Уникален фосил показва как бозайник напада динозавър, а не обратното

Епична вкаменена битка доказва, че понякога бозайниците са хищниците, а динозаврите - жертвата. Но вулкан е прекъснал обяда

Ваня Милева Последна промяна на 20 юли 2023 в 00:01 21912 0

Епична вкаменена битка доказва, че понякога бозайниците са хищниците, а динозаврите - жертвата. Но вулкан е прекъснал обяда

Кредит Michael Skrepnick

Епична вкаменена битка доказва, че понякога бозайниците са хищниците, а динозаврите - жертвата. Но вулкан е прекъснал обяда

Динозаврите често са представяни като жестоки хищници, преследващи всичко - от по-малки динозаври до героите на "Джурасик парк", но често не допускаме, че могат самите те да са плячка. Много динозаври са били храна за по-големи динозаври, но както разкрива нов интересен фосил, някои от тях са били храна и за ранните бозайници.

Необичайната и рядка вкаменелост е на 125 млн. години и показва две животни, вкопчени в смъртоносна битка, при която месояден бозайник напада по-голям растителнояден динозавър.

Според съавтора на новото изследване д-р Джордан Малън (Jordan Mallon), който е палеобиолог в Канадския природонаучен музей, това е едно от първите доказателства, които показват бозайник да напада динозавър, а не обратното.

"Мисля, че най-интересен е фактът, че този нов фосил показва, че екологичните взаимодействия между динозаврите и бозайниците са протичали и в двете посоки; не само по-големите динозаври са изяждали по-малките бозайници", разказва Малън пред IFLScience. "Понякога бозайниците са можели да изяждат и динозаври - дори почти напълно пораснали."

Сцената е била запазена във времето, след като вулканична пепел е погребала мигновено участниците в битката.
Кредит на изображението: Gang Han

Жертвата динозавър е от вида пситакозавър Psittacosaurus - група растителноядни динозаври, които са били с размерите на голямо куче. Пситакозаврите, хранещи се с растения, са сред най-ранните известни рогати динозаври и са живели в Азия през ранната креда, преди около 125 до 105 милиона години.

Бозайникът във фосилната двойка е животно, подобно на язовец, наречено репеномамус (Repenomamus robustus). Въпреки че не е голямо по стандартите на динозаврите, то е било сред най-големите бозайници през креда, по време, когато бозайниците все още не са започнали да доминират на Земята.

Вкаменелост, показваща преплетените скелети на Psittacosaurus (динозавър) и Repenomamus (бозайник), с увеличени части, показващи как бозайникът прегризва ребрата на динозавъра и сграбчва плячката си. Мащабът е равен на 10 cm. Кредит: Gang Han

Интересно е как зъбите на подобно на язовец животно биха се справили с кожата на пситакозавър - нещо, което може да си представите, че ще е с доста дебела кожа. Но, както обяснява Малън, те вероятно не са били твърде труден елемент от менюто.

"Интересен въпрос! Въпреки че и преди сме намирали отпечатъци от кожа на пситакозавър, нямаме представа колко дебела е била кожата. Това е бил сравнително малък динозавър, така че не мисля, че би имал особено дебела кожа подобно на сегашните големи слонове или хипопотами. Репеномамусът е бил известен месоядец, така че мисля, че със сигурност е бил способен да разкъсва плът - дори тази на динозаврите."

Детайл от по-голяма вкаменелост, показващ Repenomamus (бозайник), захапал ребрата на Psittacosaurus (динозавър). Кредит: Gang Han

Внимателното разглеждане на двойката фосили показва, че пситакозавърът е легнал, като задните му крайници са сгънати от двете страни на тялото. Тялото на репеномамуса се извива надясно и е седнало върху жертвата си, като бозайникът е стиснал челюстта на по-големия динозавър. Бозайникът е захапал и някои от ребрата, а задният крак на Repenomamus се е вкопчил в задния крак на динозавъра.

"Тежестта на доказателствата сочи, че е имало активна атака", казва д-р Малън.

Малън, палеобиологът от Канадския природонаучен музей Сяо-Чун У (Xiao-Chun Wu) и колегите им изключват възможността бозайникът просто да е оглозгвал мъртъв динозавър. Костите на динозавъра например нямат следи от зъби, което предполага, че той не е бил оглозгван, а по-скоро е бил жертва на нападение. А и е малко вероятно двете животни да са се заплели така, ако динозавърът е бил мъртъв, преди бозайникът да се натъкне на него. Положението на репеномамуса над пситакозавъра подсказва, че той всъщност е нападал.

бозайници ядат динозавриИлюстрация на бойната сцена, показваща как Psittacosaurus (динозавър) е нападнат от Repenomamus (бозайник), преди 125 милиона години. Кредит: Michael Skrepnick

Интересната вкаменелост е извадена от китайската провинция Ляонин през 2012 г., от район, наречен "Китайският динозавърски Помпей". И двата скелета са почти пълни и произхождат от район, известен като фосилните пластове Лиуджитун, където много вкаменелости на динозаври, дребни бозайници, гущери и земноводни са били погребани след вулканични изригвания, отприщили кални свлачища и потоци от отломки.

Това можем да се види по вулканичния материал, който е открит в скалната матрица на фосила от изследването, както потвърждава минералогът д-р Аарон Люсие (Aaron Lussier) от Канадския музей на природата. Може да звучи като някаква случайност да се улови подобен момент във фосилния запис, но той не е единствен.

"За да се съхрани взаимодействие като това, е необходимо индивидите да бъдат погребани бързо", коментира Малън. "В случая с животните, описани в нашето изследване, те са били погребани от бързо кално свлачище, състоящо се предимно от вулканична пепел и отломки. Съществува [също така] известна двойка ""биещи се динозаври"" от пустинята Гоби, които са били погребани внезапно при срутване на дюни."

Склонът на хълма, където през 2012 г. са събрани фосилите от Луджиатун на формацията Yixian в Североизточен Китай. Кредит: Gang Han

В съвременния свят са известни аналогии на нападения на по-малки животни над по-голяма плячка. Малън и Сяо-Чун У отбелязват, че е известно, че някои самотни росомахи ловуват по-големи животни, включително карибу и домашни овце. В африканската савана пък дивите кучета, чакалите и хиените нападат все още жива плячка, като тя припада, често в състояние на шок.

"Възможно е това да е случаят, който е изобразен във фосила, като репеномамусът всъщност е изял пситакозавъра, докато той е бил все още жив - преди и двамата да бъдат убити в последвалата лавина", обяснява Малън.

В статията си изследователският екип изказва предположението, че вулканично получените отлагания от фосилните пластове Луджиатун в Китай ще продължат да дават нови доказателства за взаимодействието между видовете, които иначе не са известни от останалата част на фосилната летопис.

Справка: Jordan C. Mallon, An extraordinary fossil captures the struggle for existence during the Mesozoic, Scientific Reports (2023). DOI: 10.1038/s41598-023-37545-8. www.nature.com/articles/s41598-023-37545-8

Източник:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !