10-те най-важни научни и технологични успехи и събития за 2017 г.

Сблъсък на неутронни звезди, редактиране на гени и ракети втора употреба

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 декември 2017 в 00:06 8175 1

2017-та е към своя край и е време вече да се направи преглед и да отбележим най-значимите събития в областта на науката и технологиите за годината.

1

Регистрираха за първи път гравитационни вълни от сблъсък на неутронни звезди

Първото по рода си директно откриване на гравитационни вълни, бе постижението на 2016 г., но тогава източникът на тези вълни в тъканта на пространство-времето бе сблъсъкът на черни дупки.

Сега ключовото събитие за 2017-та е никога невижданият преди сблъсък на неутронни звезди, който потвърди някои теории във физиката.

На 16 октомври, на едновременно провеждащи се пресконференции на 70 обсерватории по света, включително гравитационните детектори LIGO, VIRGO, учените съобщиха, че телескопите на Европейската южна обсерватория (ESO) за първи път са наблюдавали източник в оптичния диапазон на гравитационни вълни - сливащи се неутронните звезди, които "изхвърлят злато и платина в космоса".

И така този нов начин да се изследват космическите загадки печели челната позиция отново тази година.

2

Редактираха гени в човешки ембриони

Друг пробив бе постигнат с помощта на CRISPR / Cas9, биотехнология, която обещава да излекува генетичните заболявания. Почти пет години след дебюта на този инструмент за генно редактиране, учените за първи път го използваха да променят гените в реални човешки ембриони. Това е голям напредък и заслужава второто място в класацията.

3

Шелфовият ледник Ларсен С се отдели

Сред научните събития е и появата на пукнатина и отделянето на един от най-големите айсберги в съвременната история, Ларсен С. Това събитие е № 3 в списъка, то не е точно научно постижение, но със сигурност е възможност да се направят важни научни наблюдения като безпрецедентният шанс да се съберат данни в реално време за това, как реагира останалият лед и да се изследват тайните на отдавна скрити екосистеми.

4

Звездна система с три земеподобни планети

През февруари НАСА съобщи за откриването на звездата TRAPPIST (TRAnsiting Planets and Planetesimals Small Telescope), в която има седем планети, сходни по размер на Земята, а три от тях са в обитаемата зона, тоест, в тази тройка да има условия, при които животът е възможен. На планетите вероятно, има течна вода и плътна атмосфера.

5

Откриха следи от най-древните микроорганизми на Земята

Учени обявиха, че са открили фосили на най-ранно живелите организми на Земята, известни досега на науката. Става дума за малки влакънца, топчета и тръбички в скали в Канада, за които се твърди, че са на 4,28 милиарда години.

Както е известно, възрастта на нашата планета е около 4,6 милиарда години.

6

Квантово вплитане и телепортиране на далечни разстояния

Китайският спътник Micius изпрати двойка квантово свързани или вплетени протони до базови станции на Земята, разделени една от друга на разстояние 1203 км.

В рамките на един месец от обявяването на вплитането, екипът на Micius съобщи още постижение: квантово телепортиране на пакет на информация от базова станция на Земята до спътника в орбита. Това е първата стъпка към изграждането на сигурно криптиране за квантов интернет.

7

Старт и кацане на използвана ракета

На 31 март американската компания SpaceX за първи път в историята отново стартира първата степен на ракетата си Falcon 9, която вече е летяла в космоса миналия април. Тогава ракетата изнесе в орбита космическия кораб Dragon с товар за екипажа на МКС. Върналата се от космоса степен бе успешно приземена на специална платформа в океана.

Два месеца по-късно SpaceX повторно изпрати в космоса вече летял космически кораб, посещавал МКС през септември 2014 година.

8

Генна терапия победи сърповидно-клетъчната анемия

След успешното лечение на левкемия с генно редактиране миналата година, през 2017 г. същата технология е използвана от лекари от болницата Некер в Париж, за да се премахнат всички симптоми на сърповидно-клетъчна анемия на френско дете.

Специалистите установиха, че лечението с генна терапия е било успешно.

9

Големият финал на сондата "Касини" в облаците на Сатурн

На 15 септември космическият кораб "Касини" завърши своята 20-годишна мисия. Автоматичната междупланетна станция, кръстена на италианския астроном Джовани Касини, бе изпратена в космоса през октомври 1997 г. Задачите на "Касини" бяха да изследва системата на планетата Сатурн - самата планетата, нейните луни и пръстени, както и да достави спускаемия апарат "Хюйгенс" на Титан - най-големия спътник на Сатурн.

Станцията пристигна на планетата едва през юни 2004 г. и стана нейният първи изкуствен спътник. След като прекара 13 години в системата на Сатурн, Касини направи около 400 000 снимки и изпрати над 600 GB данни на Земята. На базата на резултатите от наблюденията му са написани над 4000 научни статии. Снимките на апарата позволиха на учените да открият нов пръстен на Сатурн - пръстена на Янус-Епиметей. Сондата изследва малко проучените спътници на Сатурн.

За да се избегне сблъсък със спътници на планетата, на които може да има потенциално живот, космически кораб бе насочен в атмосферата на Сатурн, където  изгоря в облаците на газовия гигант. Последните минути от живота на сондата бяха излъчени от НАСА на живо.

10 

За първи път е заснет междузвезден обект, който прелетя през нашата Слънчева система

За първи път в края на ноември нашата Слънчева система е посетена от междузвезден астероид. Това е ясно от траекторията му - всичко е в съответствие със свободно плаващ астероид, който е изхвърлен от друга звездна система.

Учените използваха телескопи от цял свят, за да проследят обекта, проверявайки неговия извънземен произход и получиха първите му изображения.

Обектът, наречен Оумуамуа (на хавайски "пратеник"), вероятно е силно удължен. Учените знаят сега, че Оумуамуа грубо е с форма на пура и е с дължина около 400 метра и може би 10 пъти по-дълъг, отколкото широк.

Заради някои негови странни характеристики мнозина предположиха, че тялото е извънземен кораб от друга слънчева система. Но тази хипотеза е последната в списъка на астрономите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

10.01 2018 в 15:47

...не е за вярване...