открия нещо. Но както винаги казвам на хората, ако не гледаш, никога няма да разбереш", разказва Гауна. "Частицата от пъзела, която тези кадри дават, има потенциала да промени посоката, в която трябва да търсим."

"Заснемането на самото раждане е свещеният граал на науката за акулите. Това, което заснех, е просто следа, която ни приближава към него", добавя той. "Поради ограниченията на снимането под вода [и] непредсказуемостта на събитието, заснемането на действителното раждане е трудна задача."

Според Чарлз Ъндърууд (Charles Underwood) от Университета "Бъркбек" в Лондон досега в дивата природа са открити само три или четири големи бели акули на възраст под една година - те са достатъчно малко.

"Странно, но знаем много, много малко за тях. Щом нещо навлезе в дълбоките води, на практика не знаем нищо", обяснява Ъндърууд. "Те са неуловими в сравнение с възможностите ни да гледаме през морето."

Гауна и Стърнс казват, че едно наблюдение не е достатъчно, за да се сложи край на мистерията, и че трябва да се свърши още работа, за да се определи дали тяхното наблюдение е било типично. Но ако открием, че крайбрежните води са важни за жизнения цикъл на големите бели акули, политиците трябва да предприемат мерки за защита на тези райони, за да гарантират безопасността на акулите, смятат двамата изследователи.

Справка: Gauna, C., Sternes, P.C. Novel aerial observations of a possible newborn white shark (Carcharodon carcharias) in Southern California. Environ Biol Fish (2024). https://doi.org/10.1007/s10641-024-01512-7 

Източник: Newborn great white shark possibly seen in the wild for the first time, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !