Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Глава на мистериозен библейски цар е намерена в Израел (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 юни 2018 в 12:09 8175 0

Находката на фигурка на глава на цар, датирана на около 3 000 години, поставя още една загадка пред учените, които се опитват да разберат кой е изобразен, пише phys.org.

Изящната скулптура с размер 5 сантиметра е извънредно рядък пример за фигуративно изкуство от Светите земи през 9 в. пр. н.е. - период, свързан с библейските царе. Добре запазена, само с леко отчупена брада - нищо подобно не е откривано преди.

Подробен доклад за откритието е публикуван в юнския брой на списание Near Eastern Archaeology.

Учените не са уверени, че щом брадата фигура носи златна корона, е цар, те са още по-малко сигурни кой точно цар изобразява или кое царство може да е управлявал.

Археолозите откриха статуетката през 2017 г. по време на разкопки на място, наречено Абел Бет Маах, разположено на юг от границата на Израел с Ливан, близо до съвременния град Метула.

Археолозите от 19-и век идентифицират обекта с град, споменат в Книгата на царете.

През IX век пр.н.е. древният град е разположен на границата между три регионални сили - Арамейското царство, с център Дамаск на изток, Финикийския град Тир на запад и Еврейското царство със столица Самария на юг.

В Книгата на царете 1 15:20 се споменава Авел Бет Мааха в списъка на градовете, атакувани от арамейския цар Бен Хадад в кампанията срещу израилското царство.

"Това местоположение е много важно, защото предполага, че властта над древния град може да е преминавала от едни ръце в други, най-вероятно между арамейски Дамаск и Израел", заяви археологът Наама Яхалом-Макн (Naama Yahalom-Mack) от Еврейския институт, която ръководи разкопките на обекта от 2013 година насам.

Екипът на Яхалом-Мак разкопават през 2017 година масивна структура от желязната епоха, когато доброволец, дошъл да работи на обекта за един ден се натъква на забележителната фигурка. Пластът, в който е намерена главата, датира от 9-и век пр.н.е. - епоха, свързана със съперничеството на библейските царства на Израел и Юдея.

Археолозите и кураторите в Израелския музей в Йерусалим много бързо организират експозицията на находката за публиката в Израелския музей в Йерусалим.

Откритието е единствено по рода си, заяви Еран Ари (Eran Arie), куратор в Израелския музей в отдела за желязната епоха и персийска археология. "В ерата на желязото, ако има някакво фигуративно изкуство, а то в голяма степен липсва, то е с много ниско качество, а този статуетка е с изключително качество."

Царствената фигура е изработена от подобен на стъкло материал, който е бил популярен в Древен Египет и Близкия изток за изработване на бижутерия и малки човешки и животински фигури.

„Цветът на лицето е зеленикав, заради медните примеси в силикатната маса, от която е направена“, обяснява Яхалом-Мак.

Важна улика за идентифицирането му като близкоизточен монарх е неговата "много интересна прическа", разказа тя.

Косата на брадатата фигурка е причесана назад на широки редове, които покриват ушите и е прихваната със златна диадема. Прическата му прилича на начина, по който древните египтяни описват близките си съседни народи.

"Човекът представлява генеричния начин, по който се описват семитския народ", коментира Яхалом-Мак.

Тъй като радиовъглеродното датиране с не може да даде по-конкретни резултати за времето, когато е създадена фигурката, освен ориентировъчното "някога през IX век", потенциалните кандидати, които може да са изобразени в статуетката, са много.

Това може да са царете Бен Хадад или Азаил от Дамаск, Ахав или Йеху от Израел или Етваал от Тир, всичките герои, които се появяват в библейския разказ, обяснява Яхалом-Мак.

"Тук можем само да гадаем. Тази фигурка е отглас от миналото, но не знаем нищо повече за нея", разказва археологът.

Докато учените обсъждат дали главата е самостоятелна фигура или част от по-голяма статуя, екипът на Еврейския университет продължава разкопките този месец на мястото, където е намерена главата на тайнствения цар.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !