Тихоокеанската кожеста костенурка - от 5-те кьошета до Соломоновите острови

Ваня Милева Последна промяна на 20 декември 2023 в 00:00 3896 0

Тихоокеанската кожеста костенурка на Соломоновите острови. Тези кротки гиганти за застрашени от изчезване.

Кредит U.S. Fish and Wildlife Service Southeast Region

Тихоокеанската кожеста костенурка на Соломоновите острови. Тези кротки гиганти за застрашени от изчезване.

Кожестите костенурки (Dermochelys coriacea) могат да израснат до почти два метра и да тежат почти един тон. Те могат да намалят дишането си, за да се гмурнат на повече от 1000 метра.

Позната ни е от нетрадиционната коледна украса ("светещата морска костенурка") на Малките 5 кьошета в столицата, и макар този вид да се среща на много места по света, тя е застрашен от изчезване вид.

На другия край на света, в Южния Пасифик, се полагат огромни усилия за опазването ѝ.

Популацията на тихоокеанския подвид кожести костенурки е намаляла с повече от 90% през последните три десетилетия. И тъй като се хранят с медузи, са застрашени от неволно поглъщане на пластмасови боклуци. Плаващите найлонови торбички обикновено изглеждат много подобно на медузи, а насочените назад бодлички, покриващи гърлото на костенурката за съжаление задържат пластмасата.

Но в Тихия океан най-големият риск за кожестите костенурки е бил преследването им от човека. За островитяните кожестите костенурки, идващи на техния плаж, са като крава, влязла в задния ни двор с табела "изяжте ме". Съдържанието на протеини и мазнини в тези колосални животни може да изхрани цяло село, така че не е чудно, че всяка една от тези костенурки и техните яйца са били задувана плячка.

Люпилнята за кожести костенурки на остров Рендова от Соломоновите острови. Кредит: Layla Moseby Read

Въпреки това, програма за опазване, създадена на остров Рендова на Соломоновите острови преди няколко десетилетия, гарантира, че всяко яйце и майка му са защитени. Тази програма означава, че през нощта, вместо селяните да обърнат костенурката и да се върнат да я изпекат сутринта, специален екип от местни рейнджъри бди над всяко нейно движение.

Повишаването на морското равнище излага все по-голям брой гнезда на костенурки на риск от удавяне.

"Със силния си майчински инстинкт, почти еднотонното създание започва педантично да загребва зърнестия пясък с дебелите си задни плавници. Не след дълго тя изкопава дупка с дълбочина на плавника, 70 см, и със специална червена светлина я наблюдавах как снася яйцата си, а рейнджърите бързо направиха някои измервания и експертно я маркираха за бъдещо наблюдение. Всеки рейнджър чувства важността на това, което прави, и работата им се заплаща чрез програми за безвъзмездни средства с пари и консумативи за достъп до други източници на храна, стипендии или керосин", разказва в статия на Cosmos magazine Лейла Моузби Рийд, студентка по география и екологични науки в Университета в Аделаида.

Снасянето отнема повече от час и когато свърши, костенурката внимателно запълва дупката и прави поредица от бразди в пясъка, за да обърка потенциалните хищници и да прикрие гнездото си. След това бъдещата майка започва дългия си път обратно към океана. Веднага щом плавниците й достигат водата, този бавно мудно живоотно изчезва с два мощни замаха на огромните си предни плавници.

Местни рейнджъри изкопават и броят яйцата на кожестите костенурки, за да ги преместят. Кредит: Layla Moseby Read

За съжаление, покачващите се морски нива излагат все по-голям брой гнезда на костенурки на опастността от удавяне. Ако приливът наводни гнездото, ембрионите в яйцата ще се удавят и задушат. Затова рейнджърите внимателно преместват стотината яйца, снесени на острова в люпилня по-нагоре по плажа.

Тази люпилня е построена и се пази от жителите на острова и предлага на потомството най-добрия шанс за оцеляване и защита от хищници.

Подобно на другите костенурки, кожестите костенурки използват магнитното поле на Земята, за да се ориентират. Тези видове могат да измерват локалния наклон и интензитет на полето, за да им помогнат да се насочат към преди посетени места и да се върнат в родната им зона. Все още има несигурност около това как кожестите костенурки могат да откриват магнитни полета, но има хипотеза, че имат малки магнитни частици в мозъка си, които им помагат да усещат различни полета. Тази морска адаптация е важна за защитата на бъдещите поколения, защото гарантира, че майките на костенурките избират предишни изпитани вече плажове, че са безопасни. Но скорошното покачване на морското равнище може да означава, че тези плажове са станали неподходящи в рамките на едно поколение.

Всяка година все повече кожести костенурки се защитават чрез инициативата за опазване "Баниата" и рейнджърите виждат от първа ръка как тяхната програма гарантира на майките - кожести костенурки, че потомството им получава най-добрия шанс за оцеляване. Ако не е отдадеността и страстта на еколозите, доброволците и особено на местната общност на острова, тихоокеанските кожести костенурки можеха да загубят важен плаж за гнездене.

Видеоклип на NOAA FISHERIES за кожестите костенурки.

Снимка: Imp-Act Аgency

Сега тези усилия се отплащат. Екотуристите посещават отдалеченото село, за да станат свидетели на едно от най-зрелищните събития в света на природата, което носи така необходимия доход в селото и дава на рейнджърите шанса да покажат гордо своите работа.

Източник: Pacific leatherback turtle conservation in the Solomon Islands, Cosmos magazine 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !