Древен скелет на жена със златни лаврови листа на главата е открит в Северна Гърция (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 06 юни 2022 в 00:01 5941 0

древно погребение
Снимка на погребението на жена, лежаща върху бронзово легло. Тя е живяла някъде през първи век пр.н.е. Кредит: Areti Chondrogianni-Metoki

Археолози наскоро откриват може би една от необикновените находки в Северна Гърция - непокътната елинистична гробница от 1-ви век пр. н. е със скелет на жена със златен лавров венец, лежаща върху сложно декорирано бронзово погребално легло с украса от глави на русалки.

Мястото на разкопките, лигнитна мина, е близо до град Козани, а древното погребение е на около 2100 години. На леглото, където лежи жената, има и изображение на птица, държаща в устата си змия, символизираща гръцкия бог Аполон. 

Главата на жената е била покрита със златни лаврови листа, вероятно част от венец, а по ръцете на жената са открити златни нишки, остатък от бродерия, разказва пред Live Science Арети Чондрогиани-Метоки (Areti Chondrogianni-Metoki), директор на Ефората на антиките в Козани (местното археологическо бюро),. Освен това до останките са погребани четири глинени съда и стъклен съд, но никой друг не е погребан с жената

Откакто е била погребана жената, са минали хиляди години и дървените части на леглото й вече са се разложили, съобщава Live Science .

Това изображение показва как е изглеждало леглото преди погребението. То е направен предимно от бронз, но има някои дървени части, които оттогава са се разложили. Кредит: Areti Chondrogianni-Metoki

Археолозите сега анализират скелета, за да определят здравето на жената, възрастта, когато е починала и възможната причина за смъртта. Артефактите, открити при нея, предполагат, че тя вероятно има знатен произход и може да е била и от царско семейство.

„Не знаем много за историята на тази област [през първи век пр.н.е.]“, разказва Чондрогиани-Метоки. Преди хиляди години Козани е бил близо до важен град, наречен Мавропиги (местото сега е село), ​​в което е имало светилище, посветено на Аполон.

Тази глава на русалка е намерена на леглото. Кредит: Areti Chondrogianni-Metoki

Историческите записи показват, че през първи век пр. н. е. римският контрол и влияние в Гърция са били във възход. Римляните са разрушили град Коринт през 146 г. пр. н. е. и са разграбили Атина през 86 г. пр. н. е. През 48 г. пр. н. е. в решаваща битка в Северна Гърция, известна като битката при Фарсал, армията на Юлий Цезар побеждава числено превъзхождащите го войски на Помпей. Победата прави Цезар единовластен владетел на Рим .

Не е ясно кога точно през първи век пр. н. е. е живяла тази жена или дали е била свидетел или чула за някое от тези исторически събития. В момента останките на жената се съхраняват в Археологическия музей Аяни в Гърция.

Погребенията в Древна Гърция

Древните гърци винаги са свързвали своята концепция за отвъдния живот със своето погребение. В класическата поема "Одисея" Омир описва подземния свят като място, разположено дълбоко под Земята, където властват Хадес и Персефона, а в тяхното царство лодкарят Харон превежда през тъмните води на подземната река Стикс сенките на починалите.

Древните гърци са вярвали, че душата на мъртвия човек напуска тялото като полъх на вятър в момента на смъртта им. След това телата им се подготвят за погребение според техните ритуали. Те ценят правилното погребение на мъртвите си и смятат пропуските в погребалните обреди като обида за човешкото достойнство.

Мраморни надгробни статуи на девойка и малко момиченце ок. 320 г. пр. н. е. Кредит: The Met Museum

Роднини и приятели идват да скърбят, да се молят и да отдадат почит на мъртвите, което е събитие, изобразено в гръцкото изкуство в т.нар. геометричен стил през ранножелязната или Омирова епоха. Много оцелели предмети от геометричния период са оброчни предмети и погребални дарове в гробовете на знатни граждани. Погребалните обичаи от този период се виждат в декорацията на вазите. На висок постамент се полагало тялото на починалия, а около него са близките, които го оплакват с високо вдигнати ръце, изразявайки така скръбта си. Друг преобладаващ мотив по темата са изображенията на великолепни погребални колесници, теглени от двойка коне, придружавани от многочислена, опечалена свита.

Повечето пищни погребения са били обичайни през шести век за аристократичните семейства. Но атинските семейства през пети век погребват своите близки в прости каменни саркофази, поставени на земята.

Източници:

Ancient Skeleton of a Woman With Gold Laurel Leaves on Her Head Unearthed in Northern Greece
Margaret Davis,  ScienceTimes.com

2,100-year-old burial of woman lying on bronze 'mermaid bed' unearthed in Greece
Owen Jarus,  Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !