За древните гърци земетръсните зони са били свещени (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 септември 2017 в 11:12 5744 1

Кредит Iain S. Stewart

Общ изглед на храма на Аполон в Делфи. Оракуларната камера под храмовия комплекс лежи върху линията на малък разлом.

Древните гърци може да са строили своите свещени места съзнателно върху земя, която е била засегната от земетресение, твърди проучване на професор Йън Стюарт (Iain Stewart) от Университета на Плимут.

Изследването е публикувано в Proceedings of the Geologists’ Association.

"Разломите, създадени от сеизмичната активност, в района на Егейско море може да са причина тези области да придобият специален културен статут и като такива, да се превърнат в места на много прочути храмове и големи градове", разказва професор Стюарт.

Пития, оракул в Делфи

Изследователите представят като пример Делфи, храмов комплекс на планински склон, който някога е бил дом на легендарния оракул, придобил позицията си в класическото гръцко общество до голяма степен и в резултат на свещения извор и упойващите газове, които се отделят по линията на разлом, причинен от земетресение.

Но професор Стюарт смята, че Делфи не е изключение, а че има и други градове, включително Микена, Ефес, Книдос и Хиераполис, които са построени специално заради наличието на разломи.

"Винаги съм си мислел, че това е повече от съвпадение, че много важни обекти са разположени директно на върха на разломните линии, създадени от сеизмична активност".

"Древните гърци ценят високо горещите извори, отключени от земетресенията, но може би изграждането на храмове и градове, близки до тези места е по-систематично, отколкото е се предполагаше".

"Близостта на активни разломи и древни градове в части от Гърция и Западна Турция може да не изглежда прекалено изненадващо като се има предвид, че районът на Егейско море е осеян с сеизмични разлони и пълен с разрушени селища", добавя той.

"Но много следи от сеизмични разломи в региона не просто да нарушат системите от сгради и улици, а преминават направо през сърцето на най-свещените места на древните селища".

Има известни примери в подкрепа на теорията, не само Делфи, където светилището е било разрушено от земетресение през 373 г. пр.н.е., а храмът е възстановен директно върху същата линия на разлома.

Има и много истории за хора, които постигат оракулски статут, слизайки в подземния свят, а някои коментатори твърдят, че такива пещерни системи, предизвикани от сеизмична активност, може да са в основата на тези истории.

"Не казвам, че всяко свещено място в древна Гърция е построено върху разлом", отбелязва професор Стюарт.

"Но докато в днешно време нашите асоциации с земетресенията са изцяло отрицателни, ние трябва да не забравяме, че в дългосрочен план те дават повече, отколкото ни отнемат".

"Древните гърци са изключително интелигентни хора и аз вярвам, че те са осъзнали тяхното [на земетресенията] значение и са искали техните съграждани да се възползват от предимствата, които те създават".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

14.09 2017 в 13:18

Някой пак е открил Америка.

Разломите докарват води и изкопаеми суровини близо или направо на повърхността, вулканите правят плодородни почви. Изобщо не трябва много акъл за да живееш точно на тези места.

Поради което явлението изобщо не е ограничено до древна Гърция.