Уникалните характеристики на костенурките и крокодилите ги правят по-застрашени от изчезване

Ваня Милева Последна промяна на 30 март 2023 в 00:01 7565 0

Шипобедрена костенурка

Кредит Marcos Altuve

Шипобедрена костенурка (Testudo graeca)

Ново изследване разкрива, че най-застрашените видове костенурки и крокодили са тези, които са най-уникални. Тяхната загуба може да има широко разпространено въздействие върху екосистемите, в които живеят, тъй като те извършват критични процеси, важни за много други видове.

Костенурките и крокодилите са две от най-застрашените групи животни в света, като приблизително половината от видовете са застрашени в световен мащаб според Международния съюз за опазване на природата, IUCN. Спешно е необходимо по-добро разбиране на това кои видове са най-застрашени и защо, за да бъдат усилията за тяхното опазване ефективни.

В ново проучване, ръководено от изследователи от Оксфордския университет, международен екип изследва най-големите рискове за дивите популации на костенурки и крокодили по света. Резултатите, публикувани в Nature Communications, показват, че най-застрашените видове костенурки и крокодили са тези, които са развили уникални жизнени стратегии. Тези видове обикновено изпълняват много специфични роли в своите екосистеми, които е малко вероятно да бъдат поети от други видове, ако изчезнат.

Изследователите са използвали модели за симулиране на изчезване в резултат на водени от човека заплахи, оценявайки въздействията, които биха се наблюдавали за видове с различни жизнени стратегии. Жизнената стратегия е как един организъм разпределя своите ресурси и енергия между собственото си оцеляване, възпроизводство и растеж.

„Ключово откритие е, че заплахите не засягат еднакво всички видове; те са склонни да влияят на определени стратегии за история на живота. Например, неустойчивата консумация на костенурки и крокодили засяга главно най-дълголетните видове с най-големи размери на съединителя, като например морските костенурки“, коментира професор Роб Салгеро-Гомез (Rob Salguero-Gómez) от Катедрата по биология в Оксфордския университет, водещ автор на това изследване.

Основни констатации:

  • Резултатите показват, че ако изчезнат всички видове водни костенурки, сухоземни костенурки и крокодили, които в момента се оценяват като критично застрашени според IUCN, 13% от уникалните жизнени стратегии ще бъдат загубени.
  • Загубата на местообитания е основната заплаха за всички видове водни и сухоземни костенурки и крокодили по света. В сравнение с всяка друга изследвана заплаха, това има потенциал да причини двойна загуба на функционално разнообразие.
  • Изменението на климата и глобалната индустрия също са големи заплахи, които засягат всички видове, независимо от тяхната жизнена стратегия.
  • Видове с уникални стратегии за жизнена история също са особено засегнати от неустойчива местна консумация, болести и замърсяване.
  • Видовете, които живеят „бавно“ (характеризират се с късна зрялост и малък брой потомство) са особено уязвими към заплахи от инвазивни видове и болести. Например в Суматра значителна заплаха за гавиаловия крокодил, наричан още малайски гавиал (Tomistoma schlegelii) е внесеното на острова диво прасе (Sus scrofa), което изяжда техните яйца.
  • Заплахите от замърсяване са силно свързани с видовете с висока репродуктивна способност (по-големи размери на люпилото), като сладководни костенурки и соленоводни крокодили. Например азиатските речни костенурки  Batagur dhongoka са силно засегнати от големи хидроложки проекти и тяхното въздействие върху динамиката на речния поток и плажовете за гнездене, както и замърсяването на водата.
  • Местната консумация е особено опасна за видовете с по-голям размер и по-дълга продължителност на живота. Например дългоживущата азиатска гигантска костенурка (Manouria emys) обикновено се убива и разфасова на място за месото ѝ, когато се срещне от местните ловци и събирачи в по-голямата част от ареала ѝ, както и се събира за износ за консумация в Източна Азия.

Според изследователите фактът, че костенурките и крокодилите с уникални поведения и характеристики са по-уязвими от изчезване, е силно обезпокоителен, тъй като много от тях изпълняват важни функции в екосистемите. Например някои са ефективни разпространители на семена, някои създават местообитания за други видове, като правят дупки, а други са хищници, които помагат за поддържане на баланса в екосистемата.

Имайки тези функции в продължение на милиони години, те са неразривно свързани с уникалните и разнообразни жизнени стратегии, които видовете са развили. Много от тези видове също са силно харизматични, като шипобедрената костенурка, произхождаща от средиземноморския басейн в северната част на Африка и източната част на Европа.

„Основната заплаха за жизнеспособността на тези групи влечуги е загубата на местообитания и фрагментацията им, което е особено често срещано при видовете, обитаващи Северното полукълбо. Изчезването на влажните зони, нарастващата урбанизация и развитието на интензивно земеделие, които вече имат осезаеми ефекти, вероятно ще продължат да оказват отрицателно въздействие върху тези видове и способността им да се запазят в средносрочен до дългосрочен план“, обяснява водещият автор д-р Роберто Родригес (Roberto Rodriguez) от Университета на Аликанте.

Други заплахи обаче имат по-глобален и нецеленасочен ефект.

Улавянето и трафикът на костенурки е обичайно за отглеждането им в плен, а крокодилската кожа е от голям търговски интерес. Например, въпреки че има известен контрол върху търговията, крокодилите Crocodylus palustris в Пакистан все още се ловуват незаконно заради кожата им. 

Според изследователите резултатите от това проучване подчертават спешната нужда от ефективни планове за управление на опазването, които защитават видовете като цяло, но също така и уникални стратегии за история на живота и функционално разнообразие. Включването на функционалното разнообразие в политиките за опазване на тези силно застрашени групи може да бъде обещаващ подход за подпомагане на приоритизирането на усилията за опазване в лицето на настоящи и бъдещи заплахи.

„Червените списъци на IUCN на застрашени видове биха могли да включват информация относно функционалната уникалност, за да помогнат на мениджърите да вземат местни решения, които биха повлияли най-ефективно на глобалното опазване“, добавя д-р Роб Салгеро-Гомес.

Изследователите съветват хората, загрижени за изчезването на костенурки и крокодили, да избягват да купуват продукти, направени от тях и особено за костенурките, не трябва да ги смятат за домашни любимци. Освен това те могат да подкрепят организации, които разработват проекти за опазване на техните местообитания и диви популации. Отговорният екотуризъм или гражданските научни дейности, като програми за доброволчество или събиране на данни чрез краудсорсинг, също могат да предложат възможности за положителен принос към опазването на костенурките и крокодилите.

Пострадала костенурка, постъпила в Центъра за спасяване на костенурки в село Баня. Кредит: ГЕА ЧЕЛОНИА

Единственият в България център за спасяване на костенурки се намира в село Баня, община Несебър. В момента от центъра имат остра нужда от допълнително средства за да завършат ограждането на своя нов сектор за костенурки - инвалиди. Това са пострадали костенурки, които заради характера на своя недъг не могат да бъдат върнати в природата след възстановителния период. Който има възможност може да подпомогне кампанията.

За повече информация: https://geachelonia.org/daritelska_kampania 

Пострадала костенурка на пътя до Созопол от автомобил. Все още е в центъра, където се полагат грижи за нея. Заради голямата пукнатина и липсващи части от черупката, които не се възстановяват, костенурката може да стане лесна жертва на хищниците. Липсва здравата броня, която я пази. Кредит: ГЕА ЧЕЛОНИА

Справка: Rodríguez-Caro, R.C., Graciá, E., Blomberg, S.P. et al. Anthropogenic impacts on threatened species erode functional diversity in chelonians and crocodilians. Nat Commun 14, 1542 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-37089-5

Източник: Turtles and crocodiles with unique characteristics are more likely to go extinct, University of Oxford)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !